Sipin golaž
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
1 ura
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 1 kg očiščenih lokalnih sip
- 3 čebule
- 6 strokov česna
- 2 dl belega vina
- 2 dl paradižnikove mezge
- sol in poper
- 1 manjši šopek peteršilja
- 250 g koruznega zdroba
- 1 l vode
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek:
Najprej narežemo večjo količino čebule, ki jo na olivnem olju in zelo zmernem ognju pražimo počasi, a dolgo, dokler se ne razpusti. Če med nežnim praženjem opazimo, da postaja rjava, dodamo malo hladne vode. Ko je čebula skoraj popolnoma razpuščena, dodamo česen in počakamo nekaj sekund, da zadiši. Nato povečamo moč kuhalnika in dodamo očiščene in na trakove narezane sipe. Nekaj minut jih med neprestanim mešanjem pražimo in nato vse skupaj zalijemo z dobro merico belega vina. Ko ves alkohol izpari, dodamo domačo paradižnikovo mezgo. Mezge dodamo le toliko, da se vsa jed obarva rožnato. Moč kuhalnika znižamo na najmanjšo in pokrito kuhamo približno eno uro oziroma dokler se sipe popolnoma ne zmehčajo.
V posodo nalijemo liter vode, dodamo sol in malo olivnega olja ter začnemo segrevati. Ko voda zavre, pričnemo z dodajanjem koruzne moke. Za mešanje potrebujemo leseno kuhalnico. Med kuhanjem se bo polenta začela pražiti na dnu in straneh posode. To je dobrodošlo, saj pripomore k pristnemu okusu jedi. Potrpežljivo podrgnite in poskrbite, da se polenta ne zažge. Kuha naj se približno pol ure. Ko se dovolj zgosti, jo stresite iz posode na krožnik.
Sipin golaž postrezite s polento in ga posujte s sveže nasekljanim peteršiljem.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Kuhanje sip
Sipe kuhamo na nizkem ognju, da ostanejo mehke in nežne. Daljše kuhanje omogoča, da se okusi prepojijo.