Brancin v škrniclju - recept | brancin, Ribe | Recepti

Brancin v škrniclju – recept

3.7/5 - (4 votes)
popečen brancin v škrniclju


Brancin v škrniclju ali brancin v škratocu
, kot mu pravijo na Primorskem, je izjemno okusna jed, s katero lahko presenetite svoje goste ali družinske člane. Priprava ni zahtevna, rezultat pa je vedno za oblizniti prste.

Sestavine

  • 1 večji file brancina (priporočamo piranskega brancina)
  • 1 bučka
  • 2 srednje velika korenčka
  • sok 1 limone
  • 1 dl slovenskega oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • sol in poper
  • vejica rožmarina in timijana

Priprava

Bučko, korenje in česen očistimo in operemo. Bučko in korenje narežemo na trakove, česen pa nasekljamo. Zelenjavo damo v skledo, solimo, naoljimo in premešamo.

Brancina operemo in osušimo. Notranjost napolnimo z zelenjavo ter v sredino položimo še vejico rožmarina in timijana. Glavo lahko odstranimo ali pa tudi pustimo. Po vrhu brancina posolimo, popopramo in poškropimo s sokom limone.

Položimo ga na peki papir, nato pa ga na obeh koncih zavežemo z vrvico, da je riba v celoti prekrita. Tako pripravljen škrnicelj (lahko tudi več njih) položimo v pekač, nato pa jih damo v pečico, segreto na 200 stopinj Celzija. Pečemo 30 minut in postrežemo še zaprte, da lahko vsak sam odpre svojo jed.

Ali veste, da imamo v Sloveniji zelo kakovostne brancine? Gojijo jih v ribogojnici Fonda. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Ješprenka s prekajeno soško postrvjo – recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Soška postrv je ogrožena vrsta, zato predstavlja redkost na krožnikih tamkajšnjih gostiln. V preteklosti je sodila med glavne prehranjevalne vire prebivalstva ob Soči, ki so ribo uporabili v svojih kreativnih kulinaričnih zamislih. Recept prihaja iz Zgornjega Posočja. Sestavine: 20 dag…

  • Več...

Dimljena postrv na ajdovi kaši – recept

  • Čas priprave: 20 min
    • #
    • #
    • #
  • V Zgornje Savinjski dolini, kjer je velik delež prehranjevalnega sistema narekovala reka, so dimljenje ali prekajevanje, ki je bil včasih bil edini način konzerviranja, uporabljali tudi za shranjevanje rib. Danes pa nedvomno gre za specialiteto tamkajšnjih krajev, kjer jo kuharji…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem