Nacionalna shema

Evropska shema

Mlečne štručke s piščancem, bučkami in pestom

Chefinja Martina Breznik, ambasadorka znaka »izbrana kakovost – Slovenija«, prisega na preproste sestavine z domačim poreklom. Tokrat je ustvarila svežo, poletno različico priljubljenega družinskega obroka.

Avtor recepta: chefinja Martina Breznik

Čas priprave

1 ura

Čas kuhanja

3 ure

Skupni čas

4 ure

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Sestavine za 10 štručk:

Sestavine za meso:

Sestavine za bučkino omako:

  • 3 šalotki
  • 4 cukini bučke
  • 50 ml sladke smetane
  • sol in poper
  • olje in maslo

Sestavine za pesto:

  • 125 g kapucink in/ali peteršilja
  • 125 ml oljčnega olja
  • 50 g pinjol ali lešnikov
  • 80 g parmezana
  • sol po okusu

Postopek:

Priprava štručk

Moko presejemo v skledo in ji dodamo vse suhe sestavine. Mleko in maslo segrejemo na 36 °C, nato ju prelijemo čez suhe sestavine in zgnetemo testo kot za kruh. Testo pustimo vzhajati 1 uro. Razdelimo ga na 10 enakih kosov, oblikujemo kroglice in jih ponovno pustimo vzhajati 1 uro.

Kroglice razvaljamo v kroge premera približno 10 cm, jih prepognemo in med prepognjene dele vstavimo peki papir, da se ne sprimejo. Pustimo vzhajati še 15 minut, nato štručke kuhamo na sopari v pečici 12–15 minut ali na štedilniku v soparniku.

Priprava mesa


Piščančje prsi natremo z vsemi začimbami, damo v vakuumsko vrečko skupaj s koščkom masla, neprodušno zapremo in kuhamo sous vide 2 ur na 67 °C. Če sous vide ni na voljo, piščančje prsi termično obdelamo v ponvi.

Kuhano meso vzamemo iz vrečke in sok od kuhanja shranimo. Meso na hitro popečemo na maslu, nato ga narežemo na tanke rezine. Prihranjeni sok iz vrečke zgostimo s koruznim škrobom. Narezane rezine mesa prelijemo z omako.

Priprava bučkine omake


Na maslu in olju na hitro opražimo sesekljano šalotko. Dodamo narezane bučke in jih rahlo prepražimo. Začinimo s soljo in poprom ter prilijemo smetano.

Priprava pesta

Parmezan fino naribamo in pinjole grobo sesekljamo pinjole. V pokončni mešalnik stresemo liste kapucinke, pinjole, parmezan in oljčno olje ter vse skupaj zmiksamo do gladke teksture.

Zlaganje mlečnih štručk:

Papir previdno odstranimo iz štručk. Štručke napolnimo z narezanimi rezinami piščanca, bučkino omako in žličko pesta.

Jed lahko obogatimo s kislo smetano za več sočnosti. Za pikantno različico v kislo smetano vmešamo malo čilijeve omake.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovenske mlečne izdelke in sadje

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito