Sirova strjenka s hruško v bezgovem sirupu
Avtor recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša Raduha






Čas priprave
1 ura
Čas kuhanja
3 ure
Skupni čas
4 ure
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Sirova strjenka
- 100 g modrega sira kmetije Orešnik
- 250 g kozje skute
- 120 ml piščančje osnove
- 250 ml sladke smetane
- 11 g agar agar želirnega sredstva ali 7 g želatine
- 15 g grobo nasekljanih orehov
- sol in poper
- 4 listi sveže bazilike
Omaka
- 1 hruška
- limonin sok
- klinčki
- cimet
- 0,5 dcl bezgovega sirupa
Sirov piškot
- 50 g ostre moke
- 50 g naribanega trdega sira
- 50 g masla
- 1/2 stepenega jajca
Postopek:
Modri sir naribamo in zmešamo s kozjo skuto. Sladko smetano stepemo. Piščančjo osnovo segrejemo in v njej raztopimo agar agar ali želatino (ki smo jo namakali 10 minut v mrzli vodi). Segreto osnovo prelijemo preko sira in skute ter dobro premešamo.
Stepeno smetano začinimo s soljo in poprom ter jo rahlo vmešamo v sirovo mešanico. Dodamo nasekljane orehe in narezane liste sveže bazilike.
Mešanico vlijemo v večji model ali manjše modelčke in jih postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se krema strdi.
Priprava omake
Hruško olupimo, narežemo na četrtine, izrežemo peške in pokapljamo z limonovim sokom. V majhni posodi na nizki vročini segrevamo 1 dcl vode, bezgov sirup ter začimbe (klinčke in cimet). Dodamo narezano hruško in jo rahlo pokuhamo, da postane mehka. Nekaj celih kosov hruške damo na stran za teksturo, preostale hruške s tekočino pa stresemo v mešalnik in zmiksamo.
Priprava sirovega piškota
Vse sestavine zmešamo in oblikujemo 6 piškotov. Pečemo 10 minut na 180 °C.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.