Bezgova pena s proseno kašo
Avtor recepta: projekt Kuhnapato

Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
7 minut
Skupni čas
30 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
2
Sezona
Pomlad
Sestavine:
Bezgova pena
- 20 bezgovih cvetov
- 1 l vode
- sok 1 limone
- 4 žlice smrekovega medu
- želatina
- cimet
- klinčki
- vanilijev sladkor
Pena prosene kaše
- 10 dag prosene kaše
- 3 dl mleka
- 1 žlica masla
- strok vanilije
- 1 celo jajce
- 2 žlici cvetličnega medu
- 3 dag ostre moke
- 2 dl sladke smetane
Postopek:
Bezgova pena
Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje. Odcedimo in dodamo med in limono. Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino. Pustimo ohladiti, preden serviramo.
Pena prosene kaše
Proseno kašo skuhamo v slanem kropu do zelo mehkega ter odcedimo. Mleko damo v lonec, dodamo vaniljev strok in maslo ter kuhamo do vretja.
V drugi posodi zmešamo rumenjak, jajce in med v penasto zmes. Dodamo moko in premešamo v gladko maso. Tik preden mleko zavre, maso počasi vmešamo, dodamo še proseno kašo. Kuhamo počasi še 5–7 minut in ohladimo.
Po želji stepemo smetano in zmešamo s proseno kremo ali pa kremo ponudimo brez smetane. Serviramo v kozarcu po plasteh: prosena krema, bezgova pena; lahko pa postopek ponovimo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Proso postaja vse bolj priljubljena zdrava alternativa
V zadnjih letih se vedno bolj zavedamo zdravega načina prehranjevanja in naravi prijazne pridelave poljščin. S tem doživlja proso renesanso. Njegovo vračanje na njive in krožnike je pomemben prispevek k ohranjanju etnološkega izročila, sočasno pa nudi tudi možnost za pestrejšo ponudbo tradicionalnih živil lokalnega izvora in s tem večjo samooskrbo z doma pridelanimi živili.