Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Božični kruh – recept

Tradicionalni božični kruh s suhim sadjem in pomarančno lupino na rustikalnem ozadju 23.12.2020

Sestavine:

  • 42 g kvasa
  • 125 g sladkorja
  • 250 ml toplega mleka
  • 500 g bele moke
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 200 g masla
  • 2 ščepca soli
  • 80 g orehov
  • 80 g suhih marelic
  • 80 g rozin
  • 80 g suhih sliv
  • 80 g brusnic
  • 70 g sladkorja v prahu

Priprava:

V posebno skledico nadrobimo kvas, dodamo 1 žlico sladkorja in 4 žlice mlačnega mleka. Gladko razmešamo in tako pripravljen kvasec pustimo vzhajati približno 15 minut. Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, v kateri raztopimo maslo. V večjo skledo presejemo moko in dodamo vaniljev ter preostali sladkor.

V skledo z moko počasi prilivamo preostalo mlačno mleko in pri tem z leseno kuhalnico stalno mešamo. Dodamo raztopljeno maslo, ščepec soli in vzhajani kvas ter iz sestavin zamesimo gladko in nelepljivo testo.

Suho sadje narežemo na koščke, dodamo testu in testo še enkrat dobro pregnetemo. Položimo ga v skledo in pustimo na toplem mestu vzhajati približno 60 minut.

Vzhajano testo damo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati še dodatnih 30 minut.

Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija in kolač pečemo 60 minut. Ohlajen božični kruh posujemo še z debelo plastjo sladkorja v prahu.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Hitra zelenjavna enolončnica s klobaso

  • Sestavine:1 žlica masti ali masla2 srednje velika krompirja2 srednje velika korenčka150 g stročjega fižola1 velika čebula1 l vode ali jušne osnove2 stroka česnapeteršilj1 klobasa in/ali manjši kos šunkepoper1 žlička posušene rdeče paprike1 žlica moke1 lovorov listPostopek:Vso zelenjavo očistimo in narežemo…

  • Več...

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Jagnječja krača s fižolom in paradižnikom

  • Sestavine: 1,5 kg jagnječje krače 35 dag namočenega belega fižola v zrnju 25 dag čebule 35 dag stročjega fižola 1 žlica sesekljanega svežega rožmarina 1 žlica sesekljanega svežega timijana ali materine dušice ali ožepka pol dcl oljčnega olja 85 dag…

  • Več...

Martinova račka – recept

  • Sestavine:raca iz domače reje, težka 2–3 kg2 jabolki (z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«)solPriprava:Domačo raco očistimo, jo dobro nasolimo in pustimo čez noč v hladilniku. Pred pečenjem trebušni del napolnimo z narezanima jabolkoma. Pečico segrejemo na 180 °C in račko…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem