Dödoli – recept

Dödoli – recept
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 700–800 gramov moke
  • sol
  • svinjska mast
  • čebula
  • kisla smetana Izbrana kakovost Slovenija
  • voda

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in v večjem loncu kuhamo v slani vodi, ki ravno prekrije krompir. Ko je krompir skoraj kuhan, dodamo moko. S kuhalnico v sredini naredimo luknjo, da bo voda lažje poparila moko in ne mešamo. Tako pokrito kuhamo še približno deset minut oziroma dokler ni moka poparjena.

Odlijemo večino vode in z veliko kuhalnico mešamo, dokler se moka in krompir popolnoma ne zamešata in postaneta lepljiva. Danes si pri mešanju lahko pomagamo z električnim mešalnikom – uporabimo kavlje za gnetenje.

Dödoli ne smejo vsebovati grudic moke ali krompirja. Pripravimo zabelo iz kisle smetane in pražene čebule – na maščobi prepražimo eno na kolobarje zrezano čebulo, ki ji dodamo 180 ml kisle smetane in zavremo do vrenja.

Zanimivosti:

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju zelo dobrodošli.

Najboljši dödoli so pripravljeni z domačo, prekmursko svinjsko mastjo. Za zabelo prepražite čebulo na svinjski masti. Narezana mora biti na trakove in pri praženju ne sme ostati steklena, ampak rjavkasta, da rahlo karamelizira in dobi sladkast okus. Kuhane dödole vedno z žlico ali vilicami zložimo na servirni krožnik v majhne kupčke, šele potem jih prelijemo z zabelo. Smetana v zabeli mora vsebovati čim več maščobe, saj tako okrepi okus.

Fotografija: Urška Fartelj

Več preberite v članku So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI.

Dödoli – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla izbrana kakovost 2 žlici medu…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem