Telečji hrbet, čebulni buhtelj, zelenjava, topinambur | Recepti Teden restavracij |

Telečji hrbet, čebulni buhtelj, zelenjava, topinambur

5/5 - (1 vote)
Gostilna Jurg, telečji hrbet

Avtor recepta: chef Grega Narat, Gostilna Jurg

Sestavine:

Za 4 osebe

Telečji hrbet

  • 800 g telečjega hrbta »izbrana kakovost – Slovenija«
  • sol, poper
  • maslo

Topinamburjev pire

  • 1 kg topinamburja
  • maslo
  • sol, poper

Čebulni buhtelj

  • 325 g krompirja
  • 110 g ostre moke
  • 1 jajce
  • sol
  • 100 g sušene čebule 

Priprava:

Telečji hrbet

Teletino v kosu začinimo in na vsaki strani popečemo na žaru. Postavimo jo v pečico ogreto na 160 stopinj za 10 minut. Pečeno meso pustimo počivati 5 minut, da se sokovi umirijo in ga nato narežemo.

Topinamburjev pire

Topinambur umijemo, skrtačimo, naribamo in opražimo v ponvici z maslom in začimbami.
Ko se krompir zmehča in porjavi, ga zmiksamo v gladko kremo z dodatkom masla.

Čebulni buhtelj

Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Dodamo moko, jajce, sol, suho čebulo in vse skupaj zgnetemo v testo. Med dlanmi testo oblikujemo v male cmočke, ki jih kuhamo v slani vreli vodi 10 do 15 minut oziroma tako dolgo, da priplavajo na vrh.

Čips topinamburja

Topinambur olupimo in naribamo na tanke rezine. Nato jih narežemo na julien trakove. V loncu segrejemo olje na 180 stopinj in topinamburjeve trakove hrustljavo ocvremo.

Postrežba

Na krožnik damo dve žlici topinamburjeve kreme, čebulni cmok in rezine govejega hrbta. Na meso damo žlico čipsa in ob strani na maslu pečen cvet brokolija. Vse skupaj  postrežemo z demi glace omako in mikro zelenjavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...

Kuhan jezik s topinamburjem, bučno majonezo in divjimi zelišči

  • Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen KlubSestavine:(Za 4 osebe)1 goveji ali telečji jezik  »izbrana kakovost – Slovenija«2 čebuli2 korenja1 gomolj zelene200 ml bučnega olja2 rumenjaka30 ml belega vinskega kisa400 g topinamburja100 ml jabolčnega kisa100 ml sladke smetane50 ml smrekovega olja50…

  • Več...

Goveji tatar

  • Avtor recepta: chef Ian Kržmanc, Operna kletSestavine:Za 1 osebo100 g pljučne z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 5 g soli5 g popra10 g šalotk5 g kaper2 g čilija5 g kislih kumaric1 rumenjakPostopek:Govejo pljučno nasekljamo na zelo majhne koščke, začinimo s šalotko,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem