Velikonočni jagenjček - recept | Jagnjetina | Recepti

Velikonočni jagenjček – recept

5/5 - (3 votes)
Jagenjček
  • Čas priprave:110 minut
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Jagnjetina za kulinarične sladokusce

V primerjavi z ostalimi vrstami mesa je jagnjetina bolj pusta, meso pa zaradi naravnega prehranjevanja živali na pašnikih vsebuje več koristnih hranil. Najbolje je, da izberete lokalno meso. 

Sestavine:

  • 1 jagenjčkovo stegno
  • 2 žlici grobe morske soli
  • 2 žlički sveže drobljenega, nemletega popra
  • 3 stroke sesekljanega česna
  • 2 žlici svežega rožmarina
  • 2 žlici gorčice
  • 20 zelenih oliv brez koščic
  • olivno olje
  • 2 koščka masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 
  • 1 dcl rdečega vina
  • 2 dcl jušne osnove

Priprava:

S stegna obrežemo morebitne maščobne plasti, kožo pa pustimo. Meso po vrhu narahlo parkrat zarežemo v dolžini 2 cm.

Zmešamo sol, poper, česen, gorčico, sveži rožmarin, deset drobno sesekljanih oliv in olje ter mešamo, da dobimo zeliščno pasto. Z njo meso enakomerno namažemo po vsej površini. Meso naj nato v hladilniku počiva vsaj pol ure, zavito v plastično folijo. Dlje časa, ko bo meso namazano počivalo, več okusa bo pustil zeliščni premaz v mesu.

Pred pečenjem pečico dobro segrejmo na 220 stopinj Celzija.

Najprej na štedilniku dobro segrejemo ponev in nato v njej še izdatno količino olivnega olja. Položimo nanjo meso in ga opečemo z ene strani, dodamo dve kocki masla in ga popecimo še z druge strani. Dodamo ostale olive, zalijemo z jušno osnovo in rdečim vinom ter na kratko podušimo, da alkohol v vinu povre.

Nato s ponvijo vred meso prestavimo v pečico, da se bo peklo naprej. Zmanjšamo temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija in pecimo približno 55 minut. Meso v notranjosti bo v tem času srednje pečeno, ohranilo pa bo rdečkasto barvo pri kosti. Temperaturo v pečici nato povečamo na 220 stopinj Celzija in počakamo, da večina tekočine povre in meso dobi zlatorumeno skorjico. Meso vzemimo iz pečice, ga preložimo na krožnik, ga pokrijemo z aluminijasto folijo ter pred postrežbo nekoliko počakamo.

Komentarji na “Velikonočni jagenjček – recept”:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Jagnječja krača s fižolom in paradižnikom

  • Sestavine: 1,5 kg jagnječje krače 35 dag namočenega belega fižola v zrnju 25 dag čebule 35 dag stročjega fižola 1 žlica sesekljanega svežega rožmarina 1 žlica sesekljanega svežega timijana ali materine dušice ali ožepka pol dcl oljčnega olja 85 dag…

  • Več...

Bistra jagnječja juha z mesom in zelenjavo

  • Naj bodo sestavine lokalnega poreklaZa najokusnejšo jed izberite sestavine lokalnega porekla. Številne ponudnike zdrave lokalne hrane najdete tudi na našem Zemljevidu.Za 4 osebe potrebujemo:40 dag nasekanih jagnječjih kosti1,5 l vode20 dag jagnječjega plečetasol, poprovo zrnje2 jedilni žlici olja1 korenček5 dag…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem