Bezgova pena s proseno kašo - recept | Med, Prosena kaša, Tradicionalna jed | Recepti

Bezgova pena s proseno kašo – recept

5/5 - (1 vote)
Bezgova pena s kremo prosene kaše

Proso postaja vse bolj priljubljena zdrava alternativa

V zadnjih letih se vedno bolj zavedamo zdravega načina prehranjevanja in naravi prijazne pridelave poljščin. S tem doživlja proso renesanso. Njegovo vračanje na njive in krožnike je pomemben prispevek k ohranjanju etnološkega izročila, sočasno pa nudi tudi možnost za pestrejšo ponudbo tradicionalnih živil lokalnega izvora in s tem večjo samooskrbo z doma pridelanimi živili.

Bezgova pena

Sestavine:

  • 20 bezgovih cvetov
  • 1 l vode
  • sok 1 limone
  • 4 žlice smrekovega medu
  • želatina
  • cimet, klinčki, vaniljev sladkor

Priprava:

  1. Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.
  2. Odcedimo in dodamo med in limono.
  3. Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.
  4. Pustimo ohladiti, preden serviramo.

Pena prosene kaše

Sestavine:

  • 10 dag prosene kaše
  • 3 dl mleka
  • 1 žlica masla
  • strok vanilje
  • 1 rumenjak
  • 1 celo jajce
  • 2 žlici cvetličnega medu
  • 3 dag ostre moke
  • opcijsko: 2 dl sladke smetane

Priprava:

  1. Proseno kašo skuhamo v slanem kropu do zelo mehkega ter odcedimo.
  2. Mleko damo v lonec, dodamo vaniljev strok in maslo ter kuhamo do vretja.
  3. V drugi posodi zmešamo rumenjak, jajce in med v penasto zmes.
  4. Dodamo moko in premešamo v gladko maso.
  5. Tik preden mleko zavre, maso počasi vmešamo, dodamo še proseno kašo.
  6. Kuhamo počasi še 5–7 minut in ohladimo.
  7. Po želji stepemo smetano in zmešamo s proseno kremo ali pa kremo ponudimo brez smetane.
  8. Serviramo v kozarcu po plasteh: prosena krema, bezgova pena; lahko pa postopek ponovimo.

vir: www.kuhnapato.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem