Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Božični kruh – recept

Tradicionalni božični kruh s suhim sadjem in pomarančno lupino na rustikalnem ozadju 23.12.2020

Sestavine:

  • 42 g kvasa
  • 125 g sladkorja
  • 250 ml toplega mleka
  • 500 g bele moke
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 200 g masla
  • 2 ščepca soli
  • 80 g orehov
  • 80 g suhih marelic
  • 80 g rozin
  • 80 g suhih sliv
  • 80 g brusnic
  • 70 g sladkorja v prahu

Priprava:

V posebno skledico nadrobimo kvas, dodamo 1 žlico sladkorja in 4 žlice mlačnega mleka. Gladko razmešamo in tako pripravljen kvasec pustimo vzhajati približno 15 minut. Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, v kateri raztopimo maslo. V večjo skledo presejemo moko in dodamo vaniljev ter preostali sladkor.

V skledo z moko počasi prilivamo preostalo mlačno mleko in pri tem z leseno kuhalnico stalno mešamo. Dodamo raztopljeno maslo, ščepec soli in vzhajani kvas ter iz sestavin zamesimo gladko in nelepljivo testo.

Suho sadje narežemo na koščke, dodamo testu in testo še enkrat dobro pregnetemo. Položimo ga v skledo in pustimo na toplem mestu vzhajati približno 60 minut.

Vzhajano testo damo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati še dodatnih 30 minut.

Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija in kolač pečemo 60 minut. Ohlajen božični kruh posujemo še z debelo plastjo sladkorja v prahu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Velikonočna šunka v testu – recept

  • Sestavine:1 kg prekajene šunke80 g gorčice2 žlici rožmarina400 g moke10 g svežega kvasa2 žlici mlačnega mleka1 žlička sladkorja0,5 žličke soli50 g masla3 dl mleka1 jajcePriprava:Šunko dobro operemo v ne preveč vroči vodi. Postavimo jo v lonec, ter zalijemo z vodo,…

  • Več...

Regrat v solati – recept

  • Sestavine:300 g svežega regrata2 jajci150 g slanine1 strok česna3 žlice oljčnega olja2 žlici jabolčnega kisaščepec soliščepec popraPriprava:Regrat temeljito očistimo, operemo in odcedimo. V manjši posodi pristavimo vodo, počakamo, da zavre ter vanjo položimo dve jajci in ju pustimo kuhati točno…

  • Več...

Kostanjeva juha – recept

  • Sestavine:20 g kostanja4 rezine slanine1 čebula2 stroka česna6 pastinakov400 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«200 ml piščančje osnovePriprava:200 g kostanja kuhamo 40 minut. 4 rezine slanine narežemo na kocke, nasekljamo eno čebulo in dva stroka česna. Slanino popražimo.…

  • Več...

Hruškin tart – recept

  • Sestavine:Testo:165 g moke30 g sladkorja30 g mletih mandljev125 g masla5 g soli3 žlice vodeNadev:90 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«45 g kakava180 g sladkorja45 g mokeeno jajce2 žlički ekstrakta vanilijesveže hruške z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:Iz…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem