Pijani kmet - recept | Recepti

Pijani kmet – recept

5/5 - (2 votes)
  • Čas priprave:20 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

  • črni kruh od prejšnjega dne
  • 2 dl refoška
  • 2 dl belega vina
  • 10 dag sladkorja
  • dva rumenjaka
  • aroma vanilje
  • muškatni orešček

Priprava:

Suhemu kruhu obrežemo skorjo. Refošk sladkamo, začinimo z muškatom in segrejemo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo in dodamo vaniljevo aromo. Nad vrelo vodo počasi dodajamo belo vino in stepamo tako dolgo, da dobimo gost vinski šodo. Kruh položimo na globok krožnik, ga polijemo z refoškom in rezino obrnemo, da se prepoji z obeh strani. Vina ne sme biti preveč, kruh mora skoraj vsega vsrkati. Po vrhu dodamo dobro mero šodoja in postrežemo. Sladica je rahlo »pijana« in zelo kalorična. Primerna je za zaključek obrokov v hladnih zimskih dneh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Praznični Miklavževi parkeljni - recept

  • Recept za parklje Sestavine: 400 g bele moke iz slovenskih žit 20 g svežega kvasa 30 g sladkorja 2 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« sol 2 rumenjaka slovenskih jajc 40 g masla z oznako »izbrana kakovost –…

  • Več...

Domači mlinci – recept

  • Izbirajmo lokalnoZa pripravo mlincev izberite moko, izdelano v Sloveniji. Ponudnike moke najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine300 g moke iz slovenskega žita1 jajce1 žlica kisle smetane170 ml vodesolPripravaVse sestavine zmešamo skupaj in iz njih zgnetemo testo. Pokritega pustimo…

  • Več...

Kolač iz rdeče pese – recept

  • Sestavine200 g kuhane rdeče pese250 g moke3 jajca3 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«100 g sladkorjapecilni prašek50 ml oljamleti mandljisladkor v prahu za okrasitevlešniki za okrasitevPripravaRdečo peso skuhamo in jo v mešalniku zmešamo v kašo oziroma pesin pire.…

  • Več...

Palačinke iz rdeče pese – recept

  • Sestavine1 rdeča pesa1 jajce300 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«120 g bele ali pirine moke2 žlici oljaščepec soliPripravaV skledo stresemo moko in ji dodamo sol. Na sredini naredimo jamico, v katero dodamo jajce, 300 ml mleka in olje.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem