Nacionalna shema

Evropska shema

Počasi pečen telečji vrat s pirejem gomoljne zelene in ajdovo kašo s korenjem

Počasi pečen telečji vrat s pirejem gomoljne zelene in ajdovo kašo s korenjem po receptu Luke Pangosa je jed, ki razvaja z nežnimi okusi in toplino. Mehko, sočno meso dopolni aromatičen pire, ajdova kaša s korenjem pa doda prijetno zemeljski značaj. Idealen krožnik za trenutke, ko si želiš nekaj res domačega, počasi pripravljenega in nadvse okusnega.

Avtor recepta: chef Luka Pangos

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

4 ure

Skupni čas

4 ure 30 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

10

Sezona

Jesen, Zima

Sestavine:

Teletina

Pire gomoljne zelene

Korenje, koruza in ajda

  • 500 g ajdove kaše
  • 800 g olupljenega korenja
  • 20 ml olivnega olja
  • 600 g sladke koruze
  • 1,7 l zelenjavne osnove (brez soli)
  • 15 ml limoninega soka
  • 30 g svežega peteršilja
  • 2 g soli

Postopek:

Meso

Meso 30 minut pred peko temperiramo (vzamemo iz hladilnika) in odstranimo odvečno maščobo. Začinimo s soljo in poprom, nato na vroči ponvi zapečemo z vseh strani do zlato rjave barve. Prestavimo v globok pekač, da ga bomo s tekočino čim bolj pokrili. Če pečemo v isti ponvi, rahlo popražimo še paradižnikovo mezgo, da izgubi kislost. Ponev deglaziramo z malo jušne osnove in tekočino prilijemo v pekač k mesu.

Dodamo čebulo, narezano na četrtine, olupljene stroke česna, rožmarin in timijan ter zalijemo s preostankom goveje jušne osnove. Meso pečemo pokrito na 160 stopinj Celzija 3–4 ure (odvisno od velikosti mesa) oz. vanj vstavimo termometer in pečemo, dokler središčna temperatura ne doseže 94 stopinj. Meso vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi v tekočini, v kateri se je peklo. Tekočino od mesa precedimo, z vrha poberemo odvečno maščobo in pokuhamo v kozici, da se malce zgosti, ter jo uporabimo za omako.

Pire gomoljne zelene

Zeleno olupimo in narežemo na enako velike kocke. Prestavimo v posodo, zalijemo z mlekom in dodamo toliko hladne vode, da je vsa zelena pokrita. Vse skupaj zavremo in kuhamo 20–30 minut oz. do mehkega. Zeleno odcedimo in odstranimo zelišča, tekočino od kuhanja pa prihranimo.

Prestavimo v mikser, dodamo olivno olje in zmeljemo do gladkega. Po potrebi dodajamo tekočino od kuhanja, a le toliko, da mikser zagrabi. Previdno, če dodamo preveč tekočine, bo pire tekoč. Na koncu začinimo s soljo, malo muškatnega oreščka in belega popra.

Korenje z ajdovo kašo in koruzo Ajdovo kašo na suho popražimo do oreškastega vonja. Prelijemo z vrelo jušno osnovo, pokrijemo in pustimo 15 minut. Razrahljamo z vilico. Korenje naribamo. V posodi zmešamo limonin sok, ki mu med intenzivnim mešanjem v zelo tankem curku prilivamo olivno olje, da nastane gosta emulzija.

Ajdo, odcejeno koruzo in korenje zmešamo s prelivom in potresemo s sveže nasekljanimi listi peteršilja ter solimo.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Tone

Nov 2025

Zelo dober recept!

Štajersko-prekmursko bučno olje

Zaščitena geografska označba

zaščitena geografska označba

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito