Pituralke s čokolado – recept

Pituralke s čokolado – recept
  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Gre za avtohtono sorto hrušk, ki so značilne za Goriška Brda. Njihova posebnost je, da tudi do zime ostanejo na drevesih. Obira se jih v pozni jeseni, dodobra zrele ali »medene«. V zadnjem obdobju se z njimi bahajo najboljši slovenski kuharji, kot s posebno avtohtono specialiteto.

Sestavine:

  • 5 hrušk pituralk
  • vanilijev sladkor
  • 5 dl suhega belega vina
  • 3 dl vode
  • klinčki, cimetova skorjica, janeževe zvezde
  • Pomaka:
  • 30 dag jedilne čokolade
  • 10 žlic mleka
  • pest mletih lešnikov

Priprava:

Hruške postavimo v nižjo kozico s peclji navzgor. Zalijemo jih z mešanico vina in vode, toliko, da jih prekrije, ter začinimo in počasi kuhamo na nizki temperaturi 10–15 minut. Kuhane postavimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo v pečici še 10–15 minut.

Med tem stopimo čokolado v parni kopeli, dodamo mleko in premešamo. Pečene hruške pomakamo v čokolado ali jih z njo prelijemo in posujemo z lešniki.

Recept in foto: Kuhnapato

Pituralke s čokolado – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem