Pečene hruške z medom in mlečno zmrzlino
Avtor recepta: chef Luka Košir








Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
15 minut
Skupni čas
35 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
3
Sezona
Jesen
Sestavine:
Hruške
- 4 debele hruške
- 40 g slovenskega medu
- 8 vejic svežega timijana
- 7 g piranskega solnega cveta
- 200 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- grobo mleti črni poper
Mlečna zmrzlina
- 900 g smetane za stepanje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 420 g sladkorja
- 210 g rumenjakov
- 138 g vode
- 4 g želatine
- 250 g smetane za stepanje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
Postrežba
- 3 vejice svežega timijana
- ekstra deviško oljčno olje
Postopek:
Hruške umijemo pod hladno vodo, jih razpolovimo in odstranimo pečke. Razpolovljene preložimo v skledo in vse skupaj začinimo z olivnim oljem, solnim cvetom in grobo mletim poprom. Tako pripravljene položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 150 °C. Hruške pokapljamo z medom in pečemo toliko časa, da se rahlo zmehčajo. Lahko jih uporabimo takoj ali pa shranimo na toplem. Če jih pečemo v krušni peči ali zaprtem žaru, bodo še boljše.
Z mešalnikom stepamo rumenjake pri najvišji hitrosti do puhaste kreme. Med tem v kozici segrevamo vodo in sladkor do temperature 115 °C (za merjenje uporabimo termometer za sladice). Mešalnik zmanjšamo za polovico hitrosti in rumenjakom počasi dodajamo sladkorni sirup. Pri srednji hitrosti mešamo toliko časa, da se zmes ohladi.
Med tem kremasto stepemo 900 g smetane. Želatino namočimo v mrzli vodi in jo stopimo v topli kozici. Stopljeno želatino zamešamo v 250 g sladke smetane. Polovico tekoče smetane nato zamešamo v stepene rumenjake in polovico v stepeno smetano. Nato stepeno smetano vmešamo v rumenjake. Pripravljeno zmes nalijemo v poljubne modelčke in zamrznemo.
Na krožnik položimo hruško in ji dodamo rezino zmrzline. Sladici nato po želji dodatno dodamo timijan in oljčno olje.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.