Fige, najbolj sladko sezonsko sadje poletja

 • Zahtevnost:
  • #
  • #
  • #

Telo potrebuje vitamine skupine B, ki uravnavajo prebavo in izboljšujejo koncentracijo. Te vitamine najdete v trenutno verjetno najbolj slastnem sezonskem sadju – figah.

Zdravilne učinke fig je cenila že egiptovska kraljica Kleopatra, saj niso le medeno sladke, ampak tudi zelo zdrave. So naravno zdravilo proti zaprtju. V njih je največ vitaminov B-skupine, ki izboljšujejo koncentracijo, spomin, uravnavajo prebavo in presnovo.

Fige (ali smokve) vsebujejo veliko železa in imajo ugodno razmerje med kalijem in natrijem, ki varuje srce in znižuje krvni tlak. Kalcij v figah prispeva k ohranjanju zdravja kosti. Fige pomirjajo in delujejo protistresno. Železo v figah pa pomaga odpravljati utrujenost in pomanjkanje energije. Podobno kot marelice imajo fige ogromno vlaknin, zato hitro povečajo občutek sitosti.

Kupujte lokalne fige

Uvožene fige obirajo preden dozorijo, saj bi imeli sicer težave pri transportu zaradi njihove mehkosti. Fige morajo biti obrane zrele, saj po obiranju ne dozorijo. Lokalno pridelane fige, ki so obrane na vrhuncu zrelosti imajo več hranilnih snovi, so bolj sveže, mehkejše in imajo značilen prijeten vonj in okus.

Figova marmelada

Z marmelado iz svežih lokalnih fig se boste lahko sladkali še pozno pozimi.

Potrebujemo

 • 1 kg fig
 • 500 g sladkorja
 • sok ene limone
 • malo naribane limonine lupine

Priprava

1. Z zrelih fig odstranimo peclje, jih olupimo in razpolovimo.

2. V široki posodi karameliziramo polovico sladkorja. Dodamo fige, limonin sok in njeno lupino. Pustimo vreti 10 minut, nato dodamo preostanek sladkorja, ki smo ga pred tem pogreli v ločeni posodi. Kuhamo še 10 minut in stalno mešamo.

3. Marmelado vložimo v čiste kozarce, ki smo jih pred tem ogreli v pečici na 100 stopinjah Celzija. Pri rokovanju s kozarci se zaščitimo z debelimi rokavicami. Z marmelado jih napolnimo do roba. Pazimo, da robovi kozarcev ostanejo čisti, in jih previdno zapremo. Ohlajamo jih 15 minut, in sicer obrnjene narobe.

Avtor naslovne fotografije: Sladjan Bacio

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem