Dimljena postrv na ajdovi kaši – recept

Dimljena postrv na ajdovi kaši – recept

V Zgornje Savinjski dolini, kjer je velik delež prehranjevalnega sistema narekovala reka, so dimljenje ali prekajevanje, ki je bil včasih bil edini način konzerviranja, uporabljali tudi za shranjevanje rib. Danes pa nedvomno gre za specialiteto tamkajšnjih krajev, kjer jo kuharji postrežejo z lokalnimi sestavinami.

Sestavine:

  • dimljena postrv
  • 20 dag ajdove kaše
  • pest čemaža
  • 2 žlici bučnega olja
  • sol, poper
  • 1 žlica naribanega hrena
  • 1 žlica kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«

Priprava:

Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu z malo popra in odcedimo. Čemaž nasekljamo.

Kaši dodamo olje in premešamo. Nanjo nadrobimo postrv in posujemo čemaž. Zmešamo hren s smetano, posolimo in popramo ter z zmesjo pokapljamo po vrhu.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem