Nacionalna shema

Evropska shema

Pečena polenta s fižolom in solato zelja s kislo repo

Pečena polenta s fižolom in solato iz zelja s kislo repo po receptu Mojmirja Šiftarja je jed, ki spomni na preprosto domačo kuhinjo. Kombinacija hrustljave polente, toplega fižola in osvežilne solate daje krožnik, ki je nasiten, okusen in prijetno kiselkast. Odlično za hitro kosilo ali večerjo, ko si zaželiš nekaj topline in domačih okusov.

Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar

Čas priprave

25 minut

Čas kuhanja

20 minut

Skupni čas

45 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

10

Sezona

Jesen, Zima

Sestavine:

Pečena polenta s sirom

Fižol Keber s piščancem in bučnim oljem

Solata zelja s kislo repo

  • 600 g belega zelja
  • 500 g kisle repe
  • 50 ml olivnega olja
  • sol in poper

Postopek:

Pečena polenta s sirom

Polento skuhamo tako, da zavremo 2,5 l vode in jo solimo. Ko zavre, dodamo maslo in postopoma vmešavamo polento. Kuhamo 20–25 minut. Ko je polenta kuhana, jo odstavimo z ognja in vmešamo 1/3 naribanega trdega sira. Polento vlijemo v namaščen pekač in jo ohladimo. Ko je polenta ohlajena, jo narežemo na 7×2 cm velike kose. Posujemo s preostankom sira in polento zapečemo na 200 stopinjah Celzija za 5 minut.

Fižol Keber s piščančjim bedrom

Piščančje meso narežemo na 2–3 cm velike kocke, posolimo in popramo. V večjem loncu segrejemo olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo piščanca in ga zapečemo z vseh strani, da dobi lepo barvo. Dodamo sesekljan česen in lovorjev list.

Dodamo kuhan fižol Keber (če ga uporabimo iz konzerve, ga predhodno dobro speremo in odcedimo). Vse skupaj zalijemo z vodo ali jušno osnovo, da je jed prekrita. Kuhamo na zmernem ognju približno 20–30 minut oziroma dokler se meso popolnoma ne zmehča. Ko sta fižol in piščanec kuhana, dodamo bučno olje in bučna semena. Na koncu še samo začinimo s soljo in poprom.

Solata zelja s kislo repo

Če je kisla repa že kuhana, jo samo dobro odcedimo, svežo repo pa skuhamo in ohladimo. Narežemo jo na manjše koščke. Belo zelje narežemo na zelo tanke trakce. Lahko ga tudi na hitro zgnetemo s soljo. V skledo zmešamo narezano zelje in kislo repo. V skodelici zmešamo olivno olje, sol in poper. Prelijemo čez solato in dobro premešamo. Serviramo ohlajeno.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Tina

Nov 2025

Odlično!!

Štajersko-prekmursko bučno olje

Zaščitena geografska označba

zaščitena geografska označba

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito