Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Dödoli – recept

2/5 - (2 votes)
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 700–800 gramov moke
  • sol
  • svinjska mast
  • čebula
  • kisla smetana Izbrana kakovost Slovenija
  • voda

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in v večjem loncu kuhamo v slani vodi, ki ravno prekrije krompir. Ko je krompir skoraj kuhan, dodamo moko. S kuhalnico v sredini naredimo luknjo, da bo voda lažje poparila moko in ne mešamo. Tako pokrito kuhamo še približno deset minut oziroma dokler ni moka poparjena.

Odlijemo večino vode in z veliko kuhalnico mešamo, dokler se moka in krompir popolnoma ne zamešata in postaneta lepljiva. Danes si pri mešanju lahko pomagamo z električnim mešalnikom – uporabimo kavlje za gnetenje.

Dödoli ne smejo vsebovati grudic moke ali krompirja. Pripravimo zabelo iz kisle smetane in pražene čebule – na maščobi prepražimo eno na kolobarje zrezano čebulo, ki ji dodamo 180 ml kisle smetane in zavremo do vrenja.

Zanimivosti:

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju zelo dobrodošli.

Najboljši dödoli so pripravljeni z domačo, prekmursko svinjsko mastjo. Za zabelo prepražite čebulo na svinjski masti. Narezana mora biti na trakove in pri praženju ne sme ostati steklena, ampak rjavkasta, da rahlo karamelizira in dobi sladkast okus. Kuhane dödole vedno z žlico ali vilicami zložimo na servirni krožnik v majhne kupčke, šele potem jih prelijemo z zabelo. Smetana v zabeli mora vsebovati čim več maščobe, saj tako okrepi okus.

Fotografija: Urška Fartelj

Več preberite v članku So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Martinova račka – recept

  • Sestavine: raca iz domače reje, težka 2–3 kg 2 jabolki (z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«) sol Priprava: Domačo raco očistimo, jo dobro nasolimo in pustimo čez noč v hladilniku. Pred pečenjem trebušni del napolnimo z narezanima jabolkoma. Pečico segrejemo…

  • Več...

Domača češnjeva pita

  • Sestavine: Testo za pito: 0,50 dag bele moke ščepec soli 30 dag masla z oznako izbrana kakovost – Slovenija 1 pecilni prašek 1 jajce z oznako izbrana kakovost – Slovenija Češnjev nadev: 1 kg češenj z oznako izbrana kakovost –…

  • Več...

EKO goveji steak v vinski omaki – recept

  • Sestavine: 200 g govejega hrbta 1 žlica olja 1 šalotka 120 ml rdečega vina 100 ml jušne osnove 1 šop peteršilja 1 žlička bele moke 1 žlička rjavega sladkorja 20 g masla sol in poper Vse sestavine so ekološke. Priprava:…

  • Več...

Šparglji v pršutu – recept

  • Sestavine za 4 do 6 oseb: 1 kg debelejših slovenskih zelenih špargljev 10 dag kraškega pršuta v rezinah 1–2 žlički oljčnega olja Slovenske Istre poper riban trdi sir z oznako izbrana kakovost – Slovenija Priprava: Pečico segrejemo na 200 °C.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem