Počasi pečen telečji vrat s pirejem gomoljne zelene in ajdovo kašo s korenjem
Avtor recepta: chef Luka Pangos






Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
4 ure
Skupni čas
4 ure 30 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
10
Sezona
Jesen, Zima
Sestavine:
Teletina
- 900 g telečjega vrata brez kosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 10 ml olivnega olja
- 3 stroki česna
- 20 g paradižnikove mezge
- 2 čebuli
- 1 vejica rožmarina
- 2 vejici timijana
- 0,8 l goveje jušne osnove
- 7 g soli
- poper po okusu
Pire gomoljne zelene
- 1,2 kg gomoljna zelena, olupljena in narezana na kocke
- 300 ml mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 30 g olivno olje
- 2 lista lovora
- 2 vejici timijana
- 6 g soli
- muškatni orešček
- beli poper po okusu
Korenje, koruza in ajda
- 500 g ajdove kaše
- 800 g olupljenega korenja
- 20 ml olivnega olja
- 600 g sladke koruze
- 1,7 l zelenjavne osnove (brez soli)
- 15 ml limoninega soka
- 30 g svežega peteršilja
- 2 g soli
Postopek:
Meso
Meso 30 minut pred peko temperiramo (vzamemo iz hladilnika) in odstranimo odvečno maščobo. Začinimo s soljo in poprom, nato na vroči ponvi zapečemo z vseh strani do zlato rjave barve. Prestavimo v globok pekač, da ga bomo s tekočino čim bolj pokrili. Če pečemo v isti ponvi, rahlo popražimo še paradižnikovo mezgo, da izgubi kislost. Ponev deglaziramo z malo jušne osnove in tekočino prilijemo v pekač k mesu.
Dodamo čebulo, narezano na četrtine, olupljene stroke česna, rožmarin in timijan ter zalijemo s preostankom goveje jušne osnove. Meso pečemo pokrito na 160 stopinj Celzija 3–4 ure (odvisno od velikosti mesa) oz. vanj vstavimo termometer in pečemo, dokler središčna temperatura ne doseže 94 stopinj. Meso vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi v tekočini, v kateri se je peklo. Tekočino od mesa precedimo, z vrha poberemo odvečno maščobo in pokuhamo v kozici, da se malce zgosti, ter jo uporabimo za omako.
Pire gomoljne zelene
Zeleno olupimo in narežemo na enako velike kocke. Prestavimo v posodo, zalijemo z mlekom in dodamo toliko hladne vode, da je vsa zelena pokrita. Vse skupaj zavremo in kuhamo 20–30 minut oz. do mehkega. Zeleno odcedimo in odstranimo zelišča, tekočino od kuhanja pa prihranimo.
Prestavimo v mikser, dodamo olivno olje in zmeljemo do gladkega. Po potrebi dodajamo tekočino od kuhanja, a le toliko, da mikser zagrabi. Previdno, če dodamo preveč tekočine, bo pire tekoč. Na koncu začinimo s soljo, malo muškatnega oreščka in belega popra.
Korenje z ajdovo kašo in koruzo Ajdovo kašo na suho popražimo do oreškastega vonja. Prelijemo z vrelo jušno osnovo, pokrijemo in pustimo 15 minut. Razrahljamo z vilico. Korenje naribamo. V posodi zmešamo limonin sok, ki mu med intenzivnim mešanjem v zelo tankem curku prilivamo olivno olje, da nastane gosta emulzija.
Ajdo, odcejeno koruzo in korenje zmešamo s prelivom in potresemo s sveže nasekljanimi listi peteršilja ter solimo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.












