Jabolčni kis recept

Ko jeseni sadovnjaki obrodijo, se znajdemo pred prijetnim izzivom: kam z vso količino jabolk? Iz njih lahko spečemo jabolčni zavitek, skuhamo jabolčno čežano ali jih shranimo kot kompote. Eden od najbolj uporabnih načinov shranjevanja pa je priprava domačega jabolčnega kisa. Ta vsestranska sestavina se v kuhinji in domačem gospodinjstvu uporablja že stoletja, pri čemer je najbolj cenjen tisti, ki ga pripravimo sami iz kakovostnih, lokalnih jabolk.
Zakaj izbrati slovenska jabolka
Jabolčni kis je v osnovi preprosta stvar, saj vsebuje le vodo, sladkor in jabolka. Toda prav izbira jabolk določa njegov okus in kakovost. Če uporabimo lokalna jabolka, še posebej tista iz ekološke pridelave ali del sheme »izbrana kakovost«, vemo, da so pridelana pod strogimi pogoji, dodatno nadzirana s strani neodvisnih certifikacijskih organov ter da prihajajo s slovenskih sadovnjakov. Takšna jabolka lahko uporabimo z olupkom vred ter izkoristimo vse njihove naravne arome in hranila.
Če nismo lastniki sadovnjaka, lahko kakovostna jabolka poiščemo pri pridelovalcih, ki so zbrani na zemljevidu lokalnih ponudnikov.
Odličen način za zmanjševanje zavržene hrane
V vsakem sadovnjaku ali shrambi se najdejo jabolka, ki niso popolne oblike ali so rahlo obtolčena. Za sveže uživanje niso najlepša, a so odlična za kis. Tako izkoristimo vse, kar nam narava ponudi, in zmanjšamo količino zavržene hrane ter spoštujemo hrano.
Uporaba domačega jabolčnega kisa
Ko je domači jabolčni kis pripravljen, ga lahko uporabljamo na različne načine, in sicer za pripravo solatnih prelivov, vlaganje zelenjave in pripravo ozimnice ali kot naravno čistilo v gospodinjstvu. Prav njegova vsestranskost je razlog, da je nepogrešljiv v vsaki kuhinji.
Jabolčni kis: recept
Celoten recept s postopkom priprave najdete spodaj.
Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
0 minut
Skupni čas
30 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
8
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 1 kg jabolk z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 l vode
- 100 g sladkorja
Postopek:
Jabolka operemo, odstranimo morebitne poškodovane dele in jih narežemo na krhlje. Olupkov in peščišč ni treba odstraniti.
Narezana jabolka damo v velik steklen kozarec, prelijemo z vodo in dodamo sladkor. Dobro premešamo. Kozarec pokrijemo z gazo in pritrdimo z elastiko, da v notranjost ne pridejo mušice, hkrati pa kis »diha«.
Postavimo ga na temno in toplo mesto ter pustimo stati približno tri tedne. Občasno premešamo. Po treh tednih tekočino precedimo in jo nalijemo v čisto steklenico. Pustimo, da zori še približno mesec dni, nato je kis pripravljen za uporabo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.