Pituralke s čokolado

Zahtevnost
Preprosto
Sezona
Jesen
Sestavine:
- 5 hrušk pituralk
- vanilijev sladkor
- 5 dl suhega belega vina
- 3 dl vode
- klinčki
- cimetova skorjica
- janeževe zvezde
Pomaka
- 30 dag jedilne čokolade
- 10 žlic mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 pest mletih lešnikov
Postopek:
Hruške postavimo v nižjo kozico s peclji navzgor. Zalijemo jih z mešanico vina in vode, toliko, da jih prekrije, ter začinimo in počasi kuhamo na nizki temperaturi 10–15 minut. Kuhane postavimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo v pečici še 10–15 minut.
Med tem stopimo čokolado v parni kopeli, dodamo mleko in premešamo. Pečene hruške pomakamo v čokolado ali jih z njo prelijemo in posujemo z lešniki.
Recept in foto: Kuhnapato
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.

Priročni nasveti in zanimivosti
Zanimivost
01
Kaj so pituralke?
Gre za avtohtono sorto hrušk, ki so značilne za Goriška Brda. Njihova posebnost je, da tudi do zime ostanejo na drevesih. Obira se jih v pozni jeseni, dodobra zrele ali »medene«. V zadnjem obdobju se z njimi bahajo najboljši slovenski kuharji, kot s posebno avtohtono specialiteto.







