Nacionalna shema

Evropska shema

Jota

Jota je slovenska klasika. Preizkusite naš recept in uživajte! Najboljša bo, če uporabite slovenske sestavine.

Jota, pristna slovenska jed na žlico

Jota je ena najbolj priljubljenih domačih jedi, ki jih Slovenci najraje pripravljamo v hladnejših mesecih. Sredi jeseni in pozimi, ko je kislo zelje v najboljši formi, je prava jota prva izbira v številnih domovih.

Glavne sestavine jote in njihove različice

Jota je preprosta, a hkrati izjemno prilagodljiva jed. Najpogosteje jo pripravimo s kislim zeljem, krompirjem in fižolom, pogosto pa dodamo tudi kos dimljenega mesa. Poznamo pa tudi različice, ki poudarijo druge okuse, na primer jota z repo, pol zelja in pol repe ali pa brezmesna različica, v kateri je več fižola in nekaj dimljene paprike. Namesto fižola lahko dodamo še lečo ali gobe.

Pri vseh različicah pa je pomembno, da izbiramo slovenske sestavine. Posebej kakovostne so tiste, ki so del nacionalnih ali evropskih shem kakovosti, saj imajo preverjeno poreklo in krajšo pot do porabnika.

Odkrijte lokalne ponudnike sestavin za joto

S klikom na zemljevid ponudnikov lokalne hrane lahko preprosto poiščete najbolj sveže slovenske sestavine in iz njih pripravite joto, ki bo resnično domača. To je odlična priložnost za podporo lokalnim pridelovalcem, hkrati pa si zagotovite sestavine najvišje kakovosti.

Poleg jote se odlično prileže domač kruh

Poleg jote se odlično prileže domač kruh, ki s svojo mehko sredico in rahlo hrustljavo skorjo dopolni bogate okuse enolončnice.

Bližnji posnetek rok, ki na pultu mesijo testo za kruh.

Jota je dobra tudi naslednji dan

Enolončnice so najboljše, ko se okusi povežejo, zato je jota pogosto še okusnejša naslednji dan. Tako se krompir razpusti ravno prav, zelje pa omili svojo kislost. Da bi zavrgli čim manj hrane, joto shranjujemo v hladilniku do tri dni. Odlično se obnese tudi zamrzovanje, vendar jo pred tem ohladimo in preložimo v ustrezne posodice.

Za dodatno inspiracijo si lahko ogledate tudi projekt Spoštujmo hrano, spoštujmo planet, ki spodbuja premišljeno ravnanje z živili.

Jota: recept

Celoten recept s postopkom priprave najdete spodaj. Naj v vaši hiši zadiši po domačem!

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

40 minut

Skupni čas

1 ura

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Postopek:

Čebulo drobno narežemo in dušimo v večji posodi. Ko se zmehča, dodamo kislo zelje in nekaj minut dušimo. Dodamo začimbe in prelijemo z vodo. V drugi posodi v osoljeni vodi skuhamo olupljen, na srednje velike kose narezan krompir. Posebej skuhamo tudi kranjsko klobaso. Ko sta krompir in klobasa skuhana, ju skupaj s fižolom dodamo zelju in kuhamo toliko časa, da se okusi povežejo. Nekaj kosov krompirja lahko z vilicami zmečkamo, da se jota primerno zgosti.

Preden postrežemo lahko dodamo tudi pogrete ocvirke.

Avtor fotografije: Aleš Fevžer, Slovenia.info

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Tončka

Jul 2025

odlična je, vedno!

Kranjska_klobasa_enojna

Zaščitena geografska označba

zaščitena geografska označba

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito