Nacionalna shema

Evropska shema

Kuhan jezik s topinamburjem, bučno majonezo in divjimi zelišči

Kuhan jezik se popolnoma poveže s kremasto teksturo topinamburja in rahlo sladkostjo bučne majoneze, divja zelišča pa jedi dodajo svežino in polnost. Slastna jed, ki s svojo harmonijo okusov preseneti in navduši.

Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen Klub

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

1 ura 30 minut

Skupni čas

2 uri

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Postopek:

Jezik skupaj s čebulo, korenjem in zeleno postavimo v lonec, prelijemo s hladno vodo in začinimo s soljo in poprom. Zavremo in kuhamo 1,5 ure na srednjem ognju. Odcedimo in jezik še topel olupimo. Ko je jezik ohlajen, ga narežemo na salamoreznici na debelino 0,5 cm.

Iz rumenjaka in bučnega olja naredimo majonezo in jo začinimo z belim kisom in soljo.

Polovico topinamburja narežemo na čim tanjše rezine in vložimo v jabolčnem kisu in 200 ml vode.

Drugo polovico topinamburja olupimo z žlico in skuhamo v vreli vodi do mehkega. Zmeljemo skupaj s smetano v gladko kremo in začinimo s soljo.

Smrekovo olje in maltodextrin zmešamo z metlico v prah.

Ob serviranju končamo krožnik s solnim cvetom in divjimi zelišči.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Žana

Jul 2025

To bomo pa probali

Štajersko-prekmursko bučno olje

Zaščitena geografska označba

zaščitena geografska označba

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito