Jota

Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
1 ura
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 0,5 kg kislega zelja
- 4 srednje veliki krompirji
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 250 g kuhanega fižola
- maščoba za praženje
- sol, poper, mleta kumina in rdeča paprika
- po želji kranjska klobasa
Postopek:
Čebulo drobno narežemo in dušimo v večji posodi. Ko se zmehča, dodamo kislo zelje in nekaj minut dušimo. Dodamo začimbe in prelijemo z vodo. V drugi posodi v osoljeni vodi skuhamo olupljen, na srednje velike kose narezan krompir. Posebej skuhamo tudi kranjsko klobaso. Ko sta krompir in klobasa skuhana, ju skupaj s fižolom dodamo zelju in kuhamo toliko časa, da se okusi povežejo. Nekaj kosov krompirja lahko z vilicami zmečkamo, da se jota primerno zgosti.
Preden postrežemo lahko dodamo tudi pogrete ocvirke.
Avtor fotografije: Aleš Fevžer, Slovenia.info
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.