Nacionalna shema

Evropska shema

Jabolčni kis recept

Jabolčni kis je eden tistih preprostih darov narave, ki jih lahko brez težav pripravimo doma, pa vendar nosi v sebi celo zakladnico okusov in možnosti uporabe. Preizkusite naš odličen recept!

Ko jeseni sadovnjaki obrodijo, se znajdemo pred prijetnim izzivom: kam z vso količino jabolk? Iz njih lahko spečemo jabolčni zavitek, skuhamo jabolčno čežano ali jih shranimo kot kompote. Eden od najbolj uporabnih načinov shranjevanja pa je priprava domačega jabolčnega kisa. Ta vsestranska sestavina se v kuhinji in domačem gospodinjstvu uporablja že stoletja, pri čemer je najbolj cenjen tisti, ki ga pripravimo sami iz kakovostnih, lokalnih jabolk.

Zakaj izbrati slovenska jabolka

Jabolčni kis je v osnovi preprosta stvar, saj vsebuje le vodo, sladkor in jabolka. Toda prav izbira jabolk določa njegov okus in kakovost. Če uporabimo lokalna jabolka, še posebej tista iz ekološke pridelave ali del sheme »izbrana kakovost«, vemo, da so pridelana pod strogimi pogoji, dodatno nadzirana s strani neodvisnih certifikacijskih organov ter da prihajajo s slovenskih sadovnjakov. Takšna jabolka lahko uporabimo z olupkom vred ter izkoristimo vse njihove naravne arome in hranila.

Če nismo lastniki sadovnjaka, lahko kakovostna jabolka poiščemo pri pridelovalcih, ki so zbrani na zemljevidu lokalnih ponudnikov.

Odličen način za zmanjševanje zavržene hrane

V vsakem sadovnjaku ali shrambi se najdejo jabolka, ki niso popolne oblike ali so rahlo obtolčena. Za sveže uživanje niso najlepša, a so odlična za kis. Tako izkoristimo vse, kar nam narava ponudi, in zmanjšamo količino zavržene hrane ter spoštujemo hrano.

Uporaba domačega jabolčnega kisa

Ko je domači jabolčni kis pripravljen, ga lahko uporabljamo na različne načine, in sicer za pripravo solatnih prelivov, vlaganje zelenjave in pripravo ozimnice ali kot naravno čistilo v gospodinjstvu. Prav njegova vsestranskost je razlog, da je nepogrešljiv v vsaki kuhinji.

Jabolčni kis: recept

Celoten recept s postopkom priprave najdete spodaj.

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

0 minut

Skupni čas

30 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

8

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Postopek:

Jabolka operemo, odstranimo morebitne poškodovane dele in jih narežemo na krhlje. Olupkov in peščišč ni treba odstraniti.

Narezana jabolka damo v velik steklen kozarec, prelijemo z vodo in dodamo sladkor. Dobro premešamo. Kozarec pokrijemo z gazo in pritrdimo z elastiko, da v notranjost ne pridejo mušice, hkrati pa kis »diha«.

Postavimo ga na temno in toplo mesto ter pustimo stati približno tri tedne. Občasno premešamo. Po treh tednih tekočino precedimo in jo nalijemo v čisto steklenico. Pustimo, da zori še približno mesec dni, nato je kis pripravljen za uporabo.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Jaka

Avg 2025

Vedno prisegam na domačega!

Recept vsebuje lokalne proizvode

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito