Mlečne štručke s piščancem, bučkami in pestom
Avtor recepta: chefinja Martina Breznik








Čas priprave
1 ura
Čas kuhanja
3 ure
Skupni čas
4 ure
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Sestavine za 10 štručk:
- 300 g moke TIP 00
- 200 ml mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 0,5 žličke pecilnega praška
- 0,5 žličke sode bikarbone
- 0,5 vrečke suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 25 g masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- ščepec soli
Sestavine za meso:
- 5 kosov piščančjih prsi z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- sol in poper
- rdeča paprika
- kari
- skute z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- timijan
- 1 košček masla
- maslo za pečenje
- koruzni škrob
Sestavine za bučkino omako:
- 3 šalotki
- 4 cukini bučke
- 50 ml sladke smetane
- sol in poper
- olje in maslo
Sestavine za pesto:
- 125 g kapucink in/ali peteršilja
- 125 ml oljčnega olja
- 50 g pinjol ali lešnikov
- 80 g parmezana
- sol po okusu
Postopek:
Priprava štručk
Moko presejemo v skledo in ji dodamo vse suhe sestavine. Mleko in maslo segrejemo na 36 °C, nato ju prelijemo čez suhe sestavine in zgnetemo testo kot za kruh. Testo pustimo vzhajati 1 uro. Razdelimo ga na 10 enakih kosov, oblikujemo kroglice in jih ponovno pustimo vzhajati 1 uro.
Kroglice razvaljamo v kroge premera približno 10 cm, jih prepognemo in med prepognjene dele vstavimo peki papir, da se ne sprimejo. Pustimo vzhajati še 15 minut, nato štručke kuhamo na sopari v pečici 12–15 minut ali na štedilniku v soparniku.
Priprava mesa
Piščančje prsi natremo z vsemi začimbami, damo v vakuumsko vrečko skupaj s koščkom masla, neprodušno zapremo in kuhamo sous vide 2 ur na 67 °C. Če sous vide ni na voljo, piščančje prsi termično obdelamo v ponvi.
Kuhano meso vzamemo iz vrečke in sok od kuhanja shranimo. Meso na hitro popečemo na maslu, nato ga narežemo na tanke rezine. Prihranjeni sok iz vrečke zgostimo s koruznim škrobom. Narezane rezine mesa prelijemo z omako.
Priprava bučkine omake
Na maslu in olju na hitro opražimo sesekljano šalotko. Dodamo narezane bučke in jih rahlo prepražimo. Začinimo s soljo in poprom ter prilijemo smetano.
Priprava pesta
Parmezan fino naribamo in pinjole grobo sesekljamo pinjole. V pokončni mešalnik stresemo liste kapucinke, pinjole, parmezan in oljčno olje ter vse skupaj zmiksamo do gladke teksture.
Zlaganje mlečnih štručk:
Papir previdno odstranimo iz štručk. Štručke napolnimo z narezanimi rezinami piščanca, bučkino omako in žličko pesta.
Jed lahko obogatimo s kislo smetano za več sočnosti. Za pikantno različico v kislo smetano vmešamo malo čilijeve omake.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovenske mlečne izdelke in sadje
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.