Moškatna hobotnica pod črepnjo
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
1 ura 10 minut
Skupni čas
1 ura 50 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- moškatna hobotnica
- oljčno olje
- krompir
- čebula
- rožmarin
- sol
- peteršilj
- 1 strok česna
Postopek:
Črepnja je starodavni pripomoček za pečenje, ki so ga uporabljali že Iliri 2000 let p. n. š. Nekoč lončen pokrov, črepnjo, so danes zamenjale pločevinaste ali litoželezne različice.
Ponudba moškatnih hobotnic je najbogatejša pozno poleti in jeseni. 2 do 3 kg celih, očiščenih moškatnih hobotnic damo v lonec brez vode. Dušimo jih toliko časa, da spustijo vijolično tekočino, ki jo prihranimo za omako. 2 kg krompirja in dve večji čebuli olupimo in zrežemo na četrtine.
V naoljen pekač položimo cele kuhane hobotnice in vejico svežega rožmarina ter jih prekrijemo s krompirjem in čebulo. Solimo zmerno, saj so hobotnice slane. Pekač položimo na razgreto podlago ali trinožno stojalo, pod katerega natresemo malo žerjavice, ga pokrijemo s črepnjo in nanjo naložimo žerjavico. Pečemo približno 40 min, nato črepnjo odstranimo in hobotnice dvignemo na krompir ter pečemo še 30 min. Tako se bodo hobotnice lepo zapekle, ne da bi se izsušile.
Med pečenjem pripravimo omako.
Tekočino, ki je ostala v loncu, pokuhamo, da se zgosti. Dodamo 50–100 ml oljčnega olja, šopek nasekljanega peteršilja in štiri strte stroke česna ter še malo pokuhamo.
Pred serviranjem z gosto omako pokapljamo krompir in moškatne hobotnice.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Uporaba črepnje
Črepnja omogoča enakomerno porazdelitev toplote. Med pečenjem pazite, da je žerjavica enakomerno razporejena po pokrovu, da se jed speče enakomerno.