Božanska borovničeva pita – recept

Čas priprave
40 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
1 ura 25 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Testo
- 400 g ostre moke
- 120 g sladkorja
- 160 g masla masla »izbrana kakovost – Slovenija«
- 2 jajci
- 1 vaniljev sladkor
- naribana limonina lupinica 1/2 limone
- ščep soli
Borovničev nadev
- 550 g svežih borovnic (lahko tudi zmrznjene)
- 100 g sladkorja
- sok 1 manjše limone
- naribana limonina lupinica 1/2 limone
- 60 g koruznega škroba (Gustin)
Postopek:
V posodo stresemo vse sestavine za testo in ga z rokami zgnetemo. Pripravimo eno večjo kepo za podlago pite in eno manjšo za izdelavo mreže na vrhu pite, ki jo shranimo na hladno.
Večjo kepo razpotegnemo po dnu pekača, ki ga predhodno namastimo.
Lotimo se priprave borovničevega nadeva, kjer priporočamo uporabo svežih borovnic, izjemoma zmrznjenih. Borovnice segrevamo na ponvi in jim dodamo sok limone, limonino lupinico, sladkor in koruzni škrob. Vse sestavine mešamo, da se enakomerno porazdelijo.
Borovničev nadev enakomerno porazdelimo čez testo za pite.
Nato iz male kepe testa naredimo trakce in jih v obliki mreže polagamo po vrhu pite.
Borovničevo pito pečemo 45 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija. Pečeno pito nekaj ur pustimo, da se popolnoma ohladi.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Uporabite slovenske borovnice
Za najboljši okus in čim krajšo pot od grma do krožnika izberite sveže slovenske borovnice – tiste z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.