Krompir v zevnci – recept

Krompir v zevnci – recept
  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je značilna in tradicionalna jed z Notranjske in Brkinov, še bolj konkretno: občine Ilirska Bistrica ali Podgrajskega podolja. Koliko zelja in koliko krompirja se je znašlo v loncu je bila odločitev posamezne gospodinje. Zanimivo je, da krompir ohranja svojo trdoto, saj se s kuhanjem v zelju nikoli povsem ne zmehča. Tako marsikomu, neveščemu jedi, izgleda jed premalo kuhana, a domačini obožujejo prav trdoto krompirja, ki mu mehkobo in svežino daje zelje.

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 1 kg kislega zelja
  • 2 žlici svinjske masti
  • ocvirki
  • prekajena panceta
  • svinjski hrbet ali zašink
  • sol, lovorov list,
  • 3–4 stroke česna

Priprava:

Krompir olupimo in narezanega na oblice položimo v posodo ter prekrijemo z vodo. Nanj položimo neoprano kislo zelje, posolimo, dodamo lovor in cele stroke česna. Jed kuhamo pokrito najmanj 30 minut, lahko pa tudi več, saj se krompir v prisotnosti kislega zelja ne razkuha.

Medtem narežemo panceto in zašink ali prekajen hrbet na drobne koščke in jih popečemo na segreti masti. Ko je krompir skuhan, odlijemo vodo in ponudimo zabeljeno s pečenimo panceto in zašinkom.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...

Pražen krompir - recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 80 dag krompirja 1/2 dl olja (še boljša je svinjska mast) 8 dag čebule sol in poper po okusu Priprava: Neolupljen krompir kuhamo iz mrzle vode in zavremo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev, krompir pa je dovolj…

  • Več...

Slivovi cmoki po babičinem receptu - recept

  • Čas priprave: 90 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine:Za krompirjevo testo:500 gramov krompirja150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)30 gramov masla ali margarine1 jajceščepec solimalo naribanega muškatnega oreščkaZa nadev:12 čvrstih, manjših slivZa posip:100 gramov sladkorja100 gramov drobtin60 gramov masla izbrana kakovost Slovenijacimet po okusuPriprava:Krompir skuhajte, ga olupite in…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem