Slasten jagodni kolač – recept | Jagode, Sadje | Recepti

Slasten jagodni kolač – recept

5/5 - (2 votes)
Jagodni kolač
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine za kolač

  • 15 večjih jagod z oznako izbrana kakovost – Slovenija
  • 250 g masla z oznako izbrana kakovost – Slovenija (iz hladilnika)
  • 2 žlici stopljenega masla (za pekač)
  • 100 g sladkorja
  • 5 jajc (iz hladilnika)
  • 400 g moke
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 150 ml sladke smetane z oznako izbrana kakovost – Slovenija
  • 100 ml bezgovega sirupa (po želji lahko tudi katerega drugega)
  • 1 žlica iztisnjenega limonovega soka

Sestavine za glazuro:

  • 2 žlici jagodnega pireja
  • 400 g sladkorja
  • 2 do 5 žlic iztisnjenega limonovega soka (odvisno od želene gostote glazure)

Priprava kolača:

Jagode dobro operemo in jih dobro spasiramo s paličnim mešalnikom. Jagodni pire damo v ponev in pokuhamo na srednji temperaturi 15 minut. Medtem v manjši posodici stopimo 2 žlici masla. Pripravimo primeren pekač premera 25 cm, ga premažemo s stopljenim maslom in damo v zamrzovalnik.

Pečico ogrejemo na 160 stopinj Celzija. Nato v kuhinjskem robotu ali z ročnim mešalnikom najprej z metlico za stepanje pri najvišji hitrosti stepemo maslo, ki mu počasi dodajamo sladkor. Mešamo vsaj 4 minute. Nato maslu in sladkorju dodamo jajca in mešamo pri srednji hitrosti.

Dodamo še moko, vaniljev sladkor, sodo in ščepec soli in mešamo na nizki hitrosti.

Nazadnje s spatulo vmešamo sladko smetano, bezgov sirup in jagodni pire. Zmes vlijemo v model, ki smo ga vzeli iz zamrzovalnika. Pečemo od 70 do 90 min, odvisno od višine modela. Nekje na polovici peke kolač pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko damo kolač iz pečice, ga pustimo vsaj še 10 minut v modelu, šele nato ga preložimo na krožnik.

Priprava glazure:

Vse sestavine zmešamo z ročnim mešalnikom.

Svetujemo vam, da za pripravo jagodnega kolača izberete lokalne ekološke jagode, maslo, jajca in moko. Pozorni bodite na zeleno oznako, vidno na fotografijah, ki jamči slovenski izvor ter ekološko pridelavo s strogim nadzorom. Ekološko pridelana živila so polnejšega okusa, bolj zdrava, polna hranil ter zaradi kratke transportne poti tudi bolj sveža.

S hrano ravnajmo varčno

Bodimo pozorni, da hrane ne mečemo v smeti in tako zmanjšujmo količino zavržkov v svojem gospodinjstvu. Jagodni kolač hranimo v hladilniku in ga porabimo v nekaj dneh.

Povzeto po:
https://zgodbenakrozniku.si/izpostavljeno/jagodni-kolac-iz-najboljsih-slovenskih-sestavin/

Preberite več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Sončni zajtrk

  • Čas priprave: 10 minut
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 2 pesti svežih jagod 1 srednje velik korenček 1 srednje veliko jabolko izbrana kakovost Slovenija 2 suhi figi pest lanenih semen vsaj 1 dcl vode Priprava: Sestavine narežemo na manjše koščke in jih v multipraktiku sesekljamo v gladko maso. Postrežemo…

  • Več...

Jagodni drobljenec z medom

  • Kje kupiti slovenske jagode?Pomagajte si z našim zemljevidom ponudnikov lokalne hrane in obiščite vam najbližjo kmetijo, kjer nudijo okusne, sveže in lokalno pridelane jagode.Sestavine:250 g svežih slovenskih jagod z oznako »izbrana kakovost - Slovenija«3 žlice slovenskega medulimonin sok50 g ovsenih…

  • Več...

Solata s steakom in jagodami – recept

  • https://www.youtube.com/watch?v=GJQ5VlKmOXY Kadar za kuhanje uporabite meso in sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ste lahko prepričani, da ste posegli po kakovostnih, lokalno pridelanih izdelkih. Polnost arome mesa in jagod okus solate povzdigne na čisto novo raven. Dober tek! Sestavine:…

  • Več...

Hruškin tart – recept

  • Sestavine:Testo:165 g moke30 g sladkorja30 g mletih mandljev125 g masla5 g soli3 žlice vodeNadev:90 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«45 g kakava180 g sladkorja45 g mokeeno jajce2 žlički ekstrakta vanilijesveže hruške z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:Iz…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem