Slana pita – recept | Recepti
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Slana pita – recept

4.5/5 - (4 votes)
Slana pita na mizi

Kadar pri obroku ostanejo meso, zelenjava ali jajca, lahko pripravimo okusno novo jed in tako pomagamo zmanjšati količino zavržkov hrane, poleg tega pa tudi občutno prihranimo. Pomembno je tudi, da izbiramo sveže, lokalne sestavine, s čim krajšo potjo od njive do krožnika.

Sestavine:

Testo:

  • 175 gramov moke
  • 75 gramov masla
  • Sol

Nadev: 

  • narezano meso od pečenke, perutnine ipd.
  • katera koli zelenjava, ki vam ostane oziroma jo je treba porabiti
  • nariban sir
  • čebula
  • jajce
  • sol
  • lonček kisle smetane
  • poper
  • ščep muškatnega oreščka

Priprava:

Moko presejemo in posolimo. Vanjo vgnetemo na koščke narezano maslo, ki je na sobni temperaturi. Gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa. Pol ure pustimo počivati v hladilniku.

Čebulo narežemo na kolobarje in jo popražimo na olju. Zmešamo kislo smetano, nariban sir in vmešamo jajce. Nato solimo, popramo, začinimo s ščepom muškatnega oreščka ter v zmes dodamo ohlajeno čebulo.

Testo razvaljamo na velikost pekača za pite. Dno preluknjamo z vilicami in ga za nekaj minut postavimo v pečico, ogreto na 175 °C.

Po testu prelijemo zmes, ki jo obložimo še z mesom in poljubno zelenjavo.

Pečemo dobrih 15 minut na 175 °C.

 

Povzeto po: http://tedennezavrzenehrane.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Bučke v omaki – recept

  • Sestavine: 3 mlade bučke 1 manjša čebula 2 stroka česna 150 ml kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« Olivno olje Sol in poper Nasekljan svež peteršilj Trdi sir z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« Priprava: Bučke operemo in…

  • Več...

Bučni polpeti – recept

  • Bodimo pozorni, da hrane ne zavržemo. Bučni polpeti so okusni tudi hladni, zato jih lahko shranite za pozneje ali si jih pripravite celo kot zdravo malico za v službo.Sestavine:500 g bučk1 manjša čebula2 stroka česna100 g ovsene moke (ali katere…

  • Več...

Ocvrti bučni cvetovi – recept

  • Sestavine:20 bučkinih cvetov100 g jedilnega škroba80 g ostre moke1 jajce2 dl mineralne vodeSol, poperOlje za cvrtjePriprava:V skodelici zmešamo moko, sol in poper ter z mešanico potresemo bučkine cvetove. Pripravimo škrobno mešanico tako, da škrobu dodamo jajce ter mu postopoma dodajamo…

  • Več...

Goveja juha – recept

  • https://www.youtube.com/watch?v=SlmlGRtuH6I Ta odlična slovenska klasika, ki se prileže ob nedeljskem kosilu, bo najboljša, če kot osnovo izberete goveje meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za slovensko poreklo in kakovost. Sestavine: 1 kg govedine s kostjo z…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem