Božični kaki
Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen Klub






Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
55 minut
Skupni čas
1 ura 15 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Pečena jajčna krema
- 4 rumenjaki
- 70 g sladkorja
- 370 ml sladke smetane
- 120 ml mleka
- 1 g mletega cimeta
- 1 g kardamoma v prahu
- 1 g mlete janeževe zvezde
- 1 g mletih klinčkov
Flambirani kakiji
- 4 kakiji sorte vanilija
- 100 g sladkorja
- 50 g masla
- 100 ml pomarančnega likerja Contreau (ali katerega koli likerja s 40 % alkohola)
Limonina meringa
- 300 g sladkorja
- 300 g beljakov
- lupina 3 limon
Ostalo
- zlati lističi, lističi sveže mete
Postopek:
Vse sestavine zmešamo v homogeno maso in prelijemo v keramične modele tako, da jih napolnimo do polovice. Modele postavimo v vročo vodno kopel in pečemo 25 minut na 160 °C. Pečeno kremo ohladimo.
Kakije narežemo na srednje velike kocke. V ponvi segrejemo sladkor, da karamelizira. Dodamo maslo, ga stopimo in dodamo še kaki. Prelijemo z likerjem in zažgemo, da ves alkohol povre. Flambirani kaki pustimo ohladiti. Ohladimo, preden serviramo preko kreme.
Sladkor in beljake rahlo zmešamo z metlico, da se sladkor raztopi. Dodamo limonino lupino in zapremo v nepredušno vrečko. V posodi segrejemo vodo na 74 °C, vanjo položimo vrečko in beljake kuhamo 30 minut. Precedimo, maso zlijemo v aparat za smetano in ohladimo. Na aparat privijemo eno za drugo dve bombici in močno pretresemo. Meringo nabrizgamo po flambiranih kakijih in ožgemo z gorilnikom. Po želji okrasimo z listi mete ali zlatimi lističi.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.