Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Velikonočni jagenjček – recept

Jagenjček 7.4.2020

Ker se bližamo Velikonočnim praznikom, v naši tradiciji pa je bil jagenjček sestavni del velikonočnega jedilnika, vam predstavljamo preprost recept za njegovo pripravo.

Potrebujemo:

  • 1 jagenjčkovo stegno, najbolje zadnje
  • 2 žlici grobe morske soli
  • 2 žlički sveže drobljenega, nemletega popra
  • 3 stroke sesekljanega česna
  • 2 žlici sveže oskubljenega rožmarina
  • 2 žlici gorčice
  • 20 zelenih oliv brez koščic
  • olivno olje
  • 2 koščka masla
  • 1 dcl rdečega vina
  • 2 dcl jušne osnove

Priprava:

S stegna obrežemo morebitne maščobne plasti, kožo pa pustimo. Meso po vrhu narahlo parkrat zarežemo v dolžini 2 cm.

Zmešamo sol, poper, česen, gorčico, oskubljeni rožmarin, deset drobno sesekljanih oliv in olje ter mešamo, da dobimo zeliščno pasto. Z njo meso enakomerno namažemo po vsej površini. Meso naj nato v hladilniku počiva vsaj pol ure, zavito v plastično folijo. Dlje časa, ko bo meso namazano počivalo, več okusa bo pustil zeliščni premaz v mesu.

Pred pečenjem pečico dobro segrejmo na 220 stopinj Celzija.

Najprej na štedilniku dobro segrejemo ponev in nato v njej še izdatno količino olivnega olja. Položimo nanjo meso in ga opečemo z ene strani, dodamo dve kocki masla in ga popecimo še z druge strani. Dodajmo ostale olive, zalijmo z jušno osnovo in rdečim vinom ter na kratko podušimo, da alkohol v vinu povre.

Nato s ponvijo vred meso prestavimo v pečico, da se bo peklo naprej.

Zmanjšamo temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija in pecimo približno 55 minut. Meso v notranjosti bo v tem času srednje pečeno, ohranilo pa bo rdečkasto barvo pri kosti. Temperaturo v pečici nato povečamo na 220 stopinj Celzija in počakamo, da večina tekočine povre in meso dobi zlatorumeno skorjico. Meso vzemimo iz pečice, ga preložimo na krožnik, ga pokrijemo z aluminijasto folijo ter počakamo, da se “umiri”. Nato serviramo.

K mesu lahko postrežemo kakršnokoli vrsto krompirja ali zelenjave.

Pa dober tek!

Preberite še:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Jagnječja krača s fižolom in paradižnikom

  • Sestavine: 1,5 kg jagnječje krače 35 dag namočenega belega fižola v zrnju 25 dag čebule 35 dag stročjega fižola 1 žlica sesekljanega svežega rožmarina 1 žlica sesekljanega svežega timijana ali materine dušice ali ožepka pol dcl oljčnega olja 85 dag…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem