Krompir v zevnci – recept

Krompir v zevnci – recept
  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je značilna in tradicionalna jed z Notranjske in Brkinov, še bolj konkretno: občine Ilirska Bistrica ali Podgrajskega podolja. Koliko zelja in koliko krompirja se je znašlo v loncu je bila odločitev posamezne gospodinje. Zanimivo je, da krompir ohranja svojo trdoto, saj se s kuhanjem v zelju nikoli povsem ne zmehča. Tako marsikomu, neveščemu jedi, izgleda jed premalo kuhana, a domačini obožujejo prav trdoto krompirja, ki mu mehkobo in svežino daje zelje.

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 1 kg kislega zelja
  • 2 žlici svinjske masti
  • ocvirki
  • prekajena panceta
  • svinjski hrbet ali zašink
  • sol, lovorov list,
  • 3–4 stroke česna

Priprava:

Krompir olupimo in narezanega na oblice položimo v posodo ter prekrijemo z vodo. Nanj položimo neoprano kislo zelje, posolimo, dodamo lovor in cele stroke česna. Jed kuhamo pokrito najmanj 30 minut, lahko pa tudi več, saj se krompir v prisotnosti kislega zelja ne razkuha.

Medtem narežemo panceto in zašink ali prekajen hrbet na drobne koščke in jih popečemo na segreti masti. Ko je krompir skuhan, odlijemo vodo in ponudimo zabeljeno s pečenimo panceto in zašinkom.

Recept in foto: Kuhnapato

Krompir v zevnci – recept
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni recepti

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

  • Sestavine: 75 g masla Izbrana kakovost Slovenija 125 g ovsenih kosmičev 75 g sladkorja 1 jajce 3 – 5 kapelj esence mandlja ali vanilije 50 g moke 3 g pecilnega praška (1 zvrhana žlička) Priprava: V ponvi razpustimo maslo in med…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem