Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Špargljeva rižota – recept

Špargljeva rižota 6.5.2021

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 kg slovenskih špargljev
  • 5 skodelic piščančje jušne osnove
  • 2 žlici oljčnega olja Slovenske Istre
  • 100 g sesekljane čebule
  • 150 g srednje zrnatega belega riža
  • 1 dcl suhega belega vina
  • 6 žlic masla izbrana kakovost – Slovenija
  • 50 g naribanega trdega sira

Priprava:

Šparglje narežemo na koščke in blanširamo v vreli slani vodi približno dve minuti. Nato jih speremo pod hladno vodo in dobro odcedimo. Segrejemo jušno osnovo.

V večji ponvi segrejemo oljčno olje ter na zmernem ognju pražimo čebulo približno 4 minute. Dodamo riž in pražimo ob mešanju še 3 minute. Nato dodamo vino in kuhamo, dokler tekočina ne izhlapi. Kuhamo, dokler mešanica ne postane rahlo kremasta, riž pa mehak. Nato začnemo po skodelicah dodajati jušno osnovo.

Ves čas mešamo in kuhamo še 20 minut. Nato dodamo slovenske šparglje in kuhamo še dve minuti. Odstavimo iz ognja in vmešamo maslo, da se raztopi. Dodamo še nariban trdi sir in po okusu začinimo.  

Za manj zavržkov v gospodinjstvu

Pri pripravi rižote bodimo pozorni, da ne pripravimo prevelikih količin. Če nam rižota ostane, jo lahko zaužijemo tudi hladno ob naslednjem obroku. Na ta način s hrano ravnamo odgovorno in zmanjšujemo količino zavržkov v svojem gospodinjstvu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Šparglji v pršutu – recept

  • Sestavine za 4 do 6 oseb: 1 kg debelejših slovenskih zelenih špargljev 10 dag kraškega pršuta v rezinah 1–2 žlički oljčnega olja Slovenske Istre poper riban trdi sir z oznako izbrana kakovost – Slovenija Priprava: Pečico segrejemo na 200 °C.…

  • Več...

Kremna špargljeva juha – recept

  • Sestavine – za 2 osebi: 25 dag zelenih slovenskih špargljev 1 mlada čebula olivno olje sol in poper muškatni orešček 1 žlica moke drobnjak smetana za kuhanje izbrana kakovost – Slovenija Priprava: Šparglje operemo in narežemo na manjše koščke. Vršičke…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem