Teletina s šparglji, mladim korenjem, kremo gomolja peteršilja in redukcijo telečjega repa
Avtor recepta: chef Tadej Petrič, Hotel Evropa

Čas priprave
1 ura
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
1 ura 40 minut
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
2
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Teletina:
- 500 g teletine »izbrana kakovost – Slovenija«
- 5 listov nori alg
- 3 g soli
- 2 g črnega popra
Krema gomolja peteršilja:
- 500 g gomolja peteršilja
- 150 g masla
- sol in beli poper
- 1 g xantana
Mlado korenje:
- 10 kom mladega korenja
- 50 g masla
- sol
- vejica svežega timijana
Postopek:
Teletina
Telečjo pljučno očistimo, narežemo po dolgem na štiri enake dele. Vse skupaj enakomerno nasolimo in popopramo. Nato vsak del posebej zavijemo v list nori alge. Zadnji list položimo na desko in na njega položimo vse štiri kose zavite teletine ter vse skupaj zavijemo v rulado. Zvakumiramo in kuhamo v sous vidu 2 uri na 50 stopinjah. Nato rulade vzamemo iz vrečke, jih položimo na pekač in pečemo 13 minut v pečici ogreti na 160 stopinj.
Krema gomolja peteršilja
Očistimo gomolj peteršilja, ga narežemo na manjše kose in skuhamo v soljeni vodi. Kuhani peteršilj dobro odcedimo in stresemo v termomix. Dodamo maslo, sol, beli poper in miksamo toliko časa, da gladko maso brez grudic. Dodamo xantan in miksamo še kakšno minuto.
Mlado korenje
Korenje dobro operemo, ga osušimo, naložimo v vrečko za vakumiranje enega poleg drugega. Dodamo maslo in timijan ter vse skupaj zapremo. Vrečko položimo v konvektomat na kuhanje 100 stopinj za 10 minut. Med tem pripravimo hladno vodo z ledom. Ko je korenje kuhano, ga hitro damo v hladno vodo z ledom, da preprečimo nadaljnje kuhanje in izgubo barve.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.