Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Slana pita – recept

Slana pita na mizi 21.1.2021

Kadar pri obroku ostanejo meso, zelenjava ali jajca, lahko pripravimo okusno novo jed in tako pomagamo zmanjšati količino zavržkov hrane, poleg tega pa tudi občutno prihranimo. Pomembno je tudi, da izbiramo sveže, lokalne sestavine, s čim krajšo potjo od njive do krožnika.

Sestavine:

Testo:

  • 175 gramov moke
  • 75 gramov masla
  • Sol

Nadev: 

  • narezano meso od pečenke, perutnine ipd.
  • katera koli zelenjava, ki vam ostane oziroma jo je treba porabiti
  • nariban sir
  • čebula
  • jajce
  • sol
  • lonček kisle smetane
  • poper
  • ščep muškatnega oreščka

Priprava:

Moko presejemo in posolimo. Vanjo vgnetemo na koščke narezano maslo, ki je na sobni temperaturi. Gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa. Pol ure pustimo počivati v hladilniku.

Čebulo narežemo na kolobarje in jo popražimo na olju. Zmešamo kislo smetano, nariban sir in vmešamo jajce. Nato solimo, popramo, začinimo s ščepom muškatnega oreščka ter v zmes dodamo ohlajeno čebulo.

Testo razvaljamo na velikost pekača za pite. Dno preluknjamo z vilicami in ga za nekaj minut postavimo v pečico, ogreto na 175 °C.

Po testu prelijemo zmes, ki jo obložimo še z mesom in poljubno zelenjavo.

Pečemo dobrih 15 minut na 175 °C.

 

Povzeto po: http://tedennezavrzenehrane.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Martinova račka – recept

  • Sestavine: raca iz domače reje, težka 2–3 kg 2 jabolki (z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«) sol Priprava: Domačo raco očistimo, jo dobro nasolimo in pustimo čez noč v hladilniku. Pred pečenjem trebušni del napolnimo z narezanima jabolkoma. Pečico segrejemo…

  • Več...

Domača češnjeva pita

  • Sestavine: Testo za pito: 0,50 dag bele moke ščepec soli 30 dag masla z oznako izbrana kakovost – Slovenija 1 pecilni prašek 1 jajce z oznako izbrana kakovost – Slovenija Češnjev nadev: 1 kg češenj z oznako izbrana kakovost –…

  • Več...

EKO goveji steak v vinski omaki – recept

  • Sestavine: 200 g govejega hrbta 1 žlica olja 1 šalotka 120 ml rdečega vina 100 ml jušne osnove 1 šop peteršilja 1 žlička bele moke 1 žlička rjavega sladkorja 20 g masla sol in poper Vse sestavine so ekološke. Priprava:…

  • Več...

Šparglji v pršutu – recept

  • Sestavine za 4 do 6 oseb: 1 kg debelejših slovenskih zelenih špargljev 10 dag kraškega pršuta v rezinah 1–2 žlički oljčnega olja Slovenske Istre poper riban trdi sir z oznako izbrana kakovost – Slovenija Priprava: Pečico segrejemo na 200 °C.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem