Dimljena postrv na ajdovi kaši – recept | Ajda, Ribe | Recepti

Dimljena postrv na ajdovi kaši – recept

5/5 - (5 votes)
dimljena postrv na krožniku
  • Čas priprave:20 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

V Zgornje Savinjski dolini, kjer je velik delež prehranjevalnega sistema narekovala reka, so dimljenje ali prekajevanje, ki je bil včasih bil edini način konzerviranja, uporabljali tudi za shranjevanje rib. Danes pa nedvomno gre za specialiteto tamkajšnjih krajev, kjer jo kuharji postrežejo z lokalnimi sestavinami.

Sestavine:

  • dimljena postrv
  • 20 dag ajdove kaše
  • pest čemaža
  • 2 žlici bučnega olja
  • sol, poper
  • 1 žlica naribanega hrena
  • 1 žlica kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«

Priprava:

Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu z malo popra in odcedimo. Čemaž nasekljamo.

Kaši dodamo olje in premešamo. Nanjo nadrobimo postrv in posujemo čemaž. Zmešamo hren s smetano, posolimo in popramo ter z zmesjo pokapljamo po vrhu.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Brancin v škrniclju - recept

  • Brancin v škrniclju ali brancin v škratocu, kot mu pravijo na Primorskem, je izjemno okusna jed, s katero lahko presenetite svoje goste ali družinske člane. Priprava ni zahtevna, rezultat pa je vedno za oblizniti prste.Sestavine1 večji file brancina (priporočamo piranskega…

  • Več...

Ajdova kaša s hruškovo kremo - recept

  • Sestavine: 150 g ajdove kaše 5 svežih hrušk pest suhih sliv 0,5 l mleka 4 žlice hojevega medu 60 g skute 2 žlici kisle smetane 1 jajce 1 žlička soli, limonina lupinica, ščepec pimenta Priprava: Ajdovo kašo in na koščke…

  • Več...

Bizeljski ajdov kolač - recept

  • Čas priprave: 2,5 ure
    • #
    • #
    • #
  • Testo: 60 dag ajdove moke 20 dag ostre moke 2 dl kisle smetane 1,5 l vode Nadev: 2 kg skute 3 jajca sol 15 dag masla kisla smetana za premaz Priprava: Ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo,…

  • Več...

Ješprenka s prekajeno soško postrvjo – recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Soška postrv je ogrožena vrsta, zato predstavlja redkost na krožnikih tamkajšnjih gostiln. V preteklosti je sodila med glavne prehranjevalne vire prebivalstva ob Soči, ki so ribo uporabili v svojih kreativnih kulinaričnih zamislih. Recept prihaja iz Zgornjega Posočja. Sestavine: 20 dag…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem