Domač jabolčni kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu | Samooskrba | Nasveti, Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji

Domač jabolčni kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu

Preberite, kako lahko ob nakupu prepoznate naraven in kakovosten jabolčni kis brez dodatkov in barvil. Na koncu najdete tudi recept, kako lahko jabolčni kis pridelate kar sami doma.

Jabolčni kis je eno od tistih živil, ki že iz preteklosti slovi po svojih zdravilnih in blagodejnih učinkih za zdravje. V preteklosti se ga je celo primarno uporabljalo v zdravstvene namene. Jabolčni kis ima namreč protibakterijsko učinkovanje, znižuje pH v želodcu, razkisa telo in pripomore k uravnoteženi prebavi maščob. V sodobnem času je tudi pomemben del kulinarične tradicije in je vse bolj cenjen, še posebej domač, lokalno pridelan jabolčni kis.

Pogovarjali smo se z Marjanom Podgrajškom iz Ekološke kmetije Podgrajšek, ki nam je povedal zanimivosti o pridelavi domačega jabolčnega kisa in o tem, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu.

Na njihovi kmetiji pridelujejo ekološki jabolčni kis iz domačih jabolk sorte topaz, ki jih pridelajo v svojem sadovnjaku.

Usedlina v domačem kisu ne pomeni, da je pokvarjen

Jabolčni kis je uporaben vrsto let in ima dolg rok trajanja. Sčasoma se lahko v kisu naredi usedlina, ki pa po besedah našega sogovorca nikakor ne pomeni, da se je kis pokvaril. Če nam je to moteče, ga lahko pretočimo, sicer pa usedlina ni nevarna in lahko kis normalno uporabljamo naprej.

Na njihovi kmetiji jabolčni kis pridelujejo po tradicionalnem postopku, in sicer iz jabolčnega soka naredijo jabolčno vino, ki mu nato dodajo kis (acetat) in počakajo, da se naredi jabolčni kis. Vanj ne dodajajo nobenega žvepla, ne uporabljajo pasterizacije ter ga pridelajo popolnoma po naravni poti, zaradi česar je kis najvišje kakovosti in ohrani svoje blagodejne učinke na naše telo. Ker tako pridelanemu jabolčnemu kisu niso dodani konzervansi, lahko sčasoma postane temnejši in moten, vendar pri kisu velja, da s tem postane še žlahtnejši in polnejšega okusa.

Pri nakupu jabolčnega kisa bodite previdni

Kadar jabolčni kis kupujete v trgovini, pozorno preberite spremljajočo etiketo, saj so mnogim kisom dodani sulfiti in drugi konzervansi. V naravno pridelanem ali ekološkem jabolčnem kisu ne sme biti ojačevalcev okusov, barvil in drugih dodatkov, jakost pa ne sme presegati 4–6 %. Kakovostni jabolčni kis lahko kupite pri ponudnikih lokalne hrane, ki jih najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov.

Jabolčni kis - priprava

Kako lahko sami pripravite jabolčni kis?

Če imate na vrtu jablano, ki bogato obrodi, ali pa kupujete domača jabolka, lahko jabolčni kis izdelate kar sami doma.

Neškropljena jabolka narežete in pustite, da nekoliko porjavijo. Iz njih s sokovnikom iztisnete jabolčni mošt in ga prelijete v večjo posodo, ter ga hranite pri temperaturi 22 stopinj Celzija. Čez približno 6 tednov se bo sladkor spremenil v alkohol in nastalo bo jabolčno vino.

Takrat ga prelijete v večji vrč in dodate malce dobrega jabolčnega kisa ter prekrijete s krpo. Tekočino hranite pri temperaturi od 25 do 30 stopinj Celzija in nekaj tednov kasneje bo nastal mlad jabolčni kis, ki ga prelijete v steklenice in shranite. Pravi in poln okus bo imel šele po nekaj mesecih, uporabljate pa ga lahko več let.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kaj je potrebno spomladi postoriti na vrtu?

Zdaj je pravi čas, da pripravite gredice in vrt na novo sezono ter se odločite, kaj vse boste v letošnjem letu pridelali. Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov kako pripraviti gredice, kaj najprej saditi, katere rastline so dobri sosedje na vrtu.…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem