Dödoli – recept

Dödoli – recept 22.11.2016

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 700–800 gramov moke
  • sol
  • svinjska mast
  • čebula
  • kisla smetana Izbrana kakovost Slovenija
  • voda

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in v večjem loncu kuhamo v slani vodi, ki ravno prekrije krompir. Ko je krompir skoraj kuhan, dodamo moko. S kuhalnico v sredini naredimo luknjo, da bo voda lažje poparila moko in ne mešamo. Tako pokrito kuhamo še približno deset minut oziroma dokler ni moka poparjena.

Odlijemo večino vode in z veliko kuhalnico mešamo, dokler se moka in krompir popolnoma ne zamešata in postaneta lepljiva. Danes si pri mešanju lahko pomagamo z električnim mešalnikom – uporabimo kavlje za gnetenje.

Dödoli ne smejo vsebovati grudic moke ali krompirja. Pripravimo zabelo iz kisle smetane in pražene čebule – na maščobi prepražimo eno na kolobarje zrezano čebulo, ki ji dodamo 180 ml kisle smetane in zavremo do vrenja.

Zanimivosti:

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju zelo dobrodošli.

Najboljši dödoli so pripravljeni z domačo, prekmursko svinjsko mastjo. Za zabelo prepražite čebulo na svinjski masti. Narezana mora biti na trakove in pri praženju ne sme ostati steklena, ampak rjavkasta, da rahlo karamelizira in dobi sladkast okus. Kuhane dödole vedno z žlico ali vilicami zložimo na servirni krožnik v majhne kupčke, šele potem jih prelijemo z zabelo. Smetana v zabeli mora vsebovati čim več maščobe, saj tako okrepi okus.

Fotografija: Urška Fartelj

Več preberite v članku So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI.


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so…

  • Več...

Štrudelj po naše – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Štrudelj ali zavitek slovi kot eden najbolj priljubljenih predstavnikov Gorenjske, tudi preko meje s sosednjo Avstrijo, po kateri smo prevzeli mnoge, danes značilne jedi. V zadnjem času ga srečamo predvsem v kvalitetnih slovenskih gostilnah, v najrazličnejših sodobno oblikovanih različicah. Sestavine:…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem