Mlečne štručke s piščancem, bučkami in pestom
Avtor recepta: chefinja Martina Breznik








Čas priprave
1 ura
Čas kuhanja
3 ure
Skupni čas
4 ure
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Sestavine za 10 štručk:
- 300 g moke TIP 00
- 200 ml mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 0,5 žličke pecilnega praška
- 0,5 žličke sode bikarbone
- 0,5 vrečke suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 25 g masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- ščepec soli
Sestavine za meso:
- 5 kosov piščančjih prsi z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- sol in poper
- rdeča paprika
- kari
- skute z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- timijan
- 1 košček masla
- maslo za pečenje
- koruzni škrob
Sestavine za bučkino omako:
- 3 šalotki
- 4 cukini bučke
- 50 ml sladke smetane
- sol in poper
- olje in maslo
Sestavine za pesto:
- 125 g kapucink in/ali peteršilja
- 125 ml oljčnega olja
- 50 g pinjol ali lešnikov
- 80 g parmezana
- sol po okusu
Postopek:
Priprava štručk
Moko presejemo v skledo in ji dodamo vse suhe sestavine. Mleko in maslo segrejemo na 36 °C, nato ju prelijemo čez suhe sestavine in zgnetemo testo kot za kruh. Testo pustimo vzhajati 1 uro. Razdelimo ga na 10 enakih kosov, oblikujemo kroglice in jih ponovno pustimo vzhajati 1 uro.
Kroglice razvaljamo v kroge premera približno 10 cm, jih prepognemo in med prepognjene dele vstavimo peki papir, da se ne sprimejo. Pustimo vzhajati še 15 minut, nato štručke kuhamo na sopari v pečici 12–15 minut ali na štedilniku v soparniku.
Priprava mesa
Piščančje prsi natremo z vsemi začimbami, damo v vakuumsko vrečko skupaj s koščkom masla, neprodušno zapremo in kuhamo sous vide 2 ur na 67 °C. Če sous vide ni na voljo, piščančje prsi termično obdelamo v ponvi.
Kuhano meso vzamemo iz vrečke in sok od kuhanja shranimo. Meso na hitro popečemo na maslu, nato ga narežemo na tanke rezine. Prihranjeni sok iz vrečke zgostimo s koruznim škrobom. Narezane rezine mesa prelijemo z omako.
Priprava bučkine omake
Na maslu in olju na hitro opražimo sesekljano šalotko. Dodamo narezane bučke in jih rahlo prepražimo. Začinimo s soljo in poprom ter prilijemo smetano.
Priprava pesta
Parmezan fino naribamo in pinjole grobo sesekljamo pinjole. V pokončni mešalnik stresemo liste kapucinke, pinjole, parmezan in oljčno olje ter vse skupaj zmiksamo do gladke teksture.
Zlaganje mlečnih štručk:
Papir previdno odstranimo iz štručk. Štručke napolnimo z narezanimi rezinami piščanca, bučkino omako in žličko pesta.
Jed lahko obogatimo s kislo smetano za več sočnosti. Za pikantno različico v kislo smetano vmešamo malo čilijeve omake.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.