Velikonočna šunka v testu – recept | Meso, Šunka | Recepti
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Velikonočna šunka v testu – recept

5/5 - (2 votes)
Šunka v testu

Sestavine:

  • 1 kg prekajene šunke
  • 80 g gorčice
  • 2 žlici rožmarina
  • 400 g moke
  • 10 g svežega kvasa
  • 2 žlici mlačnega mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 0,5 žličke soli
  • 50 g masla
  • 3 dl mleka
  • 1 jajce

Priprava:

Šunko dobro operemo v ne preveč vroči vodi. Postavimo jo v lonec, ter zalijemo z vodo, da bo le-ta segala malo čez meso. Kuhamo 1 uro.

Ko se šunka kuha, lahko pripravimo testo. Najprej naredimo kvasec. V skodelico nadrobimo kvas, mu dodamo eno čajno žličko sladkorja in moke ter 2 žlici toplega mleka. Vse skupaj dobro premešamo in pokrijemo s krpo. Pustimo vzhajati približno 10 minut.

Moko presejemo v večjo skledo, ter po robu posolimo. Na sredini moke naredimo luknjico, v katero vlijemo vzhajan kvasec. Vse skupaj malo premešamo in pustimo vzhajati še nekaj minut.

Medtem stopimo maslo v mleku in to zmes ohladimo. Ko je ohlajena, jo vlijemo k moki. Začnemo mesiti testo. Gnetemo, dokler testo ne postane gladko in se neha oprijemati rok in posode.

Testo oblikujemo ter ga pustimo vzhajati na toplem. Velikost testa se mora podvojiti, kar traja približno eno uro. Ko vzhaja, ga še enkrat dobro pregnetemo in postopek ponovimo.

Pečico prižgemo na 180 °C. Pult potresemo z moko in na njej razvaljamo testo, ki mora biti približno cm debelo. Nanj položimo kuhano šunko, premažemo z gorčico in posujemo s sveže nasekljanim rožmarinom. Vse skupaj dobro ovijemo in na robovih stisnemo skupaj.

Šunko položimo v predhodno namaščen pekač, posut z moko, in sicer tako, da je tisti del, kjer se testo stika, obrnjen navzdol. V skodelici razžvrkljamo jajce in z njim premažemo testo. Testo na vrhu malce prebodemo zaradi uhajanja pare med peko. Pečemo 1 uro. Pečeno šunko malce ohladimo, razrežemo in postrežemo

Bodimo pozorni, da hrane ne mečemo v smeti. Šunka v testu je odličen obrok še nekaj dni, zato jo hranimo v hladilniku. S skrbnim odnosom do hrane pripomoremo k zmanjševanju količine zavržkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Goveja juha – recept

  • https://www.youtube.com/watch?v=SlmlGRtuH6I Ta odlična slovenska klasika, ki se prileže ob nedeljskem kosilu, bo najboljša, če kot osnovo izberete goveje meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za slovensko poreklo in kakovost. Sestavine: 1 kg govedine s kostjo z…

  • Več...

Marinirana goveja rebra – recept

  • https://www.youtube.com/watch?v=-ojmI4lgESU Bodite pozorni, da ob izbiri govejih reber posežete po mesu z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za preverjeno poreklo in najvišjo kakovost. Sestavine: 8 govejih reber s kostjo z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 1 l…

  • Več...

Medene perutničke z žara – recept

  • https://youtu.be/BJY7ma6KYkM Če želite biti prepričani o poreklu in si zagotoviti najboljši okus mesa, potem izberite kakovostne perutničke z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Sestavine: Perutničke 1 kg piščančjih perutničk z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« Marinada 6 žlic limoninega soka…

  • Več...

Solata s steakom in jagodami – recept

  • https://www.youtube.com/watch?v=GJQ5VlKmOXY Kadar za kuhanje uporabite meso in sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ste lahko prepričani, da ste posegli po kakovostnih, lokalno pridelanih izdelkih. Polnost arome mesa in jagod okus solate povzdigne na čisto novo raven. Dober tek! Sestavine:…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem