Jota – recept | Kislo zelje, Zelje | Recepti

Jota – recept

4.4/5 - (9 votes)
Jota

Izberite lokalne sestavine

Za pripravo okusne jote je pomembno, da izberete sestavine lokalnega porekla, saj so najbolj sveže, polnega okusa in zaradi kratkih transportnih poti najhitreje pridejo z njive do vašega krožnika.

Sestavine:

  • Pol kilograma kislega zelja, ki ga po potrebi pred kuhanjem oplaknemo z vodo
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 2 čebuli
  • 2 lovorova lista
  • dva stroka česna
  • 250 g kuhanega fižola
  • Maščoba za praženje
  • Sol, poper, mleta kumina in rdeča paprika
  • Po želji dodamo tudi še kranjsko klobaso in ocvirke

Priprava:

Čebulo drobno narežemo in dušimo v večji posodi. Ko se zmehča, dodamo kislo zelje in nekaj minut dušimo. Dodamo začimbe in prelijemo z vodo. V drugi posodi v osoljeni vodi skuhamo olupljen, na srednje velike kose narezan krompir. Posebej skuhamo tudi kranjsko klobaso. Ko sta krompir in klobasa skuhana, ju skupaj s fižolom dodamo zelju in kuhamo toliko časa, da se okusi povežejo. Nekaj kosov krompirja lahko z vilicami zmečkamo, da se jota primerno zgosti.

Preden postrežemo lahko dodamo tudi pogrete ocvirke.

Avtor fotografije: Aleš Fevžer, Slovenia.info

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Okusno sladko zelje s paradižnikom – recept

  • Sestavine:1 glava svežega zelja6 strokov česna (priporočamo slovenskega)1 žlica sladkorja4–5 svežih paradižnikov ali pelatov1 žlica mokejuha za zalivanjesol, poperorigano, bazilika, majaronolivno oljePriprava:Slovensko mlado zelje dobro operemo in ga zrežemo na rezance srednje debeline. Na olivnem olju rahlo prepražimo žlico moke,…

  • Več...

Zavitek s kislim zeljem – recept

  • Naj bodo sestavine lokalnega poreklaJed bo najbolj okusna, če boste uporabili lokalno pridelane sestavine. Ponudnike čebule, zelja, olivnega olja in belega vina lahko najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko iščete po različnih kategorijah. Sestavine: 1 čebula 800…

  • Več...

Segedin – recept

  • Izberite meso slovenskega poreklaOb nakupu mesa za segedin bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jamči, da je bilo meso pridelano in predelano v Sloveniji.Sestavine: pol kilograma na kocke narezanega svinjskega mesa pol kilograma kislega zelja 2 čebuli…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem