Kostanj, kako ga pripraviti – recept

Kostanj, kako ga pripraviti – recept 25.10.2018

Kostanj je dobrota narave, ki jo bogato ponujajo jesenski gozdovi. Ob nabiranju izkažimo hvaležnost in čim manj posegajmo v naravo. In seveda, ne prekoračimo zdrave mere.

Kostanj lahko pripravimo na več načinov. Nekateri ga kuhajo v vodi, drugi ga pečejo v posodi, pečici, na žaru ali celo v opekaču za sendviče, električni posodi za peko pice …

Kuhan kostanj

Kostanj lahko kuhamo olupljen ali cel. Olupljenega kuhamo najpogosteje takrat, kadar v receptu potrebujemo cel kuhan kostanj, sicer pa ga najpogosteje olupimo po kuhanju. Olupljenega kuhamo v osoljeni vodi približno pol ure, neolupljenega pa okoli dve uri. Ko je kuhan, ga olupimo dokler je še topel in namočen v vodi. Če v vodi stoji predolgo, se kostanj lahko prekomerno zmehča, če pa vodo prehitro odlijemo, se lahko začne sušiti.

Pečen kostanj v posodi

Najbolje je, da uporabimo posodo z luknjami, ki je namenjena prav peki kostanja. Lahko pa uporabite tudi povsem običajno posodo. Izogibajte se tistim posodam, ki imajo posebne, celo teflonske prevleke.

V trebuščke kostanjev nežno zarežite vodoravno črto, pri čemer naj bo rez dovolj globok, da boste prerezali lupino in kožico pod njo. Tako boste pečen kostanj lažje luščili. V posodi hkrati pecite le toliko kostanja, da prekrijete njeno dno. Glede na velikost kostanjev ga boste pekli 15 do 20 minut. Zadimljenosti kuhinje pa se boste ognili z uporabo pokrovke.

Kostanj v pečici

V pečici lahko hkrati pečemo tudi večjo količino kostanja, prostor pa ne bo zadimljen. V trebuščke nežno zarežite vodoravno črto, pri čemer naj bo rez dovolj globok, da boste prerezali lupino in kožico pod njo. Tako boste pečen kostanj lažje luščili. Uporabite uležan kostanj, narezanega pa poškropite z vodo. S pekačem ga v pečico vstavite, ko je ta že ogreta na najvišjo temperaturo. Po desetih minutah peke ga premešajte in po potrebi še enkrat poškropite z vodo. Temperaturo pečice zmanjšajte na 200 stopinj in pecite še 20 minut.

Kostanj, kako ga pripraviti – recept
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni recepti

Kostanjeva torta s čokolado brez peke – recept

  • Sestavine 900 g olupljenega, kuhanega ali pečenega kostanja (svežega kostanja potrebujete okoli 1,2 kilograma) 160 gramov sladkorja 2 žlica ruma 440 g čokolade za kuhanje 220 g masla izbrana kakovost Slovenija Postopek: S paličnim mešalnikom ali sekljalnikom pretlačimo hladen, že…

  • Več...

Kostanjeva juha– recept

  • Sestavine: 350 g pretlačenega kuhanega ali pečenega kostanja 2 krompirja 3 žlice olja ena čebula strok česna manjši gomolj zelene 1 do 1,5 litra vode sol 1 dl smetane za kuhanje muškatni orešček Postopek: Na olju popražimo narezano čebulo in…

  • Več...

Kostanj s slanino kot predjed – recept

  • Sestavine: 20 večjih kuhanih celih kostanjev do 20 kosov slanine Omaka za preliv ( 1,5 enote ketchup-a, 1/2 enote vode, 1/3 enote rjavega sladkorja, 3 žlice jabolčnega kisa, 3 žlice Worcestshire omake, mala žlička čilija v prahu za tiste, ki…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem