Pince – recept

Pince – recept

To je praznični kruh različnih velikosti in dodatkov. Recept ima svoje predhodnike v sosednji Italiji, ob ostalem pecivu pa je bil nepogrešljiv ob večjih cerkvenih praznikih. Po Sloveniji najdemo različne oblike prazničnega kruha, kot tudi imen. Ta recept prihaja s Primorske

Sestavine:

  • 1 kg pšenične moke
  • 4 dag kvasa, 1 dl mleka, žlička sladkorja za kvasec
  • 6 rumenjakov
  • 1 jajce
  • 10 dag surovega masla »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 20 dag sladkorja
  • 4 dl mleka »izbrana kakovost – Slovenija«
  • limonina lupinica
  • sol
  • jajce za mazanje
  • rozine (po želji)
  • 4 žlice sladkorja v prahu

Priprava:

V posodici pripravimo kvasec in počakamo, da vzhaja. Moko presejemo in vmešamo sladkor, limonino lupinico, rumenjake, raztopljeno maslo, sol in na koncu še vzhajan kvas. Sestavine zmešamo in zamesimo v testo, ki ga potem pustimo vzhajati vsaj 40 minut. Nato ga še enkrat pregnetemo in oblikujemo hlebčke ter pustimo, da še enkrat vzhajajo (se napihnejo). Hlebčke z nožem križasto zarežemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih v vroči pečici na 180 stopinj približno 40 minut. Pečico izklopimo in pince pustimo v njej še 3–6 minut. Ko jih vzamemo iz pečice, jih za 10 minut prekrijemo s prtom, nato pa jih potresemo s sladkornim prahom.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem