Kostanj, kako ga pripraviti – recept

Kostanj, kako ga pripraviti – recept 25.10.2018

Kostanj je dobrota narave, ki jo bogato ponujajo jesenski gozdovi. Ob nabiranju izkažimo hvaležnost in čim manj posegajmo v naravo. In seveda, ne prekoračimo zdrave mere.

Kostanj lahko pripravimo na več načinov. Nekateri ga kuhajo v vodi, drugi ga pečejo v posodi, pečici, na žaru ali celo v opekaču za sendviče, električni posodi za peko pice …

Kuhan kostanj

Kostanj lahko kuhamo olupljen ali cel. Olupljenega kuhamo najpogosteje takrat, kadar v receptu potrebujemo cel kuhan kostanj, sicer pa ga najpogosteje olupimo po kuhanju. Olupljenega kuhamo v osoljeni vodi približno pol ure, neolupljenega pa okoli dve uri. Ko je kuhan, ga olupimo dokler je še topel in namočen v vodi. Če v vodi stoji predolgo, se kostanj lahko prekomerno zmehča, če pa vodo prehitro odlijemo, se lahko začne sušiti.

Pečen kostanj v posodi

Najbolje je, da uporabimo posodo z luknjami, ki je namenjena prav peki kostanja. Lahko pa uporabite tudi povsem običajno posodo. Izogibajte se tistim posodam, ki imajo posebne, celo teflonske prevleke.

V trebuščke kostanjev nežno zarežite vodoravno črto, pri čemer naj bo rez dovolj globok, da boste prerezali lupino in kožico pod njo. Tako boste pečen kostanj lažje luščili. V posodi hkrati pecite le toliko kostanja, da prekrijete njeno dno. Glede na velikost kostanjev ga boste pekli 15 do 20 minut. Zadimljenosti kuhinje pa se boste ognili z uporabo pokrovke.

Kostanj v pečici

V pečici lahko hkrati pečemo tudi večjo količino kostanja, prostor pa ne bo zadimljen. V trebuščke nežno zarežite vodoravno črto, pri čemer naj bo rez dovolj globok, da boste prerezali lupino in kožico pod njo. Tako boste pečen kostanj lažje luščili. Uporabite uležan kostanj, narezanega pa poškropite z vodo. S pekačem ga v pečico vstavite, ko je ta že ogreta na najvišjo temperaturo. Po desetih minutah peke ga premešajte in po potrebi še enkrat poškropite z vodo. Temperaturo pečice zmanjšajte na 200 stopinj in pecite še 20 minut.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...

Pražen krompir - recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 80 dag krompirja 1/2 dl olja (še boljša je svinjska mast) 8 dag čebule sol in poper po okusu Priprava: Neolupljen krompir kuhamo iz mrzle vode in zavremo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev, krompir pa je dovolj…

  • Več...

Slivovi cmoki po babičinem receptu - recept

  • Čas priprave: 90 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine:Za krompirjevo testo:500 gramov krompirja150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)30 gramov masla ali margarine1 jajceščepec solimalo naribanega muškatnega oreščkaZa nadev:12 čvrstih, manjših slivZa posip:100 gramov sladkorja100 gramov drobtin60 gramov masla izbrana kakovost Slovenijacimet po okusuPriprava:Krompir skuhajte, ga olupite in…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem