Krompir v zevnci – recept

Krompir v zevnci – recept
  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je značilna in tradicionalna jed z Notranjske in Brkinov, še bolj konkretno: občine Ilirska Bistrica ali Podgrajskega podolja. Koliko zelja in koliko krompirja se je znašlo v loncu je bila odločitev posamezne gospodinje. Zanimivo je, da krompir ohranja svojo trdoto, saj se s kuhanjem v zelju nikoli povsem ne zmehča. Tako marsikomu, neveščemu jedi, izgleda jed premalo kuhana, a domačini obožujejo prav trdoto krompirja, ki mu mehkobo in svežino daje zelje.

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 1 kg kislega zelja
  • 2 žlici svinjske masti
  • ocvirki
  • prekajena panceta
  • svinjski hrbet ali zašink
  • sol, lovorov list,
  • 3–4 stroke česna

Priprava:

Krompir olupimo in narezanega na oblice položimo v posodo ter prekrijemo z vodo. Nanj položimo neoprano kislo zelje, posolimo, dodamo lovor in cele stroke česna. Jed kuhamo pokrito najmanj 30 minut, lahko pa tudi več, saj se krompir v prisotnosti kislega zelja ne razkuha.

Medtem narežemo panceto in zašink ali prekajen hrbet na drobne koščke in jih popečemo na segreti masti. Ko je krompir skuhan, odlijemo vodo in ponudimo zabeljeno s pečenimo panceto in zašinkom.

Recept in foto: Kuhnapato

Krompir v zevnci – recept
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem