Pituralke s čokolado – recept

Pituralke s čokolado – recept
  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Gre za avtohtono sorto hrušk, ki so značilne za Goriška Brda. Njihova posebnost je, da tudi do zime ostanejo na drevesih. Obira se jih v pozni jeseni, dodobra zrele ali »medene«. V zadnjem obdobju se z njimi bahajo najboljši slovenski kuharji, kot s posebno avtohtono specialiteto.

Sestavine:

  • 5 hrušk pituralk
  • vanilijev sladkor
  • 5 dl suhega belega vina
  • 3 dl vode
  • klinčki, cimetova skorjica, janeževe zvezde
  • Pomaka:
  • 30 dag jedilne čokolade
  • 10 žlic mleka
  • pest mletih lešnikov

Priprava:

Hruške postavimo v nižjo kozico s peclji navzgor. Zalijemo jih z mešanico vina in vode, toliko, da jih prekrije, ter začinimo in počasi kuhamo na nizki temperaturi 10–15 minut. Kuhane postavimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo v pečici še 10–15 minut.

Med tem stopimo čokolado v parni kopeli, dodamo mleko in premešamo. Pečene hruške pomakamo v čokolado ali jih z njo prelijemo in posujemo z lešniki.

Recept in foto: Kuhnapato

Pituralke s čokolado – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla izbrana kakovost 2 žlici medu…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem