Bezgova pena s proseno kašo
Avtor recepta: projekt Kuhnapato

Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
7 minut
Skupni čas
30 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
2
Sezona
Pomlad
Sestavine:
Bezgova pena
- 20 bezgovih cvetov
- 1 l vode
- sok 1 limone
- 4 žlice smrekovega medu
- želatina
- cimet
- klinčki
- vanilijev sladkor
Pena prosene kaše
- 10 dag prosene kaše
- 3 dl mleka
- 1 žlica masla
- strok vanilije
- 1 celo jajce
- 2 žlici cvetličnega medu
- 3 dag ostre moke
- 2 dl sladke smetane
Postopek:
Bezgova pena
Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje. Odcedimo in dodamo med in limono. Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino. Pustimo ohladiti, preden serviramo.
Pena prosene kaše
Proseno kašo skuhamo v slanem kropu do zelo mehkega ter odcedimo. Mleko damo v lonec, dodamo vaniljev strok in maslo ter kuhamo do vretja.
V drugi posodi zmešamo rumenjak, jajce in med v penasto zmes. Dodamo moko in premešamo v gladko maso. Tik preden mleko zavre, maso počasi vmešamo, dodamo še proseno kašo. Kuhamo počasi še 5–7 minut in ohladimo.
Po želji stepemo smetano in zmešamo s proseno kremo ali pa kremo ponudimo brez smetane. Serviramo v kozarcu po plasteh: prosena krema, bezgova pena; lahko pa postopek ponovimo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.