Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Lešnikov drobljenec – recept

  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Lešnikov drobljenec z nevsakdanjimi živili je bil po nekaterih ustnih virih velikokrat na mizi za zajtrk »ta pridnih otrok«. Na prvi pogled kot pogača je ta polnovredna jed otrokom zagotovila zadostno količino energije tudi za pomoč na domačih kmetijah. Recept prihaja z Dolenjske.

Sestavine:

Prva plast:

Druga plast:

  • 4 dag mletih lešnikov
  • 3 dag ovsenih kosmičev
  • 2 žlici sladkorja
  • 10 dag moke
  • 20 dag masla
  • pest nasekljanih lešnikov

Priprava:

Jabolka olupimo in izkoščičimo, vendar jih pustimo cela. V kozico natočimo limonin sok in nekoliko vode, ter dodamo sladkor. V tej mešanici nekaj minut kuhamo (dušimo) jabolka, da se omehčajo, vendar ostanejo v kosu.

Maslo stopimo, dodamo mlete lešnike, ovsene kosmiče, moko in sladkor. Vse skupaj dobro premešamo, da nastanejo grudice.

V pomaščen lončen pekač naložimo jabolka, okoli pa nasujemo drobljenec in vse skupaj potresemo z narezanimi lešniki.

Pečico segrejemo na 180 stopinj in vanjo vložimo pekač ter pečemo približno 30 minut.

Recept in foto: Kuhnapato

Bodimo pozorni, da živila porabimo v celoti in zmanjšujemo količino zavržkov v kuhinji. Tako izkažemo spoštovanje do hrane in truda naših pridelovalcev. Lešnikov drobljenec lahko shranimo tudi v hladilniku in ga pojemo v nekaj dneh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Šparglji v pršutu – recept

  • Sestavine za 4 do 6 oseb: 1 kg debelejših slovenskih zelenih špargljev 10 dag kraškega pršuta v rezinah 1–2 žlički oljčnega olja Slovenske Istre poper riban trdi sir z oznako izbrana kakovost – Slovenija Priprava: Pečico segrejemo na 200 °C.…

  • Več...

Kremna špargljeva juha – recept

  • Sestavine – za 2 osebi: 25 dag zelenih slovenskih špargljev 1 mlada čebula olivno olje sol in poper muškatni orešček 1 žlica moke drobnjak smetana za kuhanje izbrana kakovost – Slovenija Priprava: Šparglje operemo in narežemo na manjše koščke. Vršičke…

  • Več...

Špargljeva rižota – recept

  • Sestavine za 4 osebe: 1 kg slovenskih špargljev 5 skodelic piščančje jušne osnove 2 žlici oljčnega olja Slovenske Istre 100 g sesekljane čebule 150 g srednje zrnatega belega riža 1 dcl suhega belega vina 6 žlic masla izbrana kakovost –…

  • Več...

Velikonočna šunka v testu – recept

  • Sestavine:1 kg prekajene šunke80 g gorčice2 žlici rožmarina400 g moke10 g svežega kvasa2 žlici mlačnega mleka1 žlička sladkorja0,5 žličke soli50 g masla3 dl mleka1 jajcePriprava:Šunko dobro operemo v ne preveč vroči vodi. Postavimo jo v lonec, ter zalijemo z vodo,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem