Nacionalna shema

Evropska shema

Mlečne štručke s piščancem, bučkami in pestom

Chefinja Martina Breznik, ambasadorka znaka »izbrana kakovost – Slovenija«, prisega na preproste sestavine z domačim poreklom. Tokrat je ustvarila svežo, poletno različico priljubljenega družinskega obroka.

Avtor recepta: chefinja Martina Breznik

Čas priprave

1 ura

Čas kuhanja

3 ure

Skupni čas

4 ure

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Sestavine za 10 štručk:

Sestavine za meso:

Sestavine za bučkino omako:

  • 3 šalotki
  • 4 cukini bučke
  • 50 ml sladke smetane
  • sol in poper
  • olje in maslo

Sestavine za pesto:

  • 125 g kapucink in/ali peteršilja
  • 125 ml oljčnega olja
  • 50 g pinjol ali lešnikov
  • 80 g parmezana
  • sol po okusu

Postopek:

Priprava štručk

Moko presejemo v skledo in ji dodamo vse suhe sestavine. Mleko in maslo segrejemo na 36 °C, nato ju prelijemo čez suhe sestavine in zgnetemo testo kot za kruh. Testo pustimo vzhajati 1 uro. Razdelimo ga na 10 enakih kosov, oblikujemo kroglice in jih ponovno pustimo vzhajati 1 uro.

Kroglice razvaljamo v kroge premera približno 10 cm, jih prepognemo in med prepognjene dele vstavimo peki papir, da se ne sprimejo. Pustimo vzhajati še 15 minut, nato štručke kuhamo na sopari v pečici 12–15 minut ali na štedilniku v soparniku.

Priprava mesa


Piščančje prsi natremo z vsemi začimbami, damo v vakuumsko vrečko skupaj s koščkom masla, neprodušno zapremo in kuhamo sous vide 2 ur na 67 °C. Če sous vide ni na voljo, piščančje prsi termično obdelamo v ponvi.

Kuhano meso vzamemo iz vrečke in sok od kuhanja shranimo. Meso na hitro popečemo na maslu, nato ga narežemo na tanke rezine. Prihranjeni sok iz vrečke zgostimo s koruznim škrobom. Narezane rezine mesa prelijemo z omako.

Priprava bučkine omake


Na maslu in olju na hitro opražimo sesekljano šalotko. Dodamo narezane bučke in jih rahlo prepražimo. Začinimo s soljo in poprom ter prilijemo smetano.

Priprava pesta

Parmezan fino naribamo in pinjole grobo sesekljamo pinjole. V pokončni mešalnik stresemo liste kapucinke, pinjole, parmezan in oljčno olje ter vse skupaj zmiksamo do gladke teksture.

Zlaganje mlečnih štručk:

Papir previdno odstranimo iz štručk. Štručke napolnimo z narezanimi rezinami piščanca, bučkino omako in žličko pesta.

Jed lahko obogatimo s kislo smetano za več sočnosti. Za pikantno različico v kislo smetano vmešamo malo čilijeve omake.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(2 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ines

Jun 2025

Super ideja. hvala.

Darko

Jun 2025

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito