Pijani kmet – recept

Pijani kmet – recept

Sestavine:

  • črni kruh od prejšnjega dne
  • 2 dl refoška
  • 2 dl belega vina
  • 10 dag sladkorja
  • dva rumenjaka
  • aroma vanilje
  • muškatni orešček

Priprava:

Suhemu kruhu obrežemo skorjo. Refošk sladkamo, začinimo z muškatom in segrejemo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo in dodamo vaniljevo aromo. Nad vrelo vodo počasi dodajamo belo vino in stepamo tako dolgo, da dobimo gost vinski šodo. Kruh položimo na globok krožnik, ga polijemo z refoškom in rezino obrnemo, da se prepoji z obeh strani. Vina ne sme biti preveč, kruh mora skoraj vsega vsrkati. Po vrhu dodamo dobro mero šodoja in postrežemo. Sladica je rahlo »pijana« in zelo kalorična. Primerna je za zaključek obrokov v hladnih zimskih dneh.


Sorodni recepti

Mirenski praznični štrukelj

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla 2 žlici medu Priprava: Zamesi…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...

Radečki grižljaj

  • Sestavine: 10 dag prekajene domače šunke 10 dag srednje trdega ali svežega kozjega sira jabolko (kisle sorte) ščepec timijana in mlete kumine dl rahlo vreznega jabolčnika 2 žlici regratovega medu Priprava: Šunko nasekljamo na zelo drobno, sir pa nadrobimo. Jabolko…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem