Nacionalna shema

Evropska shema

Goveja lička z belim fižolom in zeliščnim šopkom

Počasi dušena goveja lička se raztopijo v ustih in razkrijejo bogat, poln okus. V kombinaciji z nežnim belim fižolom in dišečim zeliščnim šopkom nastane jed, ki greje in razvaja v vsakem grižljaju.

Avtor recepta: chef Robi Breznik, Fudo

Čas priprave

1 ura

Čas kuhanja

3 ure

Skupni čas

4 ure

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Goveja lička

  • 1 kg očiščenih govejih ličk  »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 100 g rumeno korenje
  • 100 g korenje
  • 100 g rumena koleraba
  • 50 g gomoljne zelene
  • 50 g shiitake gobe
  • 20 g svežega ingverja
  • 200 g rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica gorčice
  • sol in poper
  • 200 ml rdečega vina
  • 100 ml olivnega olja
  • 1 l zelenjavnega fonda
  • zeliščni šopek (rožmarin, timijan, žajbelj, luštrek)

Beli fižol

  • 300 g debelega belega fižola
  • 100 g šalotka
  • 100 g svežega kumkvata
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 100 g mlade čebule (samo zeleni del)
  • 50 g masla
  • sol in roza poper

Zeliščni šopek

  • berivka, rukola, mladi listi rdeče pese, koper, meta, koriander, limonov sok in olivno olje

Postopek:

Goveja lička

Očistimo lička maščobe in zunanjih kit. Olupimo in na kocke narežemo vso zelenjavo. Sesekljamo čebulo in česen.

Lička na vročem olju iz obeh strani popečemo in jih damo na stran.

Na maščobi od pečenja nato dušimo čebulo, česen in zelenjavo. Na zmernem ognju dušimo zelenjavo približno 10 min, da karamelizira. Dodamo še zelišča.

Nato dodamo dušeni zelenjavi še lička, začnimo s soljo in poprom ter zalijemo z rdečim vinom. Pokuhamo, da vino povre in zalijemo z zelenjavnim fondom.

Lička z zelenjavo prestavimo v pekač in pokrito kuhamo/pečemo v pečici na 160 stopinj 2 do 2,5 ure.

Lička so gotova, ko jih z vilicami lahko razkosamo. 

Lička lahko serviramo z zelenjavo, v kateri so se kuhala, ali pa omako precedimo skozi sito ter tako uporabimo samo omako, ki jo polijemo po ličkih.

Beli fižol

Fižol dan prej namočimo. Naslednji dan vodo odlijemo, v lonec nalijemo svežo in fižol kuhamo 25 do 30 min, odvisno od kvalitete fižola.

Na maslu prepražimo nasekljano šalotko. Dodamo drobno narezan kumkvat in kuhan fižol ter zalijemo s fondom kuhanih ličk. 

Dušimo 5 minut in na koncu dodamo še mlado čebulo.

Kako serviramo:

V krožnik najprej naložimo kuhani fižol, obložimo z govejimi lički in polijemo z omako.

Na koncu garniramo z zeliščnim šopkom, ki ga pokapamo z olivnim oljem in malo limoninega soka. 

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito