Pijani kmet
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
10 minut
Skupni čas
30 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
2
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- črni kruh od prejšnjega dne
- 2 dl refoška
- 2 dl belega vina
- 10 dag sladkorja
- 2 rumenjaka
- aroma vanilje
- muškatni orešček
Postopek:
Suhemu kruhu obrežemo skorjo. Refošk sladkamo, začinimo z muškatom in segrejemo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo in dodamo vaniljevo aromo. Nad vrelo vodo počasi dodajamo belo vino in stepamo tako dolgo, da dobimo gost vinski šodo.
Kruh položimo na globok krožnik, ga polijemo z refoškom in rezino obrnemo, da se prepoji z obeh strani. Vina ne sme biti preveč, kruh mora skoraj vsega vsrkati. Po vrhu dodamo dobro mero šodoja in postrežemo. Sladica je rahlo »pijana« in zelo kalorična. Primerna je za zaključek obrokov v hladnih zimskih dneh.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Hrana ni za v smeti
Če nam od prejšnjega dne ostane kruh, ga lahko uporabimo za novo jed in pripravimo to odlično sladico.
Priročen nasvet
02
Katero vino se prilega zraven?
Pripravili smo nekaj nasvetov, katera žlahtna kapljica se poda h kateri jedi.