Hitri pustni krofi – recept

Hitri pustni krofi – recept 21.2.2019

Sestavine:

  • 250 g gladke moke tip 500
  • 250 g ostre moke
  • 2,5 dag svežega kvasa
  • 2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost
  • 0,5 dcl olja
  • 4 rumenjaki
  • 1 žlica kisle smetane izbrana kakovost
  • 1 vanilin sladkor
  • pol žličke soli
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 3 žličke ruma
  • nastrgana lupinica ene limone
  • potrebujemo še marelično marmelado ali lešnikov namaz za nadev, mleti sladkor za posipanje ter olje za cvrtje

Priprava:

V mlačnem mleku in žlički sladkorja pripravimo kvasec, kar bo vzelo približno 10 minut. Medtem dobro zmešamo mokre sestavine in – ko je pripravljen kvasec – skupaj s suhimi sestavinami do bro zgnetemo. Pomembno je, da gnetemo temeljito in si za ta postopek vzamemo čas. Najbolje kar 15 minut.

Testo oblikujemo v dolgo štruco, ki jo razdelimo na 12 delov – to bodo kasneje že krofi.

Če želite nadev v krofe vstavljati pred cvrtjem in ne z brizgalko, potem vsak del prepolovite, polovičke nežno potlačite v kroge, v sredino ene polovičke položite 1 žličko nadeva, in prekrijte z drugo polovičko ter ob straneh s prsti dobro zatesnite.

Krofe oblikujemo z valjanjem v rokah, tako da postanejo gladki.

Polagamo jih na desko, ki smo jo pokrili s pomokanim prtičem. Ko smo oblikovali vse krofe jih prekrijemo z drugim prtičem in pustimo vzhajati vsaj 15 minut, ko jih obrnemo in ponovno pustimo vzhajati.

V večji posodi segrejemo olje za cvrtje in pazimo, da ni prevroče. Opravimo test: v olje pomočimo ročaj lesene kuhalnice in temperatura je prava, ko se ob njem počasi začnejo dvigati mehurčki.

Krofe polagamo v olje z višjo stranjo navzdol in jih cvremo do želene barve v pokriti posodi. Nato krofe nežno zasukamo še na drugo stran in cvremo v odprti posodi.

Pripravljene polagamo na papirnate brisače, da se odcedijo in ohladijo. Če nadeva še nismo dodali, za polnjenje nadeva uporabimo brizgalko.

Hladne posipamo s sladkorjem in postrežemo.

Krofi
Hitri pustni krofi – recept
5 (100%) št. ocen: 3

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem