Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Fige, najbolj sladko sezonsko sadje poletja

  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Telo potrebuje vitamine skupine B, ki uravnavajo prebavo in izboljšujejo koncentracijo. Te vitamine najdete v trenutno verjetno najbolj slastnem sezonskem sadju – figah.

Zdravilne učinke fig je cenila že egiptovska kraljica Kleopatra, saj niso le medeno sladke, ampak tudi zelo zdrave. So naravno zdravilo proti zaprtju. V njih je največ vitaminov B-skupine, ki izboljšujejo koncentracijo, spomin, uravnavajo prebavo in presnovo.

Fige (ali smokve) vsebujejo veliko železa in imajo ugodno razmerje med kalijem in natrijem, ki varuje srce in znižuje krvni tlak. Kalcij v figah prispeva k ohranjanju zdravja kosti. Fige pomirjajo in delujejo protistresno. Železo v figah pa pomaga odpravljati utrujenost in pomanjkanje energije. Podobno kot marelice imajo fige ogromno vlaknin, zato hitro povečajo občutek sitosti.

Kupujte lokalne fige

Uvožene fige obirajo preden dozorijo, saj bi imeli sicer težave pri transportu zaradi njihove mehkosti. Fige morajo biti obrane zrele, saj po obiranju ne dozorijo. Lokalno pridelane fige, ki so obrane na vrhuncu zrelosti imajo več hranilnih snovi, so bolj sveže, mehkejše in imajo značilen prijeten vonj in okus.

Figova marmelada

Z marmelado iz svežih lokalnih fig se boste lahko sladkali še pozno pozimi.

Potrebujemo

  • 1 kg fig
  • 500 g sladkorja
  • sok ene limone
  • malo naribane limonine lupine

Priprava

1. Z zrelih fig odstranimo peclje, jih olupimo in razpolovimo.

2. V široki posodi karameliziramo polovico sladkorja. Dodamo fige, limonin sok in njeno lupino. Pustimo vreti 10 minut, nato dodamo preostanek sladkorja, ki smo ga pred tem pogreli v ločeni posodi. Kuhamo še 10 minut in stalno mešamo.

3. Marmelado vložimo v čiste kozarce, ki smo jih pred tem ogreli v pečici na 100 stopinjah Celzija. Pri rokovanju s kozarci se zaščitimo z debelimi rokavicami. Z marmelado jih napolnimo do roba. Pazimo, da robovi kozarcev ostanejo čisti, in jih previdno zapremo. Ohlajamo jih 15 minut, in sicer obrnjene narobe.

Avtor naslovne fotografije: Sladjan Bacio

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Kostanjeva juha – recept

  • Sestavine:20 g kostanja4 rezine slanine1 čebula2 stroka česna6 pastinakov400 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«200 ml piščančje osnovePriprava:200 g kostanja kuhamo 40 minut. 4 rezine slanine narežemo na kocke, nasekljamo eno čebulo in dva stroka česna. Slanino popražimo.…

  • Več...

Hruškin tart – recept

  • Sestavine:Testo:165 g moke30 g sladkorja30 g mletih mandljev125 g masla5 g soli3 žlice vodeNadev:90 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«45 g kakava180 g sladkorja45 g mokeeno jajce2 žlički ekstrakta vanilijesveže hruške z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:Iz…

  • Več...

Malinin narastek – recept

  • Sestavine:150 g skute50 g sladkorja v prahu20 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«dva rumenjaka200 g prosene kaše500 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«5 žlic medu2 beljaka10 g vanilijevega sladkorjasveže maline z oznako »izbrana kakovost –…

  • Več...

Veganski borovničevi muffini - recept

  • Sestavine:220 g moke100 g sladkorja1 žlička sode bikarbone1 žlička pecilnega praška30 g kakava3 žlice kokosove mokelimonina lupinica240 ml riževega napitka75 g kokosovega oljaskledica svežih borovnic z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:V posodo damo 220 g moke, 100 g sladkorja, eno…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem