Kostanj, kako ga pripraviti – recept | Kostanj, Tradicionalna jed | Recepti

Kostanj, kako ga pripraviti – recept

4.8/5 - (5 votes)
Kostanj

Kostanj je dobrota narave, ki jo bogato ponujajo jesenski gozdovi. Ob nabiranju izkažimo hvaležnost in čim manj posegajmo v naravo. In seveda, ne prekoračimo zdrave mere.

Kostanj lahko pripravimo na več načinov. Nekateri ga kuhajo v vodi, drugi ga pečejo v posodi, pečici, na žaru ali celo v opekaču za sendviče, električni posodi za peko pice …

Kuhan kostanj

Kostanj lahko kuhamo olupljen ali cel. Olupljenega kuhamo najpogosteje takrat, kadar v receptu potrebujemo cel kuhan kostanj, sicer pa ga najpogosteje olupimo po kuhanju. Olupljenega kuhamo v osoljeni vodi približno pol ure, neolupljenega pa okoli dve uri. Ko je kuhan, ga olupimo dokler je še topel in namočen v vodi. Če v vodi stoji predolgo, se kostanj lahko prekomerno zmehča, če pa vodo prehitro odlijemo, se lahko začne sušiti.

Pečen kostanj v posodi

Najbolje je, da uporabimo posodo z luknjami, ki je namenjena prav peki kostanja. Lahko pa uporabite tudi povsem običajno posodo. Izogibajte se tistim posodam, ki imajo posebne, celo teflonske prevleke.

V trebuščke kostanjev nežno zarežite vodoravno črto, pri čemer naj bo rez dovolj globok, da boste prerezali lupino in kožico pod njo. Tako boste pečen kostanj lažje luščili. V posodi hkrati pecite le toliko kostanja, da prekrijete njeno dno. Glede na velikost kostanjev ga boste pekli 15 do 20 minut. Zadimljenosti kuhinje pa se boste ognili z uporabo pokrovke.

Kostanj v pečici

V pečici lahko hkrati pečemo tudi večjo količino kostanja, prostor pa ne bo zadimljen. V trebuščke nežno zarežite vodoravno črto, pri čemer naj bo rez dovolj globok, da boste prerezali lupino in kožico pod njo. Tako boste pečen kostanj lažje luščili. Uporabite uležan kostanj, narezanega pa poškropite z vodo. S pekačem ga v pečico vstavite, ko je ta že ogreta na najvišjo temperaturo. Po desetih minutah peke ga premešajte in po potrebi še enkrat poškropite z vodo. Temperaturo pečice zmanjšajte na 200 stopinj in pecite še 20 minut.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem