Bezgova pena s proseno kašo - recept | Med, Prosena kaša, Tradicionalna jed | Recepti
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Bezgova pena s proseno kašo – recept

5/5 - (1 vote)

OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in pol

Bezgova pena

Sestavine:

  • 20 bezgovih cvetov
  • 1 l vode
  • sok 1 limone
  • 4 žlice smrekovega medu
  • želatina
  • cimet, klinčki, vaniljev sladkor

Priprava:

  1. Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.
  2. Odcedimo in dodamo med in limono.
  3. Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.
  4. Pustimo ohladiti, preden serviramo.

Pena prosene kaše

Sestavine:

  • 10 dag prosene kaše
  • 3 dl mleka
  • 1 žlica masla
  • strok vanilje
  • 1 rumenjak
  • 1 celo jajce
  • 2 žlici cvetličnega medu
  • 3 dag ostre moke
  • opcijsko: 2 dl sladke smetane

Priprava:

  1. Proseno kašo skuhamo v slanem kropu do zelo mehkega ter odcedimo.
  2. Mleko damo v lonec, dodamo vaniljev strok in maslo ter kuhamo do vretja.
  3. V drugi posodi zmešamo rumenjak, jajce in med v penasto zmes.
  4. Dodamo moko in premešamo v gladko maso.
  5. Tik preden mleko zavre, maso počasi vmešamo, dodamo še proseno kašo.
  6. Kuhamo počasi še 5–7 minut in ohladimo.
  7. Po želji stepemo smetano in zmešamo s proseno kremo ali pa kremo ponudimo brez smetane.
  8. Serviramo v kozarcu po plasteh: prosena krema, bezgova pena; lahko pa postopek ponovimo.

vir: www.kuhnapato.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Medenjaki – recept

  • Medenjaki sodijo v prednovoletni čas. V mnogih domišljijskih svetovih hišica iz medenega testa prikazuje praznično vzdušje in pričakovanje praznikov. Sestavine: 600 g moke 200 g sladkorja 200 g medu 150 g mehkega masla Izbrana kakovost Slovenija 3 jajca 2 poravnani žlički…

  • Več...

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem