Čemaževi velikonočni kolački - recept | Čemaž, Čemaž recepti, Divji česen, Tradicionalna jed | Recepti

Čemaževi velikonočni kolački – recept

5/5 - (2 votes)
  • Čas priprave:3 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Čemaž ali divji česen

Čemaž spada med prve znanilce pomladi. Med ljudmi je bolj znan kot divji česen ali gozdni česen. Jedi doda posebno noto in okus.

Sestavine:

  • 60 dag gladke moke
  • 50 g svežega kvasa
  • 2 dl toplega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 
  • 1 žlica sladkorja
  • 12 dag masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 
  • ščepec soli
  • 3 rumenjaki
  • 1 jajce
  • čemažev pesto
  • 35 dag skute z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 

Priprava:

Moko vsujemo v skledo in napravi jamico. Vanjo zdrobimo kvas, dodamo sladkor in mleko ter malce premešamo in pokrijemo.

Počakamo 15 minut, nato dodamo stopljeno maslo in rumenjake ter zamesimo testo.

Testo položimo na pomokano desko, ga pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati približno 1 uro. Razvaljamo ga na tanko, premažemo s čemažem in skuto ter solimo.

Zavijemo in razrežemo ga na širše rezine ter pustimo vzhajati še 20 minut. Rezine premažemo z jajcem in pečemo približno 25 minut na 180 stopinjah Celzija.

Vir: www.kuhnapato.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Čemažev namaz – recept

  • Čas priprave: 20 minut
    • #
    • #
    • #
  • Čemaž lahko obogati jediPripravljen čemažev namaz ali čemažev pesto lahko uporabimo neposredno na kruhu, ali pa ga uporabimo kot omako za testenine oziroma ga vmešamo v rižoto. Uživajmo v darovih lokalne hrane in izbirajmo domače!Sestavine:250 g čemaževih listov80 ml ekstra…

  • Več...

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem