Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Medenjaki – recept

Medenjaki 28.11.2018

Medenjaki sodijo v prednovoletni čas. V mnogih domišljijskih svetovih hišica iz medenega testa prikazuje praznično vzdušje in pričakovanje praznikov.

Sestavine:

  • 600 g moke
  • 200 g sladkorja
  • 200 g medu
  • 150 g mehkega masla Izbrana kakovost Slovenija
  • 3 jajca
  • 2 poravnani žlički soda bikarbone
  • 1 žlica začimb (cimet, limonina lupinica, piment)

Priprava:

V posodo stremo jajca in penasto umešamo sladkor. Dodamo zmehčano maslo in še naprej dobro mešamo. Ko dobimo lepo rumeno kremo lahko dodamo med, na koncu pa še moko in začimbe. Testo naj vsaj pol ure počiva v hladilniku. Nato ga razvaljamo na 3–5 milimetrov in z modeli izrežemo poljubne oblike. Piškotke položimo na pekač, ki smo ga obližili s peki papirjem in pečemo približno 7 minut pri 180 stopinjah. Ko jih vzamemo iz pečice morajo biti mehki. Svojo pravo čvrstost bodo dobili ohlajeni.

Piškoti bodo med peko narasli in se nekoliko razlezli – tako bodo dobili svojo značilno mehko zaobljeno obliko – zato bodite pozorni, da bodo pred peko na pekaču dovolj razmaknjeni.

Medenjaki okraševanje

Okraševanje:

Še preden se medenjaki ohladijo, jih okrasimo. Gospodinje za okraševanje uporabljajo različne sestavine, verjetno pa najpogosteje pripravljajo led ali toplotno obdelano čokolado. Okrašujemo lahko z vrečko, ki smo ji po polnjenju z maso odstrigli spodnji kot, piškote v maso lahko tunkamo ali jih z njo premažemo. Najmlajši pa se zelo razveselijo, če jih na koncu posujemo še s čokoladnimi ali raznobarvnimi sladkornimi mrvicami.

Če se odločimo, da bomo piškote obarvali po celem vrhu, jim najprej napravimo robove in ko se masa nekoliko strdi, zapolnimo še preostalo površino.

Limonin led:

Zmešamo 2 žlici toplega limoninega soka in 70 g sladkorja v prahu.

Beljakov led:

Z metlico do zelo trdega stepamo beljak enega jajca in 200 g sladkorja v prahu. Za lesk dodamo kanček limoninega soka.

Preberite tudi:

Ob uživanju sladic ne pozabimo na pomen uravnotežene prehrane. Sladice uživajmo občasno, kot priboljšek hranljivim obrokom. Preberite več.

Komentarji na “Medenjaki – recept”:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem