Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o še vedno USTAVLJENEM plačevanju prispevka za promocijo! Preberite tukaj >

Velikonočni jagenjček – recept

Jagenjček 7.4.2020

Ker se bližamo Velikonočnim praznikom, v naši tradiciji pa je bil jagenjček sestavni del velikonočnega jedilnika, vam predstavljamo preprost recept za njegovo pripravo.

Potrebujemo:

  • 1 jagenjčkovo stegno, najbolje zadnje
  • 2 žlici grobe morske soli
  • 2 žlički sveže drobljenega, nemletega popra
  • 3 stroke sesekljanega česna
  • 2 žlici sveže oskubljenega rožmarina
  • 2 žlici gorčice
  • 20 zelenih oliv brez koščic
  • olivno olje
  • 2 koščka masla
  • 1 dcl rdečega vina
  • 2 dcl jušne osnove

Priprava:

S stegna obrežemo morebitne maščobne plasti, kožo pa pustimo. Meso po vrhu narahlo parkrat zarežemo v dolžini 2 cm.

Zmešamo sol, poper, česen, gorčico, oskubljeni rožmarin, deset drobno sesekljanih oliv in olje ter mešamo, da dobimo zeliščno pasto. Z njo meso enakomerno namažemo po vsej površini. Meso naj nato v hladilniku počiva vsaj pol ure, zavito v plastično folijo. Dlje časa, ko bo meso namazano počivalo, več okusa bo pustil zeliščni premaz v mesu.

Pred pečenjem pečico dobro segrejmo na 220 stopinj Celzija.

Najprej na štedilniku dobro segrejemo ponev in nato v njej še izdatno količino olivnega olja. Položimo nanjo meso in ga opečemo z ene strani, dodamo dve kocki masla in ga popecimo še z druge strani. Dodajmo ostale olive, zalijmo z jušno osnovo in rdečim vinom ter na kratko podušimo, da alkohol v vinu povre.

Nato s ponvijo vred meso prestavimo v pečico, da se bo peklo naprej.

Zmanjšamo temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija in pecimo približno 55 minut. Meso v notranjosti bo v tem času srednje pečeno, ohranilo pa bo rdečkasto barvo pri kosti. Temperaturo v pečici nato povečamo na 220 stopinj Celzija in počakamo, da večina tekočine povre in meso dobi zlatorumeno skorjico. Meso vzemimo iz pečice, ga preložimo na krožnik, ga pokrijemo z aluminijasto folijo ter počakamo, da se “umiri”. Nato serviramo.

K mesu lahko postrežemo kakršnokoli vrsto krompirja ali zelenjave.

Pa dober tek!

Preberite še:

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Jagnječja krača s fižolom in paradižnikom

  • Sestavine:1,5 kg jagnječje krače35 dag namočenega belega fižola v zrnju25 dag čebule35 dag stročjega fižola1 žlica sesekljanega svežega rožmarina1 žlica sesekljanega svežega timijana ali materine dušice ali ožepkapol dcl oljčnega olja85 dag paradižnikovih pelatov iz pločevinke3 stroki česnasol, sveže zmlet…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem