Kislo zelje utrjuje našo moč

Za nami je veseli december, ki ima veliko posebnosti: v njem kar trije dobri možje nosijo darila in dobrote, je mesec najkrajših dni v letu, ko nam odpornost nekoliko zaniha, hkrati pa je to mesec številnih praznovanj. S prijatelji in poslovnimi partnerji se udeležujemo srečanj vseh vrst, ki pa jih na žalost prevečkrat spremlja tudi preobilno hranjenje. Ena najustreznejših in v mnogih pogledih idealna protiutež veseljaški prehrani je uživanje zdravju koristne hrane, med katero je kislo zelje v samem vrhu.

Ta general zimskega prehranjevanja zaradi visoke vsebnosti vitamina C krepi naš imunski sistem, ščiti pred prehladom in je obenem blagodejen za naš prebavni trakt. O koristnosti in pomembnosti vloge kislega zelja v naši zimski prehrani so govorile že naše babice, strokovno pa ga je v pogovoru visoko povzdignil cenjeni etnolog in poznavalec slovenske kulinarične tradicije, dr Janez Bogataj.

Bogat vir zdravju koristnih snovi

Kislo zelje je okusen, nizkokaloričen in predvsem poceni vir zdravju koristnih učinkovin. Vsebuje visoke količine vitaminov C, B in K, veliko neprecenljivega kalcija in magnezija, za povrh pa je še zelo dober vir prehranskih vlaknin, železa, kalija, bakra in mangana. »Belo zelje je nizkokalorično živilo zaradi majhne vsebnosti maščob in ogljikovih hidratov,« pravijo na Inštitutu za nutricionistiko. »Poleg tega je bogat vir vitamina C, vsebuje pa tudi veliko karotenoidov, predvsem β-karoten. Značilnost zelja je tudi vsebnost spojin glukozinolatov, ki mu dajejo rahlo grenek, pekoč in oster okus. Skupaj s prej omenjenimi vitamini in fenolnimi spojinami prispevajo k antiinflamatornemu in antikancerogenemu učinku zelja. Pomembno je omeniti tudi visoko vsebnost fenolne kisline, ki deluje preventivno pri degenerativnih boleznih.«

Kakovostnega kislega zelja slovenske pridelave ne primanjkuje

Marsikdo si kislo zelje izdela doma, ali pa ga kupi od kmeta na tržnici. V trgovinah je mogoče dobiti zelo kakovostno zelje, tako zasebnih slovenskih pridelovalcev, kot tudi večjih industrijskih obratov.

Kislo zelje vsebuje idealno kombinacijo biosnovi. Brez njega si ni mogoče predstavljati marsikatere izmed priljubljenih tradicionalnih slovenskih jedi.

Kisanje zelja je posebna umetnost, ki zahteva veliko znanja in potrpežljivosti. Večina ima najraje tistega, ki je kisano po starih preverjenih receptih. O kisanju smo pisali tudi v prispevku Naše super kislo zelje.

Za teh nekaj tednov s kratkimi dnevi in dolgimi nočmi, ko bomo potrebovali veliko energije in telesne toplote, strokovnjaki v podjetju Eta Kamnik priporočajo nekaj zelo nevsakdanjih receptov s kislim zeljem. Pa dober tek!

Preberite več:


Sorodni članki

Kako najraje pripravite ozimnico?

Prišel je čas priprave ozimnice in sezona obiranja pridelkov. Ponujamo vam nekaj nasvetov o vlaganju, sušenju in kaj storiti z zelenimi paradižniki.Za pripravo svoje ozimnice potrebujemo nekaj časa, dobre volje in sveže dobrote. Tako bomo domačo hrano lahko uživali tudi v zimskih obrokih, ko…

Več...

Stročnice – hrana, dragocena za svet

Stročnice so hrana, ki omogoča preživetje milijonom ljudi po vsem svetu. Predstavljajo namreč pomemben vir beljakovin za ranljivo prebivalstvo, ki mu dnevno primanjkuje mleka in mesa kot osnovnega vira beljakovin. Prenekaterim so pomemben vir dohodka. S pomočjo stročnic lahko tudi…

Več...

Fižol, nekdaj "meso ubogih", danes naša najbolj priljubljena stročnica

Stročnic poznamo zelo veliko, a nesporni kralj slovenske porabe je vedno bil in ostaja fižol. Med stročnice sodijo tudi leča, grah, bob in čičerika. Njihov pomen v svetovni prehrani je zelo velik, saj omogočajo preživetje številnim prebivalcem. Predstavljajo namreč pomemben…

Več...

Naše super kislo zelje

Čeprav smo večino pridelkov letošnjega leta že pobrali in zaužili je pomembno, da s svojo prehrano tudi jeseni in pozimi poskrbimo za ustrezen vnos hranljivih snovi. Na delovanje imunskega sistema vplivajo mnoga živila, med njimi tudi kislo zelje, ki je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem