Pijani kmet - recept | Recepti

Pijani kmet – recept

5/5 - (2 votes)
Sladica pijani kmet
  • Čas priprave:20 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Slovenija ima bogato kulinarično dediščino

Vas zanima, katero vino se prilega k tej sladici? Preberite naše napotke za spajanje vina in hrane.

Sestavine:

  • črni kruh od prejšnjega dne
  • 2 dl refoška
  • 2 dl belega vina
  • 10 dag sladkorja
  • dva rumenjaka
  • aroma vanilje
  • muškatni orešček

Priprava:

Suhemu kruhu obrežemo skorjo. Refošk sladkamo, začinimo z muškatom in segrejemo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo in dodamo vaniljevo aromo. Nad vrelo vodo počasi dodajamo belo vino in stepamo tako dolgo, da dobimo gost vinski šodo. Kruh položimo na globok krožnik, ga polijemo z refoškom in rezino obrnemo, da se prepoji z obeh strani. Vina ne sme biti preveč, kruh mora skoraj vsega vsrkati. Po vrhu dodamo dobro mero šodoja in postrežemo. Sladica je rahlo »pijana« in zelo kalorična. Primerna je za zaključek obrokov v hladnih zimskih dneh. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Marmelada iz jagod haskap

  • Jagode haskap pri lokalnih ponudnikihJagode haskap uspevajo po vsej Sloveniji. Poglejte zemljevid ponudnikov jagod haskap v svoji bližini.Sestavine:1 kg jagod haskap500 g sladkorja1 limona (sok in naribana lupinica)1 vrečka želirnega sredstva (npr. pektin)Postopek:Jagode haskap temeljito operemo in odstranimo morebitne nečistoče.…

  • Več...

Koruzni njoki s šparglji in čemaževim pestom

  • Hrane ne mečemo v smetiČe skuhate preveč, lahko njoke shranite in jed kasneje pogrejete ter jo pojeste kot malico.Sestavine:Njoki:400 g koruznega zdroba150 g koruzne mokepol žličke soli4 žlice oljčnega olja800 ml vode1 jajceDodatek:šop divjih ali gojenih zelenih špargljev2 stroka česnaoljčno…

  • Več...

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem