Pijani kmet

Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
10 minut
Skupni čas
30 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
2
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- črni kruh od prejšnjega dne
- 2 dl refoška
- 2 dl belega vina
- 10 dag sladkorja
- 2 rumenjaka
- aroma vanilje
- muškatni orešček
Postopek:
Suhemu kruhu obrežemo skorjo. Refošk sladkamo, začinimo z muškatom in segrejemo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo in dodamo vaniljevo aromo. Nad vrelo vodo počasi dodajamo belo vino in stepamo tako dolgo, da dobimo gost vinski šodo.
Kruh položimo na globok krožnik, ga polijemo z refoškom in rezino obrnemo, da se prepoji z obeh strani. Vina ne sme biti preveč, kruh mora skoraj vsega vsrkati. Po vrhu dodamo dobro mero šodoja in postrežemo. Sladica je rahlo »pijana« in zelo kalorična. Primerna je za zaključek obrokov v hladnih zimskih dneh.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.