Medenjaki – recept

4/5 - (46 votes)
Medenjaki

Najboljši medenjaki so iz lokalnih sestavin

Za pripravo najboljših medenjakov izberite sestavine lokalnega izvora. Ponudnike moke, slovenskega medu, jajc in masla najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Za lažje iskanje uporabite možnost iskanja po kategorijah.

Medenjaki sodijo v prednovoletni čas. V mnogih domišljijskih svetovih hišica iz medenega testa prikazuje praznično vzdušje in pričakovanje praznikov.

Sestavine:

  • 600 g moke
  • 200 g sladkorja
  • 200 g medu
  • 150 g mehkega masla Izbrana kakovost Slovenija
  • 3 jajca
  • 2 poravnani žlički soda bikarbone
  • 1 žlica začimb (cimet, limonina lupinica, piment)

Priprava:

V posodo stremo jajca in penasto umešamo sladkor. Dodamo zmehčano maslo in še naprej dobro mešamo. Ko dobimo lepo rumeno kremo lahko dodamo med, na koncu pa še moko in začimbe. Testo naj vsaj pol ure počiva v hladilniku. Nato ga razvaljamo na 3–5 milimetrov in z modeli izrežemo poljubne oblike. Piškotke položimo na pekač, ki smo ga obližili s peki papirjem in pečemo približno 7 minut pri 180 stopinjah. Ko jih vzamemo iz pečice morajo biti mehki. Svojo pravo čvrstost bodo dobili ohlajeni.

Piškoti bodo med peko narasli in se nekoliko razlezli – tako bodo dobili svojo značilno mehko zaobljeno obliko – zato bodite pozorni, da bodo pred peko na pekaču dovolj razmaknjeni.

Medenjaki okraševanje

Okraševanje:

Še preden se medenjaki ohladijo, jih okrasimo. Gospodinje za okraševanje uporabljajo različne sestavine, verjetno pa najpogosteje pripravljajo led ali toplotno obdelano čokolado. Okrašujemo lahko z vrečko, ki smo ji po polnjenju z maso odstrigli spodnji kot, piškote v maso lahko tunkamo ali jih z njo premažemo. Najmlajši pa se zelo razveselijo, če jih na koncu posujemo še s čokoladnimi ali raznobarvnimi sladkornimi mrvicami.

Če se odločimo, da bomo piškote obarvali po celem vrhu, jim najprej napravimo robove in ko se masa nekoliko strdi, zapolnimo še preostalo površino.

Limonin led:

Zmešamo 2 žlici toplega limoninega soka in 70 g sladkorja v prahu.

Beljakov led:

Z metlico do zelo trdega stepamo beljak enega jajca in 200 g sladkorja v prahu. Za lesk dodamo kanček limoninega soka.

Bi preizkusili še nekaj drugačnega?

»Poprovci« ali pikantni medenjaki s kakavovim napitkom – recept

 

Komentarji na “Medenjaki – recept”:

  1.  Super dobri medenjaki! Hvala za recept. Edino valjat se niso hotli, pa so dolgo pocivali … Sem kaj naredila narobe?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem