Dödoli - recept | Recepti

Dödoli – recept

2.5/5 - (8 votes)
Dodoli
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Uporabite slovenski krompir

Za najbolj okusno hrano je najbolje uporabiti sestavine lokalnega izvora. Ponudnike slovenskega krompirja poiščite na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 700–800 gramov moke
  • sol
  • svinjska mast
  • čebula
  • kisla smetana Izbrana kakovost Slovenija
  • voda

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in v večjem loncu kuhamo v slani vodi, ki ravno prekrije krompir. Ko je krompir skoraj kuhan, dodamo moko. S kuhalnico v sredini naredimo luknjo, da bo voda lažje poparila moko in ne mešamo. Tako pokrito kuhamo še približno deset minut oziroma dokler ni moka poparjena.

Odlijemo večino vode in z veliko kuhalnico mešamo, dokler se moka in krompir popolnoma ne zamešata in postaneta lepljiva. Danes si pri mešanju lahko pomagamo z električnim mešalnikom – uporabimo kavlje za gnetenje.

Dödoli ne smejo vsebovati grudic moke ali krompirja. Pripravimo zabelo iz kisle smetane in pražene čebule – na maščobi prepražimo eno na kolobarje zrezano čebulo, ki ji dodamo 180 ml kisle smetane in zavremo do vrenja.

Zanimivosti:

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju zelo dobrodošli.

Najboljši dödoli so pripravljeni z domačo, prekmursko svinjsko mastjo. Za zabelo prepražite čebulo na svinjski masti. Narezana mora biti na trakove in pri praženju ne sme ostati steklena, ampak rjavkasta, da rahlo karamelizira in dobi sladkast okus. Kuhane dödole vedno z žlico ali vilicami zložimo na servirni krožnik v majhne kupčke, šele potem jih prelijemo z zabelo. Smetana v zabeli mora vsebovati čim več maščobe, saj tako okrepi okus.

Fotografija: Urška Fartelj

Več preberite v članku So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI.

 

 

Komentarji na “Dödoli – recept”:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Marmelada iz jagod haskap

  • Jagode haskap pri lokalnih ponudnikihJagode haskap uspevajo po vsej Sloveniji. Poglejte zemljevid ponudnikov jagod haskap v svoji bližini.Sestavine:1 kg jagod haskap500 g sladkorja1 limona (sok in naribana lupinica)1 vrečka želirnega sredstva (npr. pektin)Postopek:Jagode haskap temeljito operemo in odstranimo morebitne nečistoče.…

  • Več...

Koruzni njoki s šparglji in čemaževim pestom

  • Hrane ne mečemo v smetiČe skuhate preveč, lahko njoke shranite in jed kasneje pogrejete ter jo pojeste kot malico.Sestavine:Njoki:400 g koruznega zdroba150 g koruzne mokepol žličke soli4 žlice oljčnega olja800 ml vode1 jajceDodatek:šop divjih ali gojenih zelenih špargljev2 stroka česnaoljčno…

  • Več...

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem