Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Domač jabolčni kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu

Preberite, kako lahko ob nakupu prepoznate naraven in kakovosten jabolčni kis brez dodatkov in barvil. Na koncu najdete tudi recept, kako lahko jabolčni kis pridelate kar sami doma.

Jabolčni kis je eno od tistih živil, ki že iz preteklosti slovi po svojih zdravilnih in blagodejnih učinkih za zdravje. V preteklosti se ga je celo primarno uporabljalo v zdravstvene namene. Jabolčni kis ima namreč protibakterijsko učinkovanje, znižuje pH v želodcu, razkisa telo in pripomore k uravnoteženi prebavi maščob. V sodobnem času je tudi pomemben del kulinarične tradicije in je vse bolj cenjen, še posebej domač, lokalno pridelan jabolčni kis.

Pogovarjali smo se z Marjanom Podgrajškom iz Ekološke kmetije Podgrajšek, ki nam je povedal zanimivosti o pridelavi domačega jabolčnega kisa in o tem, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu.

Na njihovi kmetiji pridelujejo ekološki jabolčni kis iz domačih jabolk sorte topaz, ki jih pridelajo v svojem sadovnjaku.

Usedlina v domačem kisu ne pomeni, da je pokvarjen

Jabolčni kis je uporaben vrsto let in ima dolg rok trajanja. Sčasoma se lahko v kisu naredi usedlina, ki pa po besedah našega sogovorca nikakor ne pomeni, da se je kis pokvaril. Če nam je to moteče, ga lahko pretočimo, sicer pa usedlina ni nevarna in lahko kis normalno uporabljamo naprej.

Na njihovi kmetiji jabolčni kis pridelujejo po tradicionalnem postopku, in sicer iz jabolčnega soka naredijo jabolčno vino, ki mu nato dodajo kis (acetat) in počakajo, da se naredi jabolčni kis. Vanj ne dodajajo nobenega žvepla, ne uporabljajo pasterizacije ter ga pridelajo popolnoma po naravni poti, zaradi česar je kis najvišje kakovosti in ohrani svoje blagodejne učinke na naše telo. Ker tako pridelanemu jabolčnemu kisu niso dodani konzervansi, lahko sčasoma postane temnejši in moten, vendar pri kisu velja, da s tem postane še žlahtnejši in polnejšega okusa.

Pri nakupu jabolčnega kisa bodite previdni

Kadar jabolčni kis kupujete v trgovini, pozorno preberite spremljajočo etiketo, saj so mnogim kisom dodani sulfiti in drugi konzervansi. V naravno pridelanem ali ekološkem jabolčnem kisu ne sme biti ojačevalcev okusov, barvil in drugih dodatkov, jakost pa ne sme presegati 4–6 %. Kakovostni jabolčni kis lahko kupite pri ponudnikih lokalne hrane, ki jih najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov.

Jabolčni kis - priprava

Kako lahko sami pripravite jabolčni kis?

Če imate na vrtu jablano, ki bogato obrodi, ali pa kupujete domača jabolka, lahko jabolčni kis izdelate kar sami doma.

Neškropljena jabolka narežete in pustite, da nekoliko porjavijo. Iz njih s sokovnikom iztisnete jabolčni mošt in ga prelijete v večjo posodo, ter ga hranite pri temperaturi 22 stopinj Celzija. Čez približno 6 tednov se bo sladkor spremenil v alkohol in nastalo bo jabolčno vino.

Takrat ga prelijete v večji vrč in dodate malce dobrega jabolčnega kisa ter prekrijete s krpo. Tekočino hranite pri temperaturi od 25 do 30 stopinj Celzija in nekaj tednov kasneje bo nastal mlad jabolčni kis, ki ga prelijete v steklenice in shranite. Pravi in poln okus bo imel šele po nekaj mesecih, uporabljate pa ga lahko več let.

Preberite tudi:


Sorodni članki

V novem letu izbirajmo več lokalne hrane

Najbolj kakovostna hrana je hrana lokalnega izvora, ki ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Seznanite se, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in kako izbrati najvišjo kakovost.Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je…

Več...

Kako do lastne zelenjave pozimi?

V zimskih mesecih nas že zanima, kaj lahko postorimo, da bo domači vrt pripravljen na novo sezono in bo dobro uspeval. Še posebej nas je zanima, kaj že lahko zasejemo. Da za neučakanost pri urejanju lastnega vrta ni prostora, je…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo viške hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko viškov nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj kratkih…

Več...

Nasveti za bolj trajnostno prehranjevanje

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo količino hrane, ki jo zavržemo, ter poskrbimo za bolj trajnostno prehranjevanje in smotrno rabo virov. Preberite uporabne smernice in nasvete, ki jih je enostavno upoštevati, prinašajo pa številne pozitivne učinke tako za preskrbo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem