Oštirjev dimljen jezik
Avtor recepta: chef Miran Ojsteršek, Gostilna Oštirka

Čas priprave
1 ura
Čas kuhanja
1 ura
Skupni čas
2 uri
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Goveji jezik
- 320 g dimljenega govejega jezika »izbrana kakovost – Slovenija«
- 80 g mlade čebule
- 4 kuhana prepeličja jajca
- 4 rdeče redkvice
- 4 kom sladkega čilija
- 80 ml bučnega olja
- 80 ml balzamičnega kisa
- sol in poper
Bučna majoneza
- 2 rumenjaka
- 2 žlički gorčice
- 400 ml bučnega olja
- 400 ml sončničnega olja
- sol in poper
Postopek:
Priprava majoneze
V posodi zmešamo rumenjak, gorčico, sol in poper. V tankem curku prilivamo olje in pri tem neprestano mešamo, dokler ne dosežemo primerne gostote. Majonezo nato postavimo za nekaj časa v hladilnik.
Goveji jezik
Goveji jezik dobro očistimo. V loncu zavremo vodo, vanjo položimo goveji jezik in kuhamo 1 uro. Še vroči jezik olupimo in ohladimo. Nato ga najprej narežemo na tanjše rezine in nato na ožje trakove.
Mlado čebulo in redkvico operemo in ju narežemo na tanjše rezine.
Serviranje
V posodo položimo narezane trakove govejega jezika, dodamo mlado čebulo, bučno olje, balzamični kis, sol in poper ter vse skupaj dobro premešamo.
Tako pripravljen goveji jezik postavimo na krožnik. Obložimo ga z narezano redkvico in bučno majonezo. Na vrh jedi postavimo sladki čili in prepeličje jajce. Po želji lahko jed okrasimo z mikro zelenjem.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.