Kislo zelje utrjuje našo moč

Z velikimi koraki smo vstopili v veseli december, ki ima veliko posebnosti: v njem kar trije dobri možje nosijo darila in dobrote, je mesec najkrajših dni v letu, ko nam odpornost nekoliko zaniha, hkrati pa je to mesec številnih praznovanj. S prijatelji in poslovnimi partnerji se udeležujemo srečanj vseh vrst, ki pa jih na žalost prevečkrat spremlja tudi preobilno hranjenje. Ena najustreznejših in v mnogih pogledih idealna protiutež veseljaški prehrani je uživanje zdravju koristne hrane, med katero je kislo zelje v samem vrhu.

Ta general zimskega prehranjevanja zaradi visoke vsebnosti vitamina C krepi naš imunski sistem, ščiti pred prehladom in je obenem blagodejen za naš decembrsko preobremenjeni prebavni trakt. O koristnosti in pomembnosti vloge kislega zelja v naši zimski prehrani so govorile že naše babice, strokovno pa ga je v pogovoru visoko povzdignil cenjeni etnolog in poznavalec slovenske kulinarične tradicije, dr Janez Bogataj.

Bogat vir zdravju koristnih snovi

Kislo zelje je okusen, nizkokaloričen in predvsem poceni vir zdravju koristnih učinkovin. Vsebuje visoke količine vitaminov C, B in K, veliko neprecenljivega kalcija in magnezija, za povrh pa je še zelo dober vir prehranskih vlaknin, železa, kalija, bakra in mangana. »Belo zelje je nizkokalorično živilo zaradi majhne vsebnosti maščob in ogljikovih hidratov,« pravijo na Inštitutu za nutricionistiko. »Poleg tega je bogat vir vitamina C, vsebuje pa tudi veliko karotenoidov, predvsem β-karoten. Značilnost zelja je tudi vsebnost spojin glukozinolatov, ki mu dajejo rahlo grenek, pekoč in oster okus. Skupaj s prej omenjenimi vitamini in fenolnimi spojinami prispevajo k antiinflamatornemu in antikancerogenemu učinku zelja. Pomembno je omeniti tudi visoko vsebnost fenolne kisline, ki deluje preventivno pri degenerativnih boleznih.«

Kakovostnega kislega zelja slovenske pridelave ne primanjkuje

Marsikdo si kislo zelje izdela doma, ali pa ga kupi od kmeta na tržnici. V trgovinah je mogoče dobiti zelo kakovostno zelje, tako zasebnih slovenskih pridelovalcev, kot tudi večjih industrijskih obratov.

Kislo zelje vsebuje idealno kombinacijo biosnovi. Brez njega si ni mogoče predstavljati marsikatere izmed priljubljenih tradicionalnih slovenskih jedi.

Kisanje zelja je posebna umetnost, ki zahteva veliko znanja in potrpežljivosti. Večina ima najraje tistega, ki je kisano po starih preverjenih receptih.

Za teh nekaj tednov s kratkimi dnevi in dolgimi nočmi, ko bomo potrebovali veliko energije in telesne toplote, strokovnjaki v podjetju Eta Kamnik priporočajo nekaj zelo nevsakdanjih receptov s kislim zeljem. Pa dober tek!


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Kako najraje pripravite ozimnico?

Vroče in sušno poletje se je prevesilo v hladno jesen in dnevi so postali krajši od noči. Prišla je sezona obiranja sadja. Kljub nižjim temperaturam pa je še vedno na voljo nekaj vrtnin, kot so zelje, paprika, korenček, cvetača, por, bučke, čebula,…

Več...

Naš super grah

Verjetno bi težko našli vrt, na katerem ne gojijo te res nezahtevne stročnice. Enostavna je za vzgojo in obilno obrodi. Sezona rasti lahko traja vse do začetka zime. Po priljubljenosti med stročnicami se grah verjetno umešča na drugo mesto takoj za fižolom.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem