Goveji zvitki s porom
Avtor recepta: chef Aleš Kristan, Kmetija Pr’Končovc

Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
1 ura
Skupni čas
1 ura 30 minut
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Marinada
- 1 čebula
- 200 g jušne zelenjave
- 150 ml rdečega vina
- 1 strok česna
- 1 lovorjev list
- 1 žlička celega popra in brinovih jagod
- 1 žlička gorčice
Nadev
- 300 g pora
- 100 ml belega vine
- 50 g masla
- 2 ščepca soli
- 1 ščep šetraja
- 1 jajce
- drobtine po potrebi
- mleti poper po okusu
Omaka
- 20 g masla
- pol žličke gustina
- zajemalka osnove z zelenjavo od dušenja
- belo vino po okusu
Postopek:
Najprej naredimo marinado iz rdečega vina, čebule, česna, korenja, jušne zelenjave, lovora, celega popra, brinovih jagod in gorčice. Z marinado prelijemo očiščeno goveje pleče in pustimo stati čez noč
Porov nadev: por očistimo, narežemo, ga podušimo na maslu, posolimo in zalijemo z belim vinom, dodamo šetraj in poper ter premešamo. Rahlo dušimo, nato ohladimo ter dodamo jajca in drobtine.
Nato pleče raztegnemo na desko in ga napolnimo s porovim nadevom, da dobimo rulado ter povežemo z vrvico. Rulado opečemo na vroči maščobi in prilijemo ostanek marinade. Dušimo do mehkega.
Omaka: zelenjavo, v kateri smo dušili govedino, dobro pretlačimo skozi cedilo, dodamo gustin, dolijemo belo vino in začinimo po okusu.
Ko je meso mehko, ga položimo na desko, odstranimo vrvico, narežemo in postrežemo z omako.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.