Dödoli - recept | Recepti

Dödoli – recept

1.7/5 - (3 votes)
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 700–800 gramov moke
  • sol
  • svinjska mast
  • čebula
  • kisla smetana Izbrana kakovost Slovenija
  • voda

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in v večjem loncu kuhamo v slani vodi, ki ravno prekrije krompir. Ko je krompir skoraj kuhan, dodamo moko. S kuhalnico v sredini naredimo luknjo, da bo voda lažje poparila moko in ne mešamo. Tako pokrito kuhamo še približno deset minut oziroma dokler ni moka poparjena.

Odlijemo večino vode in z veliko kuhalnico mešamo, dokler se moka in krompir popolnoma ne zamešata in postaneta lepljiva. Danes si pri mešanju lahko pomagamo z električnim mešalnikom – uporabimo kavlje za gnetenje.

Dödoli ne smejo vsebovati grudic moke ali krompirja. Pripravimo zabelo iz kisle smetane in pražene čebule – na maščobi prepražimo eno na kolobarje zrezano čebulo, ki ji dodamo 180 ml kisle smetane in zavremo do vrenja.

Zanimivosti:

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju zelo dobrodošli.

Najboljši dödoli so pripravljeni z domačo, prekmursko svinjsko mastjo. Za zabelo prepražite čebulo na svinjski masti. Narezana mora biti na trakove in pri praženju ne sme ostati steklena, ampak rjavkasta, da rahlo karamelizira in dobi sladkast okus. Kuhane dödole vedno z žlico ali vilicami zložimo na servirni krožnik v majhne kupčke, šele potem jih prelijemo z zabelo. Smetana v zabeli mora vsebovati čim več maščobe, saj tako okrepi okus.

Fotografija: Urška Fartelj

Več preberite v članku So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Praznični Miklavževi parkeljni - recept

  • Recept za parklje Sestavine: 400 g bele moke iz slovenskih žit 20 g svežega kvasa 30 g sladkorja 2 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« sol 2 rumenjaka slovenskih jajc 40 g masla z oznako »izbrana kakovost –…

  • Več...

Domači mlinci – recept

  • Izbirajmo lokalnoZa pripravo mlincev izberite moko, izdelano v Sloveniji. Ponudnike moke najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine300 g moke iz slovenskega žita1 jajce1 žlica kisle smetane170 ml vodesolPripravaVse sestavine zmešamo skupaj in iz njih zgnetemo testo. Pokritega pustimo…

  • Več...

Kolač iz rdeče pese – recept

  • Sestavine200 g kuhane rdeče pese250 g moke3 jajca3 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«100 g sladkorjapecilni prašek50 ml oljamleti mandljisladkor v prahu za okrasitevlešniki za okrasitevPripravaRdečo peso skuhamo in jo v mešalniku zmešamo v kašo oziroma pesin pire.…

  • Več...

Palačinke iz rdeče pese – recept

  • Sestavine1 rdeča pesa1 jajce300 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«120 g bele ali pirine moke2 žlici oljaščepec soliPripravaV skledo stresemo moko in ji dodamo sol. Na sredini naredimo jamico, v katero dodamo jajce, 300 ml mleka in olje.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem