»Poprovci« ali pikantni medenjaki s kakavovim napitkom – recept

5/5 - (1 vote)
»Poprovci« ali pikantni medenjaki s kakavovim napitkom

Izberite moko in med lokalnega porekla

Obiščite naš Zemljevid ponudnikov lokalne hrane in poiščite kmetije v vaši bližini, ki ponujajo lokalno pridelana živila, zaradi katerih je vsaka jed polnejšega okusa.

Sestavine:

  • 40 dag  pšenične moke
  • 20 dag ržene moke
  • 25 dag gozdnega medu
  • 11 dag masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica jelenove soli, 1 žlička pecilnega praška, 0,5 žličke sode bikarbone
  • pol čajne žličke popra, pecilnega praška, ščep pimenta, cimeta, mletih klinčkov, mletega janeža, kardamoma, koriandra, konica čajne žličke svežega naribanega ingverja
  • 3–4 žlice sladkorja
  • žlica vode

Priprava:

  1. V veliki kozici zmešamo maslo, med in začimbe ter maso na zmerni toploti segrevamo, da se sestavine stopijo in zadiši, nato maso pustimo ohladiti.
  2. V večji skledi zmešamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono (jelenovo soljo), solimo, dodamo jajce in zmešamo z medeno maso.
  3. Dobro pregnetemo in pokrito pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi.
  4. Naslednji dan testo razvaljamo približno pol cm na debelo ter izrežemo pravokotnike oz. dele hiške, ki jih pred tem narišemo na papirju – naredimo modele.
  5. Pečemo jih 15 minut na 180 stopinjah (na srednji višini pečice).
  6. Pečene pustimo ohladiti, med tem pripravimo karamelo: sladkor segrejemo v ponvi in dodamo vodo.
  7. Po načrtu zlepimo piškote v hiške.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem