Pečena polenta s fižolom in solato zelja s kislo repo
Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar

Čas priprave
25 minut
Čas kuhanja
20 minut
Skupni čas
45 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
10
Sezona
Jesen, Zima
Sestavine:
Pečena polenta s sirom
- 250 g masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 500 g koruznega zdroba
- 2,5 l vode
- sol
- 250 g trdega sira
Fižol Keber s piščancem in bučnim oljem
- 1 piščančje bedro brez kosti in kože z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 500 g suhega fižola Keber (v zrnu)
- 100 g čebule
- 5 strokov česna
- 50 ml sončničnega olja
- 1 lovorov list
- sol in poper
- 100 g mletih bučnic
- 1 dl bučnega olja
Solata zelja s kislo repo
- 600 g belega zelja
- 500 g kisle repe
- 50 ml olivnega olja
- sol in poper
Postopek:
Pečena polenta s sirom
Polento skuhamo tako, da zavremo 2,5 l vode in jo solimo. Ko zavre, dodamo maslo in postopoma vmešavamo polento. Kuhamo 20–25 minut. Ko je polenta kuhana, jo odstavimo z ognja in vmešamo 1/3 naribanega trdega sira. Polento vlijemo v namaščen pekač in jo ohladimo. Ko je polenta ohlajena, jo narežemo na 7×2 cm velike kose. Posujemo s preostankom sira in polento zapečemo na 200 stopinjah Celzija za 5 minut.
Fižol Keber s piščančjim bedrom
Piščančje meso narežemo na 2–3 cm velike kocke, posolimo in popramo. V večjem loncu segrejemo olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo piščanca in ga zapečemo z vseh strani, da dobi lepo barvo. Dodamo sesekljan česen in lovorjev list.
Dodamo kuhan fižol Keber (če ga uporabimo iz konzerve, ga predhodno dobro speremo in odcedimo). Vse skupaj zalijemo z vodo ali jušno osnovo, da je jed prekrita. Kuhamo na zmernem ognju približno 20–30 minut oziroma dokler se meso popolnoma ne zmehča. Ko sta fižol in piščanec kuhana, dodamo bučno olje in bučna semena. Na koncu še samo začinimo s soljo in poprom.
Solata zelja s kislo repo
Če je kisla repa že kuhana, jo samo dobro odcedimo, svežo repo pa skuhamo in ohladimo. Narežemo jo na manjše koščke. Belo zelje narežemo na zelo tanke trakce. Lahko ga tudi na hitro zgnetemo s soljo. V skledo zmešamo narezano zelje in kislo repo. V skodelici zmešamo olivno olje, sol in poper. Prelijemo čez solato in dobro premešamo. Serviramo ohlajeno.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.












