Božični kruh – recept | Kruh | Recepti
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Božični kruh – recept

4.7/5 - (3 votes)
Božični kruh

Sestavine:

  • 42 g kvasa
  • 125 g sladkorja
  • 250 ml toplega mleka
  • 500 g bele moke
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 200 g masla
  • 2 ščepca soli
  • 80 g orehov
  • 80 g suhih marelic
  • 80 g rozin
  • 80 g suhih sliv
  • 80 g brusnic
  • 70 g sladkorja v prahu

Priprava:

V posebno skledico nadrobimo kvas, dodamo 1 žlico sladkorja in 4 žlice mlačnega mleka. Gladko razmešamo in tako pripravljen kvasec pustimo vzhajati približno 15 minut. Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, v kateri raztopimo maslo. V večjo skledo presejemo moko in dodamo vaniljev ter preostali sladkor.

V skledo z moko počasi prilivamo preostalo mlačno mleko in pri tem z leseno kuhalnico stalno mešamo. Dodamo raztopljeno maslo, ščepec soli in vzhajani kvas ter iz sestavin zamesimo gladko in nelepljivo testo.

Suho sadje narežemo na koščke, dodamo testu in testo še enkrat dobro pregnetemo. Položimo ga v skledo in pustimo na toplem mestu vzhajati približno 60 minut.

Vzhajano testo damo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati še dodatnih 30 minut.

Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija in kolač pečemo 60 minut. Ohlajen božični kruh posujemo še z debelo plastjo sladkorja v prahu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami

  • Star kruh lahko porabimo na različne načine in tako pripomoremo k zmanjševanju zavržkov hrane. Preberite recept za slastno in zelo okusno sladico. Sestavine: maslo za namastitev pekača 500 g starega kruha 2 srednje veliki kiselkasti jabolki drobno naribana lupinica ene…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodepol dl bučnega ali oljčnega oljapo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Domač kruh: žemlje – recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem