Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne

Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
10 minut
Skupni čas
40 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Cmoki
- 0,5 štruce starega kruha
- 2 dl mleka
- 1 jajce
- šopek peteršilja
- 1 mala čebula
- 3 rezine pancete ali pršuta
- sol in ščep popra
- 25 dag regrata
Toč
- 1 čebula
- 30 dag kuhanega fižola
- manjši gomolj zelene (šjelna)
- 1 strok česna
- malo kisa ali belega vina
- oljčno olje
- sol in poper
- lovor
Postopek:
Kruh zdrobimo na drobne kose in prelijemo z vročim mlekom. Ohlajeni masi dodamo jajce in drobno nasekljan peteršilj, solimo in popramo. Posebej prepražimo nasekljano čebulo in panceto ter dodamo k ostalim sestavinam. Tretjino regrata nasekljamo na drobno in vmešamo v maso ter vse skupaj dobro premešamo. Iz mase oblikujemo cmoke, ki jih kuhamo v slanem kropu približno 10 minut.
Za pripravo toča preostanek regrata podušimo na oljčnem olju. Na maščobi v ponvi prepražimo čebulo in malce bolj kuhan fižol, da bo masa kasneje gladka. V drugo posodo dodamo na kocke narezano zeleno, česen in lovorjev list. Solimo in popramo ter zalijemo z malo vode, vinom ali kisom ter kuhamo do mehkega. Kuhano zeleno delno odcedimo (vodo shranimo, če bi masa bila pregosta), odstranimo lovor, zmešamo s fižolom in pretlačimo v gladko maso – toč.
Cmoke ponudimo z dušenim regratom in točem.
Recept in foto: Kuhnapato
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti in zanimivosti
Zanimivost
01
Po domače
Zanimiv recept, ki prihaja iz Vipavske doline, so izdelali otroci iz projekta Kuhnapato, ki z veliko mero ustvarjalnosti oživljajo stare recepte in jim dajejo novo, svežo podobo.