Nacionalna shema

Evropska shema

Moškatna hobotnica pod črepnjo  

Moškatna hobotnica pod črepnjo je prava poslastica za ljubitelje morskih jedi. S počasnim kuhanjem pod črepnjo se okusi hobotnice in dišav prepletajo v popolni harmoniji, ki bo navdušila tudi najbolj zahtevne gurmane.

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

1 ura 10 minut

Skupni čas

1 ura 50 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

  • moškatna hobotnica
  • oljčno olje
  • krompir
  • čebula
  • rožmarin
  • sol
  • peteršilj
  • 1 strok česna

Postopek:

Črepnja je starodavni pripomoček za pečenje, ki so ga uporabljali že Iliri 2000 let p. n. š. Nekoč lončen pokrov, črepnjo, so danes zamenjale pločevinaste ali litoželezne različice.

Ponudba moškatnih hobotnic je najbogatejša pozno poleti in jeseni. 2 do 3 kg celih, očiščenih moškatnih hobotnic damo v lonec brez vode. Dušimo jih toliko časa, da spustijo vijolično tekočino, ki jo prihranimo za omako. 2 kg krompirja in dve večji čebuli olupimo in zrežemo na četrtine.

V  naoljen pekač položimo cele kuhane hobotnice in vejico svežega rožmarina ter jih prekrijemo s krompirjem in čebulo. Solimo zmerno, saj so hobotnice slane. Pekač položimo na razgreto podlago ali trinožno stojalo, pod katerega natresemo malo žerjavice, ga pokrijemo s črepnjo in nanjo naložimo žerjavico. Pečemo približno 40 min, nato črepnjo odstranimo in hobotnice dvignemo na krompir ter pečemo še 30 min. Tako se bodo hobotnice lepo zapekle, ne da bi se izsušile.

Med pečenjem pripravimo omako.

Tekočino, ki je ostala v loncu, pokuhamo, da se zgosti. Dodamo 50–100 ml oljčnega olja, šopek nasekljanega peteršilja in štiri strte stroke česna ter še malo pokuhamo.

Pred serviranjem z gosto omako pokapljamo krompir in moškatne hobotnice.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Uporaba črepnje

Črepnja omogoča enakomerno porazdelitev toplote. Med pečenjem pazite, da je žerjavica enakomerno razporejena po pokrovu, da se jed speče enakomerno.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito