Klapavice na buzaro
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
1 ura 5 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 1 kg lokalnih klapavic
- 2 dl suhega belega vina
- 4 žlice oljčnega olja
- 3-5 strokov česna
- 0,5 šopka peteršilja
- 2-3 žlice drobtin
- Piranska sol
Postopek:
Školjke najprej preberemo, očistimo in operemo. Poškodovane in odprte školjke, ki se ob dotiku ne zaprejo, takoj zavržemo. Preostale školjke pa pod tekočo vodo temeljito očistimo, oščetkamo in za 20 minut namočimo v mrzlo, rahlo osoljeno vodo, da se izloči ves pesek.
Česen olupimo in drobno sesekljamo. Vejice peteršilja oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in sesekljamo.
V širokem loncu segrejemo oljčno olje. Dodamo česen in ga med mešanjem zelo na hitro popražimo (samo toliko, da zadiši). Dodamo eno žlico drobtin, polovico sesekljanega peteršilja in vino. Dobro premešamo in zavremo.
Ko vino zavre, v lonec stresemo očiščene školjke in jih potrosimo s preostalim peteršiljem. Lonec pokrijemo in školjke na visoki temperaturi kuhamo 10 minut. Lonec med kuhanjem večkrat dobro potresemo.
Lonec odkrijemo. Školjke, ki se niso odprle, takoj zavržemo, odprte pa poberemo iz lonca in serviramo v skledo ali na velik krožnik. V lonec z omako stresemo preostale drobtine. Dobro premešamo in po okusu začinimo s soljo. Omako kuhamo še 1 do 2 minuti, potem pa jo polijemo po školjkah. Jed postrežemo s svežim kruhom.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Čiščenje školjk
Ne pretiravajte s čiščenjem, saj bodo školjke dodale bogat okus po morju.