Pince – recept | Tradicionalna jed | Recepti

Pince – recept

4.6/5 - (9 votes)
Pince z rozinami
  • Čas priprave:2 uri
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je praznični kruh različnih velikosti in dodatkov. Recept ima svoje predhodnike v sosednji Italiji, ob ostalem pecivu pa je bil nepogrešljiv ob večjih cerkvenih praznikih. Po Sloveniji najdemo različne oblike prazničnega kruha, kot tudi imen. Ta recept prihaja s Primorske

Sestavine:

  • 1 kg pšenične moke
  • 4 dag kvasa, 1 dl mleka, žlička sladkorja za kvasec
  • 6 rumenjakov
  • 1 jajce
  • 10 dag surovega masla »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 20 dag sladkorja
  • 4 dl mleka »izbrana kakovost – Slovenija«
  • limonina lupinica
  • sol
  • jajce za mazanje
  • rozine (po želji)
  • 4 žlice sladkorja v prahu

Priprava:

V posodici pripravimo kvasec in počakamo, da vzhaja. Moko presejemo in vmešamo sladkor, limonino lupinico, rumenjake, raztopljeno maslo, sol in na koncu še vzhajan kvas. Sestavine zmešamo in zamesimo v testo, ki ga potem pustimo vzhajati vsaj 40 minut. Nato ga še enkrat pregnetemo in oblikujemo hlebčke ter pustimo, da še enkrat vzhajajo (se napihnejo). Hlebčke z nožem križasto zarežemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih v vroči pečici na 180 stopinj približno 40 minut. Pečico izklopimo in pince pustimo v njej še 3–6 minut. Ko jih vzamemo iz pečice, jih za 10 minut prekrijemo s prtom, nato pa jih potresemo s sladkornim prahom.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem