Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o še vedno USTAVLJENEM plačevanju prispevka za promocijo! Preberite tukaj >

Krompir v zevnci – recept

  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je značilna in tradicionalna jed z Notranjske in Brkinov, še bolj konkretno: občine Ilirska Bistrica ali Podgrajskega podolja. Koliko zelja in koliko krompirja se je znašlo v loncu je bila odločitev posamezne gospodinje. Zanimivo je, da krompir ohranja svojo trdoto, saj se s kuhanjem v zelju nikoli povsem ne zmehča. Tako marsikomu, neveščemu jedi, izgleda jed premalo kuhana, a domačini obožujejo prav trdoto krompirja, ki mu mehkobo in svežino daje zelje.

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 1 kg kislega zelja
  • 2 žlici svinjske masti
  • ocvirki
  • prekajena panceta
  • svinjski hrbet ali zašink
  • sol, lovorov list,
  • 3–4 stroke česna

Priprava:

Krompir olupimo in narezanega na oblice položimo v posodo ter prekrijemo z vodo. Nanj položimo neoprano kislo zelje, posolimo, dodamo lovor in cele stroke česna. Jed kuhamo pokrito najmanj 30 minut, lahko pa tudi več, saj se krompir v prisotnosti kislega zelja ne razkuha.

Medtem narežemo panceto in zašink ali prekajen hrbet na drobne koščke in jih popečemo na segreti masti. Ko je krompir skuhan, odlijemo vodo in ponudimo zabeljeno s pečenimo panceto in zašinkom.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Sončni zajtrk

  • Čas priprave: 10 minut
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 2 pesti svežih jagod 1 srednje velik korenček 1 srednje veliko jabolko izbrana kakovost Slovenija 2 suhi figi pest lanenih semen vsaj 1 dcl vode Priprava: Sestavine narežemo na manjše koščke in jih v multipraktiku sesekljamo v gladko maso. Postrežemo…

  • Več...

Nojev file v vinski omaki

  • Sestavine600 g nojevega fileja50 g šalotke300 ml bistre juhe100 ml rdečega vinatimijan, sol, poperPripravaFile solimo in na srednje vroči ponvi opečemo na eni strani (vsaj 1 minuto), obrnemo ter opečemo še na drugi strani. Postopek ponovimo, pečemo pa skupno ne…

  • Več...

Bistra jagnječja juha z mesom in zelenjavo

  • Za 4 osebe potrebujemo:40 dag nasekanih jagnječjih kosti1,5 l vode20 dag jagnječjega plečetasol, poprovo zrnje2 jedilni žlici olja1 korenček5 dag gomolja zelene1 peteršiljeva koreninapol porovega stebla3 stroke česna1 rdeča in 1 rumena paprikadrobnjak za dekoracijoPostopek priprave:V loncu segrejemo olje in…

  • Več...

Jagnječja krača s fižolom in paradižnikom

  • Sestavine:1,5 kg jagnječje krače35 dag namočenega belega fižola v zrnju25 dag čebule35 dag stročjega fižola1 žlica sesekljanega svežega rožmarina1 žlica sesekljanega svežega timijana ali materine dušice ali ožepkapol dcl oljčnega olja85 dag paradižnikovih pelatov iz pločevinke3 stroki česnasol, sveže zmlet…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem