Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora ter pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje.
Novica
Poročilo NIJZ o projektu TSZ
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ovrednotil izvajanje projekta Tradicionalni slovenski zajtrk v šolskem letu 2023/24. Vas zanima, kako so ga ocenili vzgojitelji, učitelji, vodje prehrane, ravnatelji in kuharji? Kakšni so ključni izzivi pri njegovi izvedbi in kaj menijo, da bi lahko še izboljšali?

Izobraževanje
Vse o Tradicionalnem slovenskem zajtrku v oddaji Krompir
Posebna oddaja Krompir, ki jo vodita Gaja in Klemen, je posvečena Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. V zanimivih prispevkih spoznajte zgodbe o kruhu, maslu, mleku, medu in jabolkih ter njihovo vlogo v slovenski prehranski dediščini.

Novica
Tematski plakat in grafični elementi Tradicionalnega slovenskega zajtrka 2024
Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo na petek v tednu slovenske hrane, letos bo to 15. november, njegov namen pa je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil. Slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.

Obvestilo
Letos bomo prvič praznovali teden slovenske hrane
Do zdaj smo tretji petek v novembru obeleževali dan slovenske hrane, ob katerem je po vsej Sloveniji potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Po sklepu Vlade pa bomo po novem vsak tretji teden v novembru praznovali kot teden slovenske hrane.

Obvestilo
»Recepti z okusi Slovenije«
Poglejte brošuro »Recepti z okusi Slovenije«, katere namen je spodbuditi, da tradicionalne slovenske jedi najdejo mesto na jedilnikih tako v javnih ustanovah, gostinskih obratih kot doma.














+268 000
vključenih otrok
+1500
šol in vrtcev
+2600 kg
masla
+53.600 litrov
mleka
+3220 kg
medu
+32.000 kg
jabolk
Namen in cilji projekta
Cilji projekta so, da bo čim več ljudi zajtrkovalo hrano iz lokalnega okolja ter da se v šolah in vrtcih več govori o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.
Izobraževanje o pomenu zajtrka
Poudarjanje pomembnosti zajtrka kot osnove zdravih prehranjevalnih navad.
Ozaveščanje o prednostih lokalno pridelanih živil
Poudarek na koristih uživanja živil lokalnega izvora.
Pomembnost kmetijske dejavnosti
Ozaveščanje o vlogi kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane in varovanje okolja.
Promocija zdravega načina življenja
Ozaveščanje o pomenu zdravega življenjskega sloga.
Poudarjanje pomena gibanja
Spodbujanje mladih k redni telesni aktivnosti in športu.
Izobraževanje širše javnosti
Ozaveščanje širše javnosti o pomenu zajtrka ter izbiri lokalno pridelanih živil.
Pričevanja vključenih otrok

»Najbolj všeč nam je med, ker ga lahko namažemo na kruh in je sladek brez dodanega sladkorja!«

»Vsak tretji petek v novembru, ko poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, se vedno zabavamo in hkrati veliko naučimo o slovenski hrani. Spoznamo, od kod prihajajo živila in zakaj je pomembno podpirati lokalne pridelovalce.«

Teden slovenske hrane
Teden slovenske hrane je pobudo stanovskih organizacij kmetov, zadrug in čebelarjev razglasila Vlada Republike Slovenije 21. decembra 2023. Namen tedna slovenske hrane, ki poteka vsak tretji teden v novembru, je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdravo prehranjevanje. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane se osredotoča na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in splošno zainteresirano javnost.
Sorodni projekti
Šolska shema Evropske unije
Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov.

Prehrana.si
Prehrana.si je nacionalni portal o hrani in prehrani, namenjen obveščanju prebivalcev o koristih zdrave prehrane in zagotavljanju verodostojnih informacij o hrani.
Šolski lonec
Predstavlja osrednji nacionalni portal za podporo vzgojno-izobraževalnim zavodom pri uresničevanju prehranskih smernic v sklopu sistema organizirane šolske prehrane.

Dober tek Slovenija
Z nacionalnim programom 2015–2025 želimo v Sloveniji izboljšati prehranske in gibalne navade prebivalcev od zgodnjega obdobja življenja do pozne starosti.

Spoštujmo hrano, spoštujmo planet
Do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku.

Naše super ribe
Vsaka riba prihaja iz specifičnega okolja, kjer je gojena ali ulovljena, in za njenim pridelkom stojijo ribiči, ribogojci in predelovalci. S projektom želimo približati zgodbe teh ljudi in omogočiti podporo lokalni ribogojnici in ribištvu.

Dobrote slovenskih kmetij
Dobrote slovenskih kmetij so državna razstava, pridelkov in izdelkov s kmetij iz vse Slovenije.

Program razvoja podeželja
Program odraža nacionalne prednostne naloge, ki jih država članica opredeli na podlagi analize stanja kmetijstva, živilstva in gozdarstva.

Kuhnapato
Projekt Kuhnapato že več kot 14 let mladino in širšo javnost vrača k slovenski kulinarični tradiciji skozi obujanje skorajda pozabljenih jedi naših prednikov.
Šolska shema Evropske unije
Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov.

Prehrana.si
Prehrana.si je nacionalni portal o hrani in prehrani, namenjen obveščanju prebivalcev o koristih zdrave prehrane in zagotavljanju verodostojnih informacij o hrani.
Šolski lonec
Predstavlja osrednji nacionalni portal za podporo vzgojno-izobraževalnim zavodom pri uresničevanju prehranskih smernic v sklopu sistema organizirane šolske prehrane.

Dober tek Slovenija
Z nacionalnim programom 2015–2025 želimo v Sloveniji izboljšati prehranske in gibalne navade prebivalcev od zgodnjega obdobja življenja do pozne starosti.

Spoštujmo hrano, spoštujmo planet
Do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku.

Naše super ribe
Vsaka riba prihaja iz specifičnega okolja, kjer je gojena ali ulovljena, in za njenim pridelkom stojijo ribiči, ribogojci in predelovalci. S projektom želimo približati zgodbe teh ljudi in omogočiti podporo lokalni ribogojnici in ribištvu.

Dobrote slovenskih kmetij
Dobrote slovenskih kmetij so državna razstava, pridelkov in izdelkov s kmetij iz vse Slovenije.

Program razvoja podeželja
Program odraža nacionalne prednostne naloge, ki jih država članica opredeli na podlagi analize stanja kmetijstva, živilstva in gozdarstva.
Partnerji
















Aktualno
Novice, članki in nasveti

2 min branja
Dogajanje v času Tradicionalnega slovenskega zajtrka 2024

1 min branja
Tematski plakat in grafični elementi Tradicionalnega slovenskega zajtrka 2024

1 min branja
Navodila za izvedbo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk 2024

2 min branja
Poletna okrožnica za Tradicionalni slovenski zajtrk 2024
Obvestila